Smartphone: Una navalla suïssa per a la teva productivitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Jo soc un geek. Cada cop que apareix un nou dispositiu me’l enduria a casa, però des de que dedico a desenvolupar la meva productivitat he descobert la utilitat i l’encant de la baixa tecnologia. Des de la llibreta de notes als mapes mentals fets amb llapis de colors, aquestes eines han sigut la base dels meus processos de recopilació i planificació. Més enllà de l’eina, en la productivitat  personal és l’hàbit el que fa el monjo. El fet d’usar eines lluny de la sofisticació de la tecnologia ajuda ha assentar els mètodes, pel simple fet de que ens veiem obligats a seguir pas per pas el procés, sense possibilitat d’automatitzar-lo.  Llegeixis implementar GTD en baixa tecnologia.

Imatge via liewcf sota llicència Creative Commons

Tot i això continu sent conscient de la utilitat de certs dispositius per automatitzar les nostres tasques. Per passar d’un pla artesanal a una mecanització de la feina. Vull parlar dels smartphones, o les tablets, enfront de les eines clàssiques  o de baixa tecnologia.

Una de les principals avantatges és la capacitat d’automatització de les tasques més comuns. La capacitat de digitalitzar les notes, i el conjunt d’eines que incorporen avui en dia els dispositius permet capturar informació en text, teclejat o manuscrit, en imatge o mitjançant gravació de veu. Si a més disposem de connectivitat a la xarxa, podem enviar-ho tot al nostre inbox digital, evitant els molestos processos de sincronització.

L’exemple més clar Evernote, amb aplicacions natives per les principals plataformes mòbils per facilitar la utilització del software com a magatzem digital per accedir a les nostres idees i documentació. Hi podem sumar Dropbox per accedir als nostres arxius en línea. Dos exemples entre múltiples opcions per disposar sempre de la nostra documentació.

Per  no parlar del plus funcional que representa el fet de poder accedir i instal·lar aplicacions del market de la respectiva plataforma, augmentant la versatilitat del dispositiu. Les aplicacions ja mencionades, l’accés a la teva suite productiva: Google Docs o MS Ofice per exemple,  tot tipus d’aplicacions que permeten registrar dades i guardar-les al núvol, o aplicacions de geolocalització pels que estan obligats a desplaçar-se amb freqüència.  Son uns avantatges que les eines analògiques no poden suplir amb tanta eficiència.

Per acabar el repàs dels avantatges dels smartphons com a eina productiva  fer menció a la possibilitat de realitzar copies de seguretat de les nostres dades amb una major facilitat que en l’àmbit analògic. Estic segur que si implementes GTD amb un moleskine, una de les meves grans pors seria perdre la llibreta, tot i que David Allen digui que nosaltres no som les nostres llistes, i que aquestes es poden refer. En canvi el dispositiu pot  desaparèixer però la informació preval (si tenim una certa disciplina per establir i seguir una política de backups)

Com sempre existeix un revers tenebrós  que ens atrau cap a la procastinització i el dispendi inútil de temps. El programari orientat al oci, a la comunicació persona-persona o l’accés a les xarxes social converteixen a l’usuari en un zombi productiu. Més tecnologia no vol dir  més productivitat,  vol dir una oportunitat per fer les coses millor o per espatllar-les encara més. Les eines que utilitzem en la nostra feina son un potenciador dels nostres hàbits, dels bons i dels dolents.

Tinguem en compte també el seu cost econòmic, no em refereixo únicament al preu del dispositiu en si, si no al manteniment. Aquella quota de dades que les operadores ens conviden a abonar i que em de sumar-li al cost per tenir en compte si val la pena adquirir-lo per l’ús que en farem contrastant-lo amb el que estem disposats a invertir.

Per altres posts deixem la valoració cost-producció i que ens ofereixen les diferents plataformes. Dedica’m un minut i comenta’m si aquest nadal t’ha caigut un smart o una tablet, i si fa temps que el tens quin valor afegit t’aporta. Com sempre tens a la teva disposició l’apartat de comentari o el meu compte de twitter @davidtorne.