Hàbits senzills per allunyar l’estrès

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Un dels meus motius per la cerca d’una millora en la meva productivitat personal ha sigut sempre allunyar l’estrès de la meva vida. Entenc que hi ha un estrès bo que ens empeny  quan s’atansa la data d’entrega d’un projecte o ens aporta un plus per tal de complir compromisos pendents, però no és aquest el que m’ocupa, jo parlo d’un estrès sistèmic que entra en la nostra rutina i ens acompanya de forma permanent, erosionant la nostra energia, qualitat del nostre treball i la nostra vida.

Una de les vies que he trobat per previndre’l, o si ho prefereixes per combatre’l, és la cerca de la senzillesa en la nostra forma de fer i en el nostre entorn. Resulta tant obvi com xocant , les mesures enumerades pel post pretenen descarregar-nos del excés per tal d’ajudar-nos a focalitzar en l’important i permetre’ns guanyar espai de maniobra.

Imatge via Renzo Ferrante sota llicència Creative Commons

Treballar diferent

Ja he parlat de la multitasca, un hàbit que no porta enlloc. Fer una cosa a la vegada, augmenta la focalització i l’aprofitament òptim dels nostres recursos. Però posar-ho en practica no és tant fàcil, ho has de convertir en un hàbit i és quelcom que requereix constància. Et recomano que traslladis aquest costum a la teva vida personal, fes-ho tot de un en un: Mira la tele sense fer res més, ni escriure ni navegar amb qualsevol dispositiu. Escolta música sense l’ordinador davant o sense fer cap treball manual…  La intenció és millorar la teva capacitat de focalització, reaprendre a presta atenció a una sola cosa.

De la mateixa manera dedico espais del teu pla de treball a un tipus de activitat especifica. Més enllà del treball en contextos,  dedico una tarda a planificar la feina de la setmana, una altra tarda exclusivament a treballar en els meus projectes i tancar-los, dos moments que simplifiquen i potencien el meu treball.

Simplifica el teu entorn

Per buscar quelcom més senzill comença pel teu entorn inmediat de treball, on passes més temps durant el dia. El fet de tenir una taula – o emplaçament- de treball amb l’imprescindible al damunt per fer la teva feina predisposa a passar a l’acció i evita interrupcions. No hi ha detalls que et desviïn i per tant no es genera frustració quan t’adones que no fas – o no has fet ­– el que has de fer.

La digitalització és una aliada. Escanejar el paper i destruir aquell que no s’hagi de conservar ho facilita tot. L’electrònic no és millor que el material, l’important és no generar una afecció injustificada cap a la nostra documentació o els nostres objectes. No m’estic tornant zen, només intento portar la meva faceta racional i ser conseqüent.

Simplificar la teva caixa d’eines

Reduir-les al mínim indispensable. Penso en tots aquells que treballem davant d’un ordinador que es va omplint de brossa que no utilitzem o ho hi recorrem molt puntualment. No és millor conèixer-les bé i treure’n el màxim partit? Des de les dreceres de teclat, a experimentar amb el nivell de personalització que et permetin. Les novetats,  les últimes actualitzacions ens creen el sentiment de més és millor i sovint no és així.

Per no acabar convertint el teu ordinador en un contenidor de software en desús portar una llista de control que consultis periòdicament. No cal cada setmana o cada més, bimensualment que et sembla? Mira que fas servir i que no, i elimina aquest últim.

“No tinguis fe en novetats o actualitzacions, siguis pragmàtic i centrat en el que pot fer el teu software o el teu gadget. Exprimeix-lo al màxim”

Imposa’t límits

Com si fossis un nen petit, a partir de les 20:00 deixo la feina de costat, passi el que passi.  No som capaços de deixar enrere les nostres preocupacions laborals i amb massa freqüència ens les emportem a casa. El fet de desconnectar a una hora determinada actuarà com a barrera, i tot i no eliminar els problemes -o el negatiu que generen- perdran intensitat. És una bona forma d’implantar l’hàbit de desconnectar, parar a una hora determinada cada dia implica una repetició fàcil de dur a terme.

Un altra mesura que t’ajudarà a mantenir la teva salut mental és marca’t períodes sense dispositius ni connexió a la xarxa. Llegeix, passeja, conversa, fes-li l’amor a la teva parella o el que vulguis, però viu sense estar davant d’una pantalla. Igual que la multitasca, mantenir-se online de forma permanent és una font de dispersió inesgotable.  Prestar atenció a les notificacions et priva de dedicar-la al teu entorn, no acabis com un zombi 2.0.

De la mateixa forma que la tensió, els nervis i l’estrès es van obrint pas dia a dia, els punts descrits en el post son petits canvis, una pluja fina de tranquil·litat que ens assossegarà, allunyant-nos del estrés de forma gradual.  Son canvis que pretenen crear hàbits que tenim a l’abast de la mà, sovint desestimats per la seva simplicitat. Tot ve d’experiències personals, estic segur que tu també tens les teves i que es poden sumar a aquesta compilació. Deixa-les en forma de comentari o fes-me-les arribar via @davidtorne