Convertint-te en un subjecte de canvi

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Quan parlo de productivitat personal ho faig pensant en el canvi. Un canvi de paradigma en el món professional, però també en una vessant més intima . Fer les coses diferent sol començar per pensar i concebre-les d’una forma diferent i aquest canvi acaba tenint conseqüències al nivell de les nostres accions. En les següents   línies faig un review d’allò que ens atura a l’hora de prendre decisions i passar a l’acció, una sèrie d’obstacles o característiques clau – si ho voleu veure així- per acabar com un subjecte del canvi.

Imatge via Steve Rhodes sota llicència Creative Commons

Descartem dur a la practica idees simplement perquè estan fora del nostre abast, o això és el que creiem. Molts cops per  canviar la nostra forma d’actuar haurem de canviar la nostra forma de pensar. Llegint un post del coach Alfonso Medina, em vaig adonar que el primer error és no prendre la decisió de començar a caminar, desestimar una acció pel simple fet de creure que no podem arribar on ens proposem. El fet de pensar que faríem si poguéssim fer-ho possible, ens fa creuar aquella línia que hem traçat de forma inconscient entre el que és impossible i el que es difícil.

Un cop superat el primer escull hem de donar un segon pas igual de difícil, passar a l’acció. La planificació sobre paper suposa  significa formalitzar el nostre desig, perdre la por a sortir de la nostra zona de comoditat, a fer coses noves i estar disposats a equivocar-nos, es una suma de valor i destresa. Valor per llençar-nos al desconegut, tot i que sigui una fita insignificant, i destresa per implementar els canvis de tal forma que no se’ns faci una muntanya fer-hi front. Si disposes d’un mètode eficient de treball, d’una tècnica d’organització personal que et permeti controlar la teva activitat i fomentar els hàbits correctes, tot serà més senzill.

“Marcar-te un objectiu i desglossar-lo en multitud de projectes de menor tamany i aquests en accions  el fa molt més manejable”  –El mètode t’ensenya com dur la teva idea a la pràctica

Quan passem a l’acció sovint ens trobarem l’error. Aprenem a valorar-lo sense deixar que ens arrossegui a la decepció i a l’abandonament del que tenim entre mans.  L’error ens aporta un valor en forma d’experiència que no podem capta a través de cap altra via. No és únicament el coneixement de saber el que has de fer -i el que no- en determinades situacions, també és conèixer el teu comportament, les teves emocions i respostes en els moments difícils. De la mateixa forma que la practica arrela a la teva memòria el coneixement amb més fermesa, l’aprenentatge en forma d’experiènciacombinant emoció, cogniciói saber – es consolida de forma més eficient. És així com l’error extret d’una situació real és transforma en un valor que no s’erosiona amb el temps, ni amb la falta d’ús.

“Si vols ser bo en alguna cosa no paris mai d’equivocar-te, tant valor tenen els resultats obtinguts com el que aprens durant el procés”

Per adoptar la mentalitat que les coses succeeixin, que es facin no n’hi ha prou amb vèncer els perjudicis i la por que eviten el pas a l’acció, hem de controlar la nostra activitat trobar un equilibri… Per exemple dedicar-nos en excés a la planificació pot allunyar-nos de les nostres fites. El fet de no trobar l’equilibri entre la planificació i l’acció és un dels handicaps més comuns per no adquirir un ritme continuat de treball, que s’interromp de forma continuada per temes d’intendència o revisions de la planificació preestablerta.

Et recomano marcar-te un temps específic per dedicar-lo a la revisió dels teus assumptes i a la planificació dels teus projectes a curt termini.  GTD em permet saber que he de fer, m’ajuda a escollir els següents assumptes dels que m’he d’encarregar , de com s’han de planificar i com s’han de revisar. És el meu mètode, el seu ús continuat m’ajuda a crear aquells hàbits dels que us parlava.

T’interessa estar focalitzat en el que tens entre mans en aquest moment, no en el que has de fer la setmana vinent o al finalitzar el projecte actual. De la mateixa forma que elimines distraccions redueix la teva llista de objectius, projectes i accions al mínim indispensable. Només el que has de fer, d’aquesta manera la teva atenció no es dispersarà en aquelles accions amb una vessant més lúdica i plaent , lectures, cerques a la xarxa, accions amb un fons creatiu amb les que frueixes més. Integrar l’obligació i les tasques menys agraïdes en el nostre flow, duent-les a terme de forma natural ens permetrà completar projectes i assolir objectius sense el perill de quedar estancats en les tasques més grises.

Per un canvi de mentalitat cal adquirir el mètode, els hàbits adients que se’n desprenguin i sobretot no parar d’aprendre i equivocar-te.

Us he de confessar que el procés que he seguit jo ha sigut l’invers, a partir de les petites accions i els projectes he anat fomentant unes ganes de fer i d’aprendre que m’han dut a  trobar i conèixer en profunditat un mètode i un cop aconseguit el control del meu dia a dia he saltat – o ho intento- a nivells de decisió més alts. L’acció ha canviat la meva mentalitat, el feedback positiu i els beneficis que m’ha aportat m’han permès reforçar la meva convicció per continuar endavant amb aquest procés.

 I tu et consideres una persona amb capacitat resolutiva?  Que és allò que t’ha ajudat a canviar la teva forma d’actuar? En la teva opinió és l’acció o la voluntat el que canvia l’actitud d’una persona davant del seus afers? Deixa’m el teu comentari o envia-me’l a @davidtorne