GTD. Configurant el meu panell de control

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Definir les nostres àrees de responsabilitat és una forma de dibuixar un mosaic de la nostra activitat. Cadascuna de les nostres accions o projectes s’hi ubicarà dins d’una d’elles. El quadre de comandament inclou les nostres responsabilitats actuals i aquelles activitats que volem dinamitzar dedicant-hi temps i recursos. A continuació tens un repàs d’algunes de les àrees de responsabilitat sorgides de la meva última revisió a 6000 metres d’altura. Es mouen entre el que és comú i el que s’escapa al convencional.

Imatge via 30heme sota llicència Creative Commons

La teva feina.

Si treballes per compte aliè és una àrea d’obligada presencia. Hi ha d’haver un espai per raonar sobre els assumptes de la teva feina, tot i que no t’agradi, no et motivi o vulguis aspirar a quelcom millor. Hem de dedicar temps a pensar i preparar els nostres projectes laborals per mantenir-los sota control i evitar que les incidències s’acabin convertint en problemes.

L’altre motiu és el de maquinar iniciatives per dur a terme, per motivar-nos, i obtenir visibilitat a l’organització.

Marca personal

Ja no estem en el món on acumular experiència i coneixement és suficient per mantenir-se en la primera línea del sector professional.  N’hi ha milers com tu, aquí i en altres països (outsourcing).  Obtenir visibilitat i generar confiança és quelcom indispensable. Dedicar temps a crear contingut a la xarxa (amb un blog, un podcast, un videocast…) i compartir-lo a la vegada que crees la teva xarxa de contactes. Per mi el networking forma part d’aquesta zona de focalització.

Per progressar hem de combinar la preparació amb l’oportunitat, però recau en nosaltres la responsabilitat d’estimular la creació d’aquesta oportunitat.

Socialitzar i família

La teva família i els teus amics es mereixen atenció. Des de ocupar-te dels assumptes d’interès que envolten tot allò familiar, com preparar aniversaris o altres celebracions, o tots aquells que tingueu pares d’una certa edat preocupar-vos de la seva salut i benestar. Resulta important en el cas dels amics per mantenir el contacte, sobre tot amb aquells que no tenim una relació constant. Un punt que resulta clau per tal de no deixar perdre relacions i el valor que ens aporten.

Salut i benestar

Per gestionar tot allò que te a veure amb la teva salut i l’equilibri emocional. En el meu cas em serveix per mantenir a  línea el meu estrés, un equilibri en la dieta i l’hàbit de fer esport amb regularitat. El fet de declarar-la ja marca la intenció de voler dedicar-li temps. Quan vaig començar a preocupar-me pel meu estat físic em va servir per marcar-me rutines per caminar regularment, començar aprendre tot allò que em beneficia i em perjudica, actuant en conseqüència.

Creixement personal

Que és el que et fa millorar? Lectures, cursos en alguna temàtica especifica, experiències que et treguin de la teva zona de confort… Si no hi has pensat ara és el moment. Pots pensar que tot va com ha d’anar, i no calen canvis de trajectòria…  que això fa una olor a autoajuda… o que la millora s’obté per altres vies…

Si has creat un pla de formació continuada, o simplement estàs cursant uns estudis perquè t’agrada, o perquè ho necessites, ja estàs en el camí, pot ser els emmarquis en una altra àrea d’interès però segueixen l’esperit de la present.

No parlo només de formació, també de ficar-la en pràctica i anar una mica més enllà. Ficar-nos a prova. Sense saltar al buit podem realitzar petites tasques que ens incomodin i que anem incorporant al nostre caràcter com quelcom habitual. L’extraordinari passa a ser comú.

Parlar en públic, agafar protagonisme a la feina, desfer-se del llast de la timidesa en les relacions interpersonals,  limitadors que un cop superats ens donen autoconfiança i podem aplicar en altres aspectes de la nostra vida.

Crear actius

Sens dubte la que més s’escapa del convencional. Fa temps és va creuar aquest concepte en la meva vida de la mà de Vicens Castellano, i posteriorment del seu company Juan Haro. La definició que aquests experts en finances personals donen dels actius són aquelles coses que posen diners en la teva butxaca.

La idea és adjuntar-hi tot allò que en un futur pugui generar una activitat econòmica , traduint-se en ingressos extraordinaris. De moment estic treballant en quelcom vinculat  en el bloog… i no puc dir res més…

Totalment necessari per no dependre únicament dels ingressos de la nostra feina i una forma per obrir nous camins professionals.

GTD és una via per crear una imatge de la nostra realitat i la definició de les teves àrees de responsabilitat n’és un exemple.  Enquadrar el que fas permet col·locar cada peça en un ecosistema que difícilment pot variar, i quan ho fa resulta un indicador que la teva vida és mou. Un disparador per revisar-la i veure que hi ha de nou.