Maximitzant la teva capacitat de focalització

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Ser capaç de focalitzar és una habilitat més complexa del que sembla a priori. Hi intervenen molts factors, i la nostra incapacitat per dominar-la sovint  deixa en evidencia moltes de les mancances de la nostra forma de gestionar-nos i de treballar. El post següent repassa algunes dels aspectes a tenir en compte per condicionar la ment i la forma de fer, per tal de facilitar-nos  la concentració en la feina que tinguem entre mans. Més enllà de decidir el que has de fer, has de preparar-te per estar en les millors condicions per fer-ho.

Imatge via ihtatho sota llicència Creative Commons

Si no l’has experimentat mai el concepte la ment com l’aigua, introduït per David Allen en organitza’t amb eficàcia, pot resultar quelcom llunya. És molt més fàcil del que sembla, i és el primer pas per aconseguir el control de la teva activitat, i augmentar la teva capacitat de focalització.

El primer pas resideix en l’àmbit funcional, saber el que has de fer quan es presenta una interrupció o un imprevist, comptar amb una metodologia que et proveeixi amb unes pautes per administrar les teves accions i compromisos. Ja sigui GTD, Autofocus o un mètode propi has de ser capaç d’externalitzar aquella preocupació o input, al teu sistema de flux del treball. Així desapareixerà del teu subconscient i la teva ment queda al 100% lliure per fer el que realment import, el que havies previst fer en aquell moment.

Focalitzar usant la perspectiva

Un cop dominis el que diari cercaràs un nivell de focalització més elevat, i per fer-ho has de conèixer la teva activitat. No tots els dies i moments són iguals. La predisposició no és la mateixa, energia, ganes, temps del que disposes. Poder fer una previsió de com estarà un dia i instant determinat et dona la oportunitat de reservar-te per un tipus concret d’accions o projectes. Si saps que estaràs cansat i necessites relaxar-te pots revisar les teves lectures, correus o xarxes socials. Si pel contrari saps que comptes amb energia suficient pots assumir assumptes que requereixen temps i concentració…

La metodologia GTD ens permet assignar el nivell d’energia a una tasca per utilitzar-la com a criteri d’elecció o de filtrat dins la llista, gent com Jeroen Sangers ha evolucionat a un concepte mixt entre temps-energia. Jo utilitzo un recurs complementari als dos, preprogramar la tasca per un dia en concret:

“Treballo per a una empresa no per compte propi, després de la meva jornada laboral no em queda gaire energia i temps per dedicar-me als meus propis assumptes. Arribo al cap de setmana amb moltes ganes de dur a terme plans per avançar els meus projectes però al final acabava amb una sensació de saturació que em feia deixar de banda part del que volia/havia de fer (a vegades coses importants) a canvi de relaxar-me.“

El problema rau en escollir tasques poc adequades d’una extensa llista de pròximes accions.  Si l’horitzó que configura és massa extens augmentarà el risc de dispersar-nos o de decantar-nos per una acció més atractiva, que no més convenient. La solució passa per reduir la elecció seguint criteris de prioritat.

Reduir la llista de següents accions a les que toquen. Ja sigui reduint-la a les 4 o 5 que has de fer durant el dia, o crear una llista secundaria amb les mateixes accions. La diferencia és que si treballes amb la teva llista de següents accions al final hauràs de realitzar un manteniment per procurar que el teu sistema de flux de treball continuí reflectint la realitat. Pot ser tediós repassar cada dia les diferents llistes per restaurar les següents accions de l’endemà.

Els programaris GTD incorporen funcionalitats per filtrar les accions amb tags o etiquetes, pel que resulta senzill d’implementar quelcom similar.

Continuant amb l’exemple anterior crearé llistes B per els dies als que puc dedicar-hi més temps (caps de setmana) la resta els deixo oberts. Més enllà del tema funcional em predisposo a realitzar i finalitzar un nombre major d’assumptes propis aquests dies , evitant autopresionar-me o sentir-me culpable si durant la setmana no soc capaç d’avançar tant com esperava. Conèixer la capacitat de treball de la que disposem i administrar-la ens evitarà fuites d’atenció en forma preocupacions o pensaments en altres qüestions, declarades immediates, encara pendents.

La part emocional

Hem comentat la importància de mantenir la nostra ment lliure de preocupacions, ja siguin tasques inacabades, o problemes que ens trasbalsen. Com les interrupcions i els imprevistos poden descentrar-nos en l’àmbit funcional, els trasbalsos a nivell emocional poden representar una autentica carrega de profunditat a la nostra capacitat de concentrar-nos.

“Una trucada al final del matí, despenges el telèfon i a l’altra banda hi ha un client que et demana una explicació per… l’acabat d’una entrega, canviar condicions en la relació, un desacord en l’import d’una factura… és igual, la qüestió és que es passa de tensió a la discussió…”

Com treure’t aquest llast de sobre? Segons el caràcter de la persona el cop pot ser major o menor.  Si és un trasbals menor pots combatre-ho amb el sistema de pausa i desconnexió.  Un cafè o una tasca que requereixi un cert nivell de concentració et pot ajudar a oblidar. Si parlem d’un descarrilament – no et pots concentrar i la teva ment torna al problema anterior – busca parar y tornar a començar,  si pots escapa’t del teu lloc de treball: Una volta o fer quelcom a l’aire lliure pot ser un gest que et permeti centrar-te.

Si no pots permetre el luxe d’abandonar el lloc on treballes intenta fer una parada de pensament. Concedeix-te 5 minuts per buidar la ment i continuar treballant, reenganxa amb una tasca petita i quan l’hagis fet intenta-ho amb el que feies abans. Si et costa proba d’estructura la tasca d’una altra manera, dividint el treball de forma diferent, t’ajudarà a canviar la perspectiva.

El secret resideix en no emportar-se els problemes a casa, o arrossegar-los durant la jornada. Per això son tan importants les interaccions socials amb els companys a l’hora de dinar o en les pauses, o dedicar temps de qualitat a la família o a tu mateix. Son vies d’erosió de les preocupacions diàries.

Si esperaves un post amb mesures més practiques no et preocupis, el tinc en ment o millor dit en el meu sistema de llistes. Més enllà del coneixement pràctic que extreguis d’aquest text és necessari adonar-se de la profunditat que s’amaga sota la idea de concentrar-nos per treballar. Es tracta de crear un estat òptim per afrontar la nostra activitat, quelcom que es treballa dia a dia.  T’has parat a reflexionar sobre el tema? Ets capaç de fer que la metodologia de treball, el coneixement de la teva rutina i el teu estat mental treballin sumin a l’hora de fer? Que utilitzes per deixar enrere les dificultat més extraordinàries (més enllà d’interrupcions i imprevistos)?

Enfoca i comenta ;-P