Començar, fer i acabar

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquesta és la seqüència per fer que els nostres assumptes avancin. En el text faig un repàs de tots els factors, relacionats amb les tres accions mencionades i com aquestes afecten la nostra forma de veure les coses, de treballar, de deixar per més endavant  el que hem de fer.  El fet de dur a terme les nostres idees, estructurant-les en accions i executar-les  no és suficient, hem de batre la resistència a entrar en matèria, a iniciar l’activitat, o superar els problemes finals que fan que els projectes s’allarguin…

Imatge via fernando sota llicència Creative Commons

Començar

Per a mi el pas decisiu. Quantes vegades has demorat una acció o un projecte pel simple fet de  percebre’l com quelcom complex, pesat o simplement per sentir-te intimidat amb la seva extensió?.  Doncs per començar-lo només cal fer un primer pas. Dividir, simplificar, identificar els components que el formen i fixar una primera acció a realitzar, i desprès d’aquesta la següent…  Un cop t’hagis posat en marxa tot serà més fàcil. Un cop vençuda  la resistència inicial tot es més fàcil, només és qüestió de saber el que s’ha de fer.

L’ altre punt de fricció per iniciar un projecte és l’excés de planificació. Realitzem una planificació natural del nostre projectes, creem els subprojectes que el composen, des composem les accions concretes a realitzar, preparem un mínim calendari per seguir l’activitat, fem una revisió…  i encara som capaços de plantejar-nos polir detalls abans d’iniciar la execució…  #fail

No dic que planificar sigui dolent, segons la transcendència i les implicacions serà necessari, però no podem recreant-nos desenvolupant una planificació i dedicant-li més energia i temps que a l’acció en si mateixa. Marca un camí d’accions a seguir i llença’t, les revisions que facis quan el projecte ja estigui en marxa et permetran fer les correccions que siguin necessàries.

Fer

Quedat amb dos conceptes, la dinàmica de la següent acció i crear un camí a seguir. La primera et permet crear un hàbit de treball que mante viva l’acció relativa als teus projectes, no pararàs de treballar per  no saber que és el següent que has de fer. Un cop finalitzat el següent que tens entre mans hi ha quelcom més que t’espera.  Del contrari podem deixar de banda ‘temporalment’ la nostra tasca per dedicar-nos a un altra responsabilitat i perdre el flow que ens permetia avançar focalitzant en  l’objectiu final que cerquem.  Del contrari, quan reprenguem la nostra activitat ens portarà un cert temps recuperar la velocitat de creuer…

El camí a seguir fa referència a un esbós d’accions necessàries per completar el projecte, o de fites intermèdies que cal completar per arribar al objectiu.  És inútil realitzar una planificació intensiva fixant dates límit i seqüències entre les tasques, al final hi haurà desviació sobre el pla inicial, per això prefereixo identificar  les diferents etapes, en que consisteixen i el conjunt d’accions i projectes inicials a realitzar. A partir d’aquí ja es qüestió de llençar-me a la piscina.

Tancar

Per tancar el cicle de producció has de finalitzar el que tens entre mans. Completament, sense deixar detalls pendents. Cada detall que quedi per polir augmenta el soroll dins del teu planning d’activitat, evitant que et puguis centrar completament en nous assumptes. Remata’ls i evita que allò pendent  s’oblidi i es converteixi en un problema.

Un projecte al qual li falten detalls per polir, o aquells assumptes que semblen de menor importància davant d’altres activitats que tens entre mans corren el perill de quedar-se en un segon pla davant d’altres assumptes i perllongar-se en la teva llista d’assumptes pendents. Cada setmana dedico temps a tancar projectes i acabar amb accions que no son d’especial importància, ho faig després de la meva revisió setmanal, que és quan acostumo a identificar-los.

La teva activitat és una roda que gira amb menor o major  velocitat segons molts factors , però que es composa de tres eixos, mencionats en el post. Comprendre les resistències, els mals costums de cadascuna de les tres etapes és un primer pas per batre-les i potenciar la nostra eficiència.

Deixa’m el teu comentari parlant-me de les dificultats que et trobes en cadascuna d’aquestes fases i com els superes.  L’espai de comentaris i el meu compte a twitter estan a la teva disposició @davidtorne