Usant facilitadors per implementar GTD

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Facilitadors per implementar GTD

Per implementar GTD no hi ha com la tenacitat i la repetició de cada pas del seu flux. De totes maneres hi ha una sèrie de facilitadors que ens aplanaran el camí. Eines i recursos proporcionats pel mateix mètode per automatitzar, o augmentar la qualitat del que fem, sense variar ni una coma de les pautes que ens marca Get Things Done

Llistes de control

Disposar de llistes de control per activitats sistematitzades sempre és un suport important per implantar un hàbit. En el cas de GTD ho recomano per la revisió setmanal, i la revisió mensual  per les teves responsabilitats i projectes.  T’ajudarà a seguir sempre els mateixos passos, generant repetició,  assentant l’hàbit, i evitant que et saltis cap pas.

Mapes mentals

Els mapes mentals son una eina essencial per deixar volar la teva creativitat, explotant al màxim la teva ment quan vols generar la pluja d’idees per recopilar tot el que te a veure en el projecte. Vaig començar amb freemind, però segons el projecte ho he acabat fent a ma. Em resulta molt més ràpid per processar tot el que es generà i estructurar-ho al arbre.

En la mateixa línea em permet repassar mentalment i amb garanties tota la meva activitat incomplerta durant la setmana. Complementant-ho amb les llistes de disparadors no queda res amagat a la memòria.

Disparadors

Si tens el llibre de David Allen ‘Haz que funcione’ pots accedir als seus apèndix, et facilitaran molt la vida a l’hora d’implementar GTD. Entre ells hi ha les llistes de disparadors, o recordatoris. Son unes llistes d’activitats i conceptes pensats per suggerir-te qüestions incompletes, projectes inacabats o a realitzar pròximament.

Un cop les hagis utilitzat varies setmanes podràs personalitzar-los per a la teva activitat habitual, però primer has d’aplicar-los per saber que tal et funcionen i amb la pràctica t’adonaràs de que hi falta i que hi sobra perquè s’ajustin a tu.

Llista de projectes

Una llista de projectes és quelcom suggerit pel mateix David Allen. Tenir-la a ma suposa un punt al teu favor a l’hora de realitzar la revisió setmanal i administrar els teus projectes. Et permet fer un punteig de cadascun, a la vegada que obtens una perspectiva més ajustada a la realitat. Molts programaris ja generen aquesta llista de forma dinàmica al crear i actualitzar un nou projecte.

IFTTT per automatitzar la recopilació

Has de treballar amb un Inbox virtual evitant dispersar els teus assumptes per tots els serveis on estàs donat d’alta i que utilitzes. No es tracta de tornar-te boig creant normes per enviar-ho tot al teu inbox, més aviat d’enfocar-ho als que utilitzes amb més freqüència per concentrar-ho en un mateix lloc i facilitar el processat de cadascun dels items. La resta de serveis o inbox virtuals es poden revisar durant la revisió setmanal.

Petites tasques

La teva aplicació t’ha de permetre filtrar per temps i addicionalment pots plantejar-te afegir un nou context per aquest tipus d’accions. Sovint utilitzo un postit per anar escrivint les tasques pendents – trucades, mails, preguntes- a l’oficina per tal de solvatar-les durant el mateix dia, és quelcom funcional que et permet resoldre problemes on motion. Seguint de forma ortodoxa GTD tinc el context ‘encàrrecs’ per encabir-hi tot el relatiu a compres, visites de cortesia i altres encàrrecs.

Continuo recomanant-te que et llegeixis el llibre abans de res, ja sigui ‘Haz que funcione’ o ‘Organízate con eficacia’ per obtenir una visió global i a partir d’aquí comença a implementar-lo usant els facilitadors mencionats. Incorporant-los i assimilant-los poc a poc per tal de no saturar-te.  Pots crear els teus però recorda la única norma, no pots modificar el mètode, res de saltar-se passos, variar l’estructura de llistes, o classificació d’accions.

Imatge sota llicència Creative Commons  per Thomas Hawk