Creativitat com a factor productiu

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via qisur sota llicència Creative Commons

Fa temps que volia parlar d’un tema que resulta tant fascinant com complex, la creativitat, concretament la creativitat com a factor productiu. La proliferació d’idees i la seva conversió en projectes i accions per obtenir resultats tangibles, es dispara en el moment que has afiançat uns hàbits que milloren la teva eficiència. Però podem entendre la creativitat com una via per millorar la qualitat de la nostra feina, i augmentar la nostra productivitat? En el següent post parlo de com la creativitat pot convertir-se en un factor productiu.Per mi la creativitat és la capacitat de trobar la solució a un problema. Crec que és una definició que s’ajusta al món de les activitats de gestió.  Jo soc desenvolupador de programari, on la creativitat sembla anar de la mà de la creació. Escrivim línies de codi per construir una aplicació des de zero. Podríem utilitzar una definició de creativitat més propera a termes artístics però sota totes les línies de codi, diagrames UML, disseny d’interfícies el que hi ha és una solució a un problema, o si voleu una resposta a una necessitat.  El secret és canalitzar-la per generar eficiència i innovació.

La creativitat com a via per generar eficiència, combina la nostra experiència i formació per trobar una solució  estable a un problema, convertint-la d’aquesta manera en un factor productiu. La nostra capacitat analítica ens mostra quin és el problema, la nostra capacitat de raonament ens ajudarà a trobar la resposta més directa, parlem de pensament “convencional”. Si tot va com ha d’anar aquí s’acaba la seqüència, si pel contrari es presenta un imprevist és quan utilitzem el binomi coneixement/experiència intentant-los aplicar des d’una nova perspectiva. Per exemple:

Replantejar la perspectiva amb que s’aborda un problema. Tenim una aplicació que al actualitzar el sistema operatiu del servidor hi ha certes utilitats que deixen de funcionar. Desprès d’intentar restaurar llibreries, buscar una possible resposta en fòrums d’Internet i perdre temps, decidim tocar el codi per plantejar-les d’una altra manera. Reprogramem. Gastem temps però tallem d’arrel el problema. Canviem la línea d’actuació per obtenir els resultats desitjats.”

Per generar innovació com a valor productiu, la nostra creativitat ha de generar una idea que actuí com a valor afegit. Vinculant aquest concepte amb la productivitat personal, podríem equiparar-ho amb evolució i sistematització dels nostres esquemes de treball. Per exemple:

  • Trobar automatismes per simplificar la nostra feina. Reduir-ne el volum, i la dificultat. Segur que esteu subscrits a una infinitat de llistes de correu, o rebeu un munt de avisos de xarxes socials.  Tard o d’hora haureu d’utilitzar els filtres del vostre correu per desfer-vos d’aquesta brossa. La creativitat a posar en marxa noves formes de treballar que m’estalvien temps.
  • Millorar el que ja funciona. El vostre sistema de gestió de tasques funciona bé? Segur que n’esteu satisfet, però pot millorar. És el que em va passar a mi llegint el post de J.M. Bolívar sobre el seu gestor  GTD. S’ha de millorar per reduir la carrega de gestió de les tasques. La creativitat m’ ajuda a trobar alternatives per equiparar funcionalitats que el meu programari no pot dur a terme.

La creativitat no és res més que la combinació de la nostra formació, la nostra experiència que surt quan hem d’aplicar una nova perspectiva per resoldre un conflicte, o per engegar un projecte que ha de tenir quelcom diferent per atraure a l’usuari. Aquest post s’allunya, en quan a concreció, dels escrits habitualment en el blog. Per complementar-lo aquest dijous publicaré una recopilació de mètodes per fomentar la creativitat en el nostre dia a dia.  Si voleu fer una aportació per complementar el post d’avui només heu de deixar el vostre comentari. M’agradaria conèixer quin paper juga la creativitat en la vostra feina i sobre la vostra productivitat. És la millora dels hàbits productius el que genera més creativitat, o és la creativitat la que pot ajudar-nos a ser productius? Recordeu que teniu el meu compte de twitter @davidtorne per si voleu seguir-me més enllà de blog, i l’apartat Qüestiona’m per dubtes sobre el tema.