Perquè GTD és necessari però no suficient

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Superar els límits de GTD

Get Things Done és el pinyol de la meva productivitat, però he d’admetre que no és tot. Tot i ser un gran fan admeto que hi ha parcel·lés a l’ombra per les quals necessito quelcom més. En alguns casos he aconseguit cobrir necessitats completant el que faig amb pautes d’altres sistemes. En altres, el tema és d’una major profunditat i em fa pensar en buscar ajuda externa.

Sigui com sigui, les següents línies descriuen alguns del problemes més comuns en els que GTD no t’ajuda i has d’estendre els teus recursos més enllà del mètode.

Gestionar l’ara

Dissenyar un sistema per definir l’activitat pel moment actual és un gran pas endavant, si fem que funcioni de forma precisa encarrilem el nostre èxit.  GTD ens dona tots els recursos per fer-ho, però més enllà del mètode hi ha els conflictes derivades de realitzar l’activitat.  Que fem quan procrastinem accions sense un motiu racional? Com ho evitem? És una dels límits.

Ens queden recursos com la creació d’una llista de control per tal de verificar l’estat i l’estatus de l’acció. Podria ser quelcom com:

  • Realment és indispensable? Si la resposta és no l’eliminem.
  • La puc delegar?
  • Puc redactar-la d’una forma més clara?
  • Puc plantejar-la des de un altre punt de vista? Puc dividir-la en accions més simples? o puc obtenir el mateix resultat fent una altra cosa?

Quelcom similar al tractament que Autofocus fa amb les accions procrastinades. Complementar el GTD amb aspectes d’altres mètodes és òptim sempre que no es disposi d’una resposta nativa. Volem una practica el més homogènia i ortodoxa possible.

Implantar hàbits

Les pautes marcades pel sistema ens condueixen a desenvolupar una sèrie d’activitat diàries, o setmanals, que a través de la repetició s’acabaran convertint en un hàbit, o en la teva forma natural d’actual si ho prefereixes. Des de la revisió diària o setmanal, fins a l’implantació de la recopilació i el processat dels nostres assumptes pendents, son millores que tenen una incidència positiva i que en ajuden a canviar l’actitud en front la feina. Ens ajuda a passar de ser reactius a proactius.

El problema ve amb aquells hàbits fora del àmbit del mètode. Al no estar conduits per la metodologia no hi ha una motivació per la repetició continuada, deixant-ho en mans de la nostra força de voluntat.

Leo Babauta, amb el seu Zen To Done, estructura un sistema basat en la implantació d’hàbits per millorar la teva forma d’actuar.  Petits canvis en la rutina per tal d’obtenir un gir en la forma d’actuar. El mateix mètode et prepara per entrar en un cicle de millora continua a través de les correccions en les costums i accions habituals. Deixem l’activitat per entrar en el comportament.

La faceta estratègica

Les revisions a diversos nivells son el germen per una veritable reflexió. A través del coneixement en profunditat del que fas acabaràs per despertar inquietuds, per fer emergir allò que no va prou bé i plantejar-te canviar de rumb. En primer lloc t’obliga a pensar en els teus objectius, i intentant bastir l’estructura de nivells de perspectiva arribes a una profunditat que per si mateix possiblement no t’hauries plantejat mai.

Recórrer al pensament a nivell estratègic per dissenyar el futur no és tant senzill. Més enllà de la teoria queda la incapacitat per estructurar una visió a mig plaç, com generar una imatge de futur plausible i com condicionar-te per assolir-la. Aquest és el gran problema. Sovint quan arriba l’hora de la veritat no ens atrevim a donar passos que representarien un canvi substancial en les nostra vida. Deixar una feina, canviar de ciutat, obrir un negoci… No tenim cap problema  en la fase preparatòria, però quan arriba el moment el desig no es converteix en realitat.

Per grans canvis, que equivalen a grans trasbalsos millor comptar amb un suport en forma de coach. Un professional qualificat t’ajudarà a planificar el desplegament de la teva visió, no tant sols des de la faceta del que es tangible, també des de l’emocional. Conduint el treball conjunt perquè tu mateix aprenguis a trobar les respostes als teus dubtes i preguntes, distanciant-se del paper del consultor el qual t’ajuda aplicar les mesures necessàries però sense la dedicació explicita per canviar la visió del individu per permetre’l recorre aquest camí per si sol.

Més enllà de la teva metodologia hi ha un conjunt de qüestions que has d’abordar per entrar en un procés de millora continuada sòlid i factible. No et deixis cegar pel sistema, utilitza’l per deixar al descobert  allò que no acaba de funcionar i pensa com pots solucionar-ho. Si GTD aporta claredat és en el moment d’obtenir resultats a partir de la nostra reflexió.

Imatge via posixeleni sota llicència Creative Commons