Evernote, gratuït o premium?

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tercer post de la sèrie, en el qual ens allunyarem dels temes funcionals i abordem una decisió de caràcter estratègic: Segueixo amb un compte gratuït, o em passo a un compte premium. Son moltes les aplicacions de programari que utilitzen un model de negoci amb versió gratuïta i versió premium, amb majors prestacions, a canvi d’una quota mensual/anual.  Tot i analitzar el cas particular d’Evernote, les raons i criteris a avaluar, podríem aplicar el mateix patró a altres aplicacions que utilitzen el mateix sistema.

El primer es conèixer el plus que ens pot aportar l’opció premium de l’aplicació. Fem un cop d’ull a les opcions més destacades:

  • Carrega de qualsevol tipus de fitxer adjunt, del contrari ens hem de limitar a adjuntar imatges i PDF’s.  Es una de les raons de més pes – juntament amb l’espai màxim – per contractar un compte de pagament. Si realment volem utilitzar l’aplicació per centralitzar tot el recull de comentaris, notes i idees que generem no ho podem fer sense lliurar-nos d’aquesta restricció. Un exemple, si com indica l’eslògan de l’aplicació, no volem oblidar res, ens serà molt útil recollir idees gravant notes de  veu amb el mòbil (format d’arxiu restringit en versió gratuita).
  • Màxim d’arxius pujats a 1 GB enfront dels 60 MB, i del tamany màxim per nota 50 MB enfront d 25 MB.  Un espai limitat dóna per pujar la documentació més important, però si volem treballar en gran necessitem la giga mensual.  Així podem convertir Evernote en el nostre arxiu documental i portar la nostra informació sempre amb nosaltres, (sempre que disposem d’un dispositiu mòbil adient). Ex: El fotògraf que vol organitzar la seva col·lecció d’imatges, o qualsevol usuari que vulgui carregar vídeo. IMPENSABLE amb el compte gratuït.
  • Reconeixement prioritari d’imatge. Des de documents escanejats, fins a indicadors, o targetes de presentació fotografiades amb el mòbil. Obtenim prioritat davant d’usuaris amb compte bàsic per passar el reconeixement de text sobre l’item creat.
  • Cerca dins el contingut d’arxius PDF. De que et serveix inserir documentació si no pots cercar en el seu interior? El primera pas s’ha donat amb els arxius PDF permetent tractar en les cerques el text del arxiu com si fos text el d’una nota. Ens aporta major verticalitat, imaginat el que guanyaries tenint tota la documentació de caràcter tècnic en pdf dins d’Evernote i localitzar el que t’interessa amb una sola cerca, sense tenir que remenar i obrir arxiu. S’ha acabat escriure una capçalera a la nota per descriure el contingut adjunt. Si has de realitzar cerques i accessos continuats a la teva documentació aquesta funcionalitat representa un salt qualitatiu increïble.
  • Disposar dels nostres Notebooks Offline a dispositius iPad/iPod/iPhone. Imprescindible per no haver de connectar cada dos per tres amb el núvol, evitant problemes de falta de cobertura GSM o wi-fi. Disposar del contingut després d’una sincronització ens dona immediatesa en l’accés i consistència a l’hora treballar sobre la informació. No depenem de factors externs.
  • Compartir contingut permetent-ne l’edició als usuaris/col·laboradors. Evidentment Evernote no és la opció més còmoda i practica per compartir el teu contingut, no va ser creat amb aquest objectiu, Google Docs sembla una alternativa més solida, però si som varis usuaris d’una mateixa organització i disposem d’un compte patrocinat ens pot interessar compartir i editar directament des del nostre mateix compte, sense crear copies i realitzar una posterior sincronització.
  • Altres avantatges. Suport premium, historial de notes, sense publicitat etc.. Complements que aporten comoditat i una major seguretat.

En resum, el que obtens amb un compte premium és una major capacitat de treball i desplegament de l’aplicació. M’explico, passem d’un ús domèstic del programari a trobar–li aplicacions més pròpies del terreny professional. Un del fets tangibles és el major volum d’informació, i nombre d’operacions, que estem capacitats per realitzar. Un altre avantatge es la priorització davant els usuaris gratuïts, utilitzant serveis integrats com el reconeixement de text en imatges, o gaudint d’un servei de suport reservat als clients de pagament.

A l’hora de passar a un compte de pagament hi ha un argument, o un senyal, que pesa per sobre dels altres: Utilitzes Evernote de forma regular per els teus assumptes professionals? Si la resposta és si, i ets un dels anomenats treballadors dels coneixement, o les TIC formen part important dels teus processos de treball, tens poc a pensar, fes-ho!

Si pel contrari el teu ús és més superficial, reduït a l’àmbit domèstic, o només el fas servir per recopilar informació i no et sents limitat per cap dels punts mencionats anteriorment continua amb el compte gratuït.

Si dubtes i no saps que fer, jo de tu provaria abans de llençar-me a contractar un servei anual i gastar-me 45 $. Contracta un compte amb renovació mensual (5$ almes), si no et convenç el cancel·les, si t’entusiasma passat a la renovació anual, més econòmica.

Us convido a deixar-me la vostra opinió, usuaris d’Evernote premium o no. Un comentari explicant que us ha aportat passar-vos a un compte de pagament per aquesta aplicació, o per un altra amb un sistema de contractació similar.

Per seguir les meves aventures productives més enllà del blog em podeu seguir a twitter @davidtorne, i si em voleu fer arribar la vostra pregunta podeu utilitzar el sistema Questiona’m