Hightrack, productivitat amb ànima

Aquesta entrada també està disponible en: Español

L’equip de HighTrack em va convidar fa unes setmanes a provar la seva aplicació.  El seu eslògan, Productivitat amb anima, deixa entreveure que pot anar una mica més lluny que una simple aplicació de gestió de tasques amb multitud de funcionalitats. No és d’estranyar ja que part d’aquesta anima és la de Berto Pena  (autor del blog sobre productivitat Thinkwasabi), quelcom que genera confiança i expectació.  Traslladar la seva idea de productivitat a una eina accessible per tothom, per tal d’obtenir control i resultats.  D’aquí només en pot sortir quelcom positiu.

El que veuràs a continuació és un review general de les funcionalitats de l’aplicació web, t’explico el concepte de ‘track’ i et faràs una idea de ‘pinta’ que te l’eina.

El projecte esta en una fase inicial i encara no ha desplegat tota la seva funcionalitat, les aplicacions mòbils estan a punt de sortir del forn (per l’iPhone és imminent i per Android durant aquest estiu), i tampoc estan a disposició del usuari tots els ‘tracks’ de l’aplicació però el vist fins al moment resulta brillant.

La paraula ‘Track’ s’importa de les aplicacions d’àudio on cada Track representa una cançó. Amb paraules dels seus creadors volen crear una playlist per a gestionar la nostra activitat.

Cada Track visualitza l’activitat d’una forma diferent, destacant un aspecte específic de la mateixa. En un principi es disposarà de les següents pistes:

  • Activitat a realitzar avui . En forma de panell amb totes les anotacions i esdeveniments que tens per endavant.
  • A realitzar en els pròxims dies. Un timeline pel que ens desplacem, veient les tasques i esdeveniments a realitzar en una seqüència dels dies següents.
  • La setmana anterior. No disponible encara. Una visió als últims 7 dies per ajudar-nos a fer la revisió setmanal?
  • Activitats en les que focalitzar. No disponible encara. Una forma de focalitzar en els objectius més importants?

Com a característica principal destacaria l’aspecte funcional de l’aplicació. Sembla que tot estigui a l’abast de la ma del usuari, com si es volgués accedir a les funcionalitats més importants amb un màxim de dos clics de ratolí. L’existència de shortcuts de teclats ens dona accés directe als apartats, però més enllà d’aquest recurs d’ús general en qualsevol aplicació, s’incorpora un minipanell selector amb les accions més freqüents a l’hora d’administrar una tasca:

Establir la data de venciment per avui, passar-la a demà , editar les propietats de la tasca, o eliminar-la

El panell on organitzem les nostres tasques en llistes em recorda a Wunderlist per estètica y per com ens permet crear una estructura personalitzada de llistes. Tantes com creguem convenients per administrar la nostra activitat i posar en ordre els nostres projectes.

Podem crear les tasques per la via ràpida amb la combinació de tecles (2 clics a la tecla enter):  Cadascuna pot ser classificada per tags, on definir el tipus i el context on es poden realitzar. Destacar camps específics per definir nivell d’energia i el temps a realitzar, dos criteris importants per filtrar l’activitat pendent i que juntament amb el sistema de tags ens apropa a la filosofia GTD.   Al entrar en una de les llistes es carregaran els tags existents en les notes en la barra de la part superior de l’entorn, permetent-nos filtrar amb un clic.

Disposem de dos camps per establir una data d’inici + data de venciment de l’activitat. L’entorn treu del nostre camp de visió aquelles amb una data d’inici superior a l’actual, i destaca aquelles ja vençudes. Les tasques poden ser convertides en periòdiques aplicant un patró de repetició.

El calendari és un entorn en si mateix. Ens serà familiar si em treballat amb Google Calendar, o equivalents. Podem ubicar els nostres compromisos  treballant directament a la interfície gràfica un cop ja creada a través de l’edició de propietats per configurar l’esdeveniment amb més detall.  En la última actualització s’integra amb el calendari de Google, sincronitzant la informació i distingint  els diferents calendaris que hi hem definit.

Pel que fa el preu de moment l’aplicació és gratuïta i ho seguirà sent fins al final de la fase beta quan s’incorporarà un servei premium amb funcionalitats extres pels usuaris de pagament. No hem de patir per que ens restringeixin l’accés a algun apartat, o per no poder desplegar tot el potencial que hem tingut oportunitat de provar.

Una nota personal

L’ús de Hightrack però aconsegueix generar una sensació de fascinació i abstracció similar a la que sentia  quan llegia els primers post o veia aquells screencast a thinkwasabi, però contraposant-ho amb el meu actual sistema de treball per organitzar el meu flow de treball, em continua atraient més facilethings. No soc un integrista GTD però es continua ajustant millor a la meva forma de treballar. La simplicitat i la senzillesa son un factor determinant. Per altra banda el fet de tenir interioritzat completament GTD, convertint les seves practiques en hàbits fan que l’actual app sigui la millor forma de canalitzar el meu  activitat.