Sobre productivitat i emprenedors en primera persona

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Avui he decidit compartir l’espai del blog per fer un review sobre productivitat, emprenedoria  i la relació entre ambdues de la mà de Xavi Sanchez editor i creador de Emprenderalia web sobre tot allò que envolta l’emprenedoria i seguidor del sistema GTD

Com acostumo a dir sóc enginyer informàtica de formació però emprenedor de vocació. Ja m’he embarcat en unes quantes aventures, pròpies i alienes, i vaig tenir una gran “fracàs” fa uns anys, vaig fundar i ‘ensorrar’ un estudi de desenvolupament de videojocs.

Gràcies a aquest “fracàs”, per a mi el fracàs real hagués estat no intentar-ho, em vaig adonar que el sistema tradicional de muntar una empresa al voltant d’un pla d’empresa era absurd. Així que vaig començar a investigar altres formes, les metodologies Lean que ara estan de moda, i vaig decidir crear Emprenderalia per ajudar a altres emprenedors, compartint coneixement propi i d’un extens grup de col·laboradors.

En aquests temps on el concepte emprendre ha arribat a primera línia i ja no es considera una aventura sinó una alternativa real, que línies de desenvolupament – d’aprenentatge – recomanes als que volen llançar-se amb el seu projecte però que no saben res sobre el tema.

El primer és ser realista, emprendre no és fàcil, ni bonic, ni la solució per a tothom. Emprendre com fugida cap endavant és un fracàs segur, però per tot aquell amb una inquietud per llançar-se a l’aventura, pot suposar una forma de vida alternativa molt interessant.

Abans de prendre la decisió, cal formar-se un mínim en matèries tan diverses com models de negoci, màrqueting o finances, però ni cal fer un màster ni és bo pretendre controlar-ho tot. El millor és començar amb un mínim i anar aprenent sobre la marxa. Les metodologies Lean es basen precisament en l’experimentació i l’aprenentatge.

¿Dóna’ns la teva versió de perquè la productivitat personal és important per als emprenedors? Quin valor afegit els aporta?

Per mi no és només important sinó fonamental. Un emprenedor té tants fronts oberts, que pot acabar totalment estressat i dedicar-se únicament a apagar focs.

Per això un sistema de productivitat com GTD t’ajuda a no tornar-te boig i a poder dormir a les nits. La tranquil·litat de saber que està tot apuntat i organitzat, et treu un gran pes de sobre.

A més no només millora el dia a dia, també ajuda a mantenir la perspectiva i anar avançant en els projectes adequats per aconseguir els objectius proposats.

Parla’ns de la teva forma de treballar, quin set de eines i dispositius, utilitzes per gestionar el teu flux de treball, el teu material. Hi ha algun que et resulti indispensable?

Ara mateix tinc 2 eines indispensables: Facile Things i Evernote, la resta crec que és secundari.

Evernote el faig servir per a la captura de notes, per guardar esborranys d’articles i alguns llistats. Per a mi vindria a ser una mena d’arxiu.

Facile Things el faig servir per implementar GTD, des de la importació de les notes d’Evernote, a tot el sistema d’organització típic en contextos. Allà tinc tota la meva vida en tasques.

I com eines addicionals utilitzo:

  • Google Docs per editar documents en línia.
  • Dropbox per guardar les meves carpetes de suport

Com dispositius utilitzo un PC, una tablet i un Smartphone, tots sincronitzats amb Evernote i Dropbox. El PC és el que utilitzo principalment, però cada vegada li dono més ús a la tablet, fins i tot per escriure articles.

El mòbil m’és imprescindible per anotar tot el que em passa pel cap. Llapis i paper no em són còmodes per apuntar sobre la marxa.

Què creus que falla en la cultura productiva del nostre país? Ja sé que és una barbaritat intentar resumir en poques línies, t’atreviries a esmentar 3 punts que hauríem de millorar com a individus o en la nostra organització per millorar aquest aspecte?

Crec que falla tot, però el que crec que s’hauria de millorar és:

  1. Oblidar la cultura de l’esforç: sembla que si no es treballen mil hores no s’ha treballat res. L’important és treballar millor, no més temps.
  2. Distingir entre el que és important i el que no: Pareto i la seva 20/80 va ser tot un descobriment per a mi. A més cal alinear les tasques diàries amb els objectius.
  3. L’important és fer: tota l’organització del món no serveix per res si no es fan després les tasques. Evitar la paràlisi per l’anàlisi o la recerca de la perfecció, és necessari per començar a fer les coses.

Sé que tu fas servir GTD per gestionar el teu flow d’accions i projectes. Hi ha molta gent que em pregunta com i per on començar amb GTD Com van ser els teus primers passos? Quins consells els donaries tu? Quins creus que són els primers esculls que es troben els rookies en aquesta metodologia?

Fa molts anys que llegeixo sobre productivitat, però les antigues idees de gestió del temps no em funcionaven, amb raó. Però fa una mica més d’un any vaig amb un llibre introductori sobre GTD, el llibre del GTD para Dummies de Jeronimo Sanchez, i em va semblar una metodologia tan potent que vaig començar a implementar una mica a la meva manera. A poc a poc vaig anar millorant, tot i que encara em queda per millorar en les fases de més alt nivell.

El més difícil és adquirir els hàbits necessaris perquè la metodologia funcioni. Necessites disciplina per apuntar tot el que se’t passi pel cap, processar els nous elements diverses vegades al dia, la revisió setmanal …

Quan es supera aquest obstacle, la resta és relativament fàcil. Així que és important prendre-s’ho seriosament i ser disciplinat durant les primeres setmanes, després es transforma tot en automatismes.

Quina és la teva visió de futur (5 anys vista) per emprenderalia i per tu mateix?

A mi el que m’agrada és crear projectes i ajudar a crear, en això estic treballant ara i en això espero seguir treballant en 5 anys :)

Emprenderalia és la via lògica per aconseguir-ho, i tenim diverses línies de creixement pensades. L’objectiu és ajudar cada vegada millor, ja sigui amb continguts, formació, serveis … Encara estem en una etapa molt primerenca del projecte i esperem arribar a créixer molt en els propers anys.

En paral·lel seguiré embarcant-me en altres aventures :)