Aprèn a viure offline

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via nige_mar sota llicència Creative Commons

Quan era petit era capaç de quedar-me davant del televisor durant hores, totalment absort, com si estigues hipnotitzat. Era igual que tingués quelcom important, la meva capacitat racional quedava fora de combat. Em va costar molt deixar enrere aquest vici, però amb una mica de disciplina i autocontrol ho vaig superar. Aquesta anècdota il·lustra el que li passa avui en dia a molta gent amb activitats relacionades amb la tecnologia. Es connecta a Internet,   a les seves xarxes socials, o únicament engega l’ordinador i comença trastejar amb tot el que té dins del disc dur. L’efecte és el mateix, cremem temps sense obtenir cap resultat que valgui la pena. És un passatemps que ens impedeix fer quelcom més interessat, es menja la nostra energia i  priva el desenvolupament de la nostra creativitat.Amb la tècnica de la prova-error he anat trobant alguns mètodes que ens poden servir per fixar-nos uns límits i no cremar-nos davant de la nostra pantalla, us en deixo una mostra dels més destacats i senzills d’implementar:

  • Preparem prèviament les sessions a l’ordinador. Decidim que hem de fer, quan temps l’hi dedicarem. Recorda que el teu treball ha de tenir un nivell de qualitat suficient. És important voler millorar i buscar la excel·lència, però no podem dedicar-hi un temps i uns recursos il·limitats.
  • Programem les sessions computacionals. Una cosa és treballar davant l’ordinador, i una altra de molt diferent connectar-te des de casa. Obligació i oci. Treballa per franges també a casa, decideix en quin moment del dia et connectaràs. Quan ho hagis interioritzat, ves més enllà i limita les activitats més adictives (correu electrònic, facebook, twitter etc..) a una sola visita per dia.
  • Mantinguem un registre de tots els temes que sorgeixen de forma espontània mentre naveguem. Crea una llista amb aquesta finalitat, o envia’ls al inbox si practiques GTD. Quan els processis – en fred i offline – segurament t’adonaràs que no val la pena dedicar-hi temps, si no és així sempre els pots programar a la teva pròxima sessió.
  • Plantegem-nos si és necessari realitzar certes tasques davant l’ordinador. Has de planificar les projectes, fer els teus mapes mentals, crear les teves llistes d’accions davant d’una pantalla d’ordinador, o podries fer-ho davant d’un full en blanc i utilitzant un bolígraf.
  • Canviem d’entorn de treball.  Si tenim un portàtil ens podem desplaçar a un altre entorn dins de la casa, buscant un ambient menys aïllat o simplement diferent. Que me’n dieu de realitzar les tasques que requereixen un nivell d’atenció menor envoltat dels vostres fills, o al costat de la vostra parella? I redactar els vostres posts, o escrits a la terrassa? On el sol i la brisa us relaxaran ajudant-vos a mantenir a ratlla el desgast mental.
  • Realitzeu activitats d’oci, com escoltar música o veure pel·lícules/series, lluny de l’ordinador. Perquè us creieu que Steve Jobs va inventar l’iPod! Si sou uns grans cinèfils, compreu-vos un disc dur multimèdia per endollar a la TV i us estalviareu gravar DVD. Això si, les descarregues sempre legals : P (moment Sinde)
  • Aplica canvis radicals a l’hora de treballar, per exemple treballar dret davant l’ordinador. És una opció que em va comentar Jeroen Sangers, autor del Canasto. Costa una mica implementar-la, ja que s’ha de trobar un lloc adient per col·locar la màquina, però un cop superat aquest contratemps i desprès d’un parell o tres sessions us adonareu com la incomoditat i el lleu desgast físic ens fan optimitzar el nostre treball de forma inconscient. Ho se, és l’opció més freak però us asseguro que una de les més efectives.

Productivitat també és fer fora els hàbits nocius de la nostra rutina, i la computació en excés pot resultar tòxica. Ens pren temps de descans i ens emboira la ment, el que repercutirà en altres activitats que realitzem, mermant el nostre rendiment. No deixis que et prengui temps que hauries de dedicar-te a tu mateix i a la teva família. La meva intenció no és sermonar, però si ajudar-te a millorar la teva qualitat de vida. Tens, o has tingut, el mateix problema? Quin ha sigut el teu remei? Comparteix-lo via comentari. Si tens algun dubte sobre el tema utilitza el meu twitter @davidtorne o el meu sistema d’atenció al lector.