Productivitat personal o com ocupar-te del teu propi negoci

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Es tracta d’una expressió que li vaig llegir a Robert Kiosaky – autor de pare ric, pare pobre relativa a la necessitat que tenim tots de dedicar temps a ocupar-nos de crear i fer créixer les nostres pròpies fonts d’ingressos. Pots treballar per un altre, però per prosperar i obtenir una major llibertat financera no pots deixar de treballar en el teu propi negoci

Traslladem aquest concepte al terreny de la nostra productivitat personal, englobant temes personals i professionals. Tu has de ser qui marqui les teves prioritats, qui anteposi tot allò que és important a l’urgent, al que ve de fora. Més enllà de la capacitat de prioritza, es tracta de la perspectiva i el caràcter per reconèixer el que es important per nosaltres.

Imatge via elod beregszaszi sota llicència Creative Commons

Defineix el teu leitmotiv

El que ens dirigeix, una finalitat, un propòsit que ens mou i dona sentit al que fem més enllà de la activitat diària. Són paraules en majúscula, quelcom que se’m escapa. Quan vaig començar a practicar GTD em va sorprendre el concepte de situar-nos a un nivell de perspectiva a 15.000 metres, una metàfora per descriure el nostre propòsit a la vida i els valors que ens hi acompanyen.

Bé, sempre m’ha semblat quelcom surrealista plantar-se davant d’un paper en blanc i redactar les pautes o el propòsit que ens mou a la vida. Tinc 34 anys i no en soc capaç, el puc esboçar, puc descriure el conjunt de valors que regeixen les meves accions, però a l’hora de dibuixar el punt cap a on em dirigeixo tot és molt més tènue. Puc explicar-te que vull fer, com vull que sigui, però no amb un nivell de concreció que podem aconseguir parlant d’un objectiu a un any vista, o d’una visió de futur a 5 anys.

La qüestió és assumir aquest leitmotive com el teu propi negoci, allò al que hauries (hauríem) de dedicar temps i capacitat de treball per fer-lo realitat. Ja siguin projectes en el terreny empresarial o personal, si dediques els teus recursos a treballar per tercers, a fer tasques que no t’hi atansen, te’n estàs allunyant. Si penses que posar-lo en espera durant una temporada i reprendre’l després representa un punt i a part que et permet continuar on ho vas deixar, t’equivoques. El temps perdut no és recupera, al deixar-lo escapar redueixes els recursos que li dediques, poses un punt i a part a la teva motivació, deixes el teu somni en segon terme… De veritat creus que amb el poc temps del que disposem pots deixar de banda el teu negoci

El teu flow també és el teu negoci

L’anterior paràgraf pretenia explicar el que, però em falta el com. No n’hi ha prou amb marcar-se una fita a un nivell tant elevat, i crear un pla que integri una visió a 5 anys, objectius i l’activitat  per  començar-la a fer-la realitat. El primordial és creure-s’ho, estar-ne convençut, crear un compromís que t’empenyi a avançar. Quantes vegades has volgut aconseguir quelcom i ho has deixat a mitges pel temps o l’esforça que requeria? O simplement perquè es demorava massa?

Per evitar-ho et proposo començar a petita escala. Mentre perfiles el teu leitmotive considera la gestió del teu flow d’activitat com el teu propi negoci. L’objectiu és gestionar amb la màxima eficiència els teus assumptes per aconseguir fer més, dedicant menys recursos. No has de treballar més, encarregar-te de més coses, simplement fer més en les vuit hores que dediquis a la feina, fer més en el temps que dediquis als teus assumptes personals, o donar-li la volta i fer el mateix en un temps menor. Els objectius son tres:

  • Crear compromís a nivell micro. A través de les habilitats de gestió que ens proveeixen metodologies com GTD, podem desenvolupar els hàbits necessaris per obtenir el control en el nivell més baix de la nostra activitat. Un primer pas en el nostre pla estratègic.
  • Ens prenguem seriosament a nosaltres mateixos. El fet de gestionar amb rigor els nostres assumptes fa que comencem a distingir que és el realment important per nosaltres. Resulta més difícil deixar-se xafar per la imposició de terceres persones, les seves peticions ja no son prioritàries pel simple fet de voler quedar bé o del que diran.
  • Ens preparem pel que vindrà. Si fas més en el mateix temps, o si fas el mateix en menys temps, estàs creant un forat per assumir una nova carrega d’activitat, nous projectes, la capacitat per generar noves oportunitats. Estàs creant un forat en la teva jornada per poder treballar en el teu negoci, el teu propòsit.

Ja sigui temps per ampliar la teva formació, la teva xarxa de contactes, les teves experiències, treballar en els teus propis projectes… el fet de reservar una part de la teva jornada –temps o esforç- es fa indispensable per perseverà. Una vegada disposis de mètode, hàbits i compromís tindràs una infraestructura per pensar en gran.

Siguis freelance, empresari o assalariat has d’ocupar-te del teu negoci, preocupant-te de descobrir que és allò a millorar, a canviar, a aprendre per desenvolupar el concepte que estàs perseguint. No tant sols això, també a revisar-lo periòdicament, per saber si els canvis i la interacció han fet variar el pla, per millorar-lo o donant-te una perspectiva que no tenies fins aquell moment. Quantes coses no canvia l’experiència. Tasques que et poden ocupar  al llarg d’una vida, tot forma part del nostre propi negoci, dels assumptes a dur a terme més enllà de 5 o 10 anys vista.

T’has plantejat mai el teu propòsit?, el teu leitmotiv? No cal que em presentis el teu pla, només que em parlis del teu propi negoci. Com el defineixes? Quan vas saber que era el que buscaves? Que t’ajuda a reforçar la teva convicció per no deixar-lo de banda? Deixa’m el teu comentari, o envia-me’l a @davidtorne