Migrar el teu GTD d’Evernote a Facilethings

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Migrar d'Evernote a Facilethings

Un dels dubtes que m’arriben de forma recurrent és quina aplicació puc utilitzar per implementar GTD. Durant molt temps vaig estar treballant amb Evernote (al blog hi ha varis post explicant-ho) però fa temps que vaig migrar a Facilethings. Dedico el post d’avui a parlar sobre el perquè del canvi, i com gestionar la migració entre ambdues aplicacions i intentar donar una idea dels beneficis de treballar amb una aplicació pensada per treballar de forma específica amb el mètode Get Things Done.

Diu en Jeroen Sangers, del Canasto, que la millor eina d’implementació és la que estàs utilitzant en aquest moment. Si has invertit temps i energia -també diners – en crear un sistema per donar cabuda al teu flow, organitzant-lo en llistes és lógic pensar que resultarà dificil migrar i canviar la forma de gestionar la teva activitat. Tot i utilitzar el mateix mètode, la idosincràcia del programari serà diferent.

Quan vaig provar facilethings em va agradar, encara que faltava polir detalls, però vaig trigar alguns mesos a donar el pas de migrar des d’Evernote. L’activitat diària se’m menjava, i el cost exigit per fer el salt em tirava enrere.

La gran diferència d’una aplicació enfocada a GTD és el que porta de serie. No cal perdre temps pensant com organitzaràs la teva activitat, i creant el conjunt d’elements necessaris, a més sempre et quedes amb la sensació que ho podries haver fet d’una altra manera. Evernote és una aplicació tremendament flexible, s’adapta a moltes funcionalitats, però l’excés també pot convertir-se en un problema.

Amb facilethings no tinc aquest problema. És rígida, el que hi ha és el que tens i punt. De fet és més que suficient. La seva senzillessa en l’interficie evita la distracció, amb Evernote tenia arxiu i activitat en un mateix repositori, una pantalla massa carregada que sovint cridava la meva atenció generant distraccions. El fet de combinar una forma de redactar les accions similar a twitter, amb contextos en forma de #hashtags, o de disposar de línia de comandaments per definir nivell d’energia, temps o si s’activa una acció (a més de la UI visual) va fer que m’acabes d’enganxar.

Preocupa’t de treure el màxim partit als recursos de l’aplicació, no en crear una forma nova de treballar

M’agrada per la seva ortodòxia seguint el mètode. Amb Evernote pots sortir-te de la norma i adaptar-lo perquè acabi convertit en un sistema de llistes a l’ús. He de confessar però, que encara continua jugant un paper important en el meu sistema. No en la faceta de control de l’activitat, ho fa des dels nivells de perspectiva superior, com arxiu global i dels meus projectes GTD, com a repositori de llistes de control i com a ‘killer app’  per la recopilació d’idees i de material.

El temps que dediques a construir i mantenir l’infraestructura no el dediques a fer les accions pendents. Et dona la sensació que augmenta la teva organització, però no ho fa així la teva productivitat. ¿Sembla un oximorón, oi?

Implementar GTD a Evernote em va permetre aprendre a implementar el sistema, a conèixer els mecanismes bàsics, com processar tot el material enviat al inbox, seleccionar la següent acció dels projectes un cop finalitzada la darrera, revisar les llistes una per una durant la revisió…

Una de les avantatges és la possibilitat de connectar arxiu i gestor d’accions. Treballem en dos àmbits diferents, connectar una llibreta per enviar tot allò que recopilem i que creiem oportú. Vincular projecte i material de referència seguint el mateix principi. En el seu dia una raó més per utilitzar facilethings i per combatre la resistència a migrar. En certa manera em negava a abandonar el programari utilitzat fins al moment i a la forma de treballar en la qual havia invertit tants esforços.

No m’agrada semblar un fan d’un programari, en parlo perquè em resulta útil, perquè hi trobo quelcom especial que m’aporta valor i a més em transmet una sensació de confort. En definitiva, penso que pot captivar i ajudar a més persones igual que ho ha fet amb mi.

Si voleu migrar des de Evernote, o qualsevol altra aplicació, us recomano agafar-vos-ho amb calma. Seleccionar un dia i passar les llistes de pròximes accions, en espera i els projectes actius. En una segona fase podeu anar migrant la resta de projectes a mesura que es vagin activant, i finalment la llista de Algun dia / Tal vegada.

M’agradaria que compartissis la teva experiencia en un canvi de programari o suport per implementar amb GTD. Has passat d’Evernote a un altre programari? Has passat d’un sistema de llistes de paper a gestionar-ho amb un programri? Comparteix-ho amb un comentari o a través de @davidtorne

Si feu un cop d’ull a la barra lateral del blog veureu un banner de facilethings. Des de fa temps col·laboro en el seu blog, m’he implicat en la seva difussió.  Si voleu provar-la teniu un mes gratuit, i si us convenç podeu enviar-me un mail demanant-me un codi promocional per obtindre un descompte.