Autofocus. Dispara la teva capacitat d’execució

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Autofocus de Mark Foster

Aquest blog està centrat en GTD, però no és ni molt menys l’únic sistema per controlar el flow de treball. Vull parlar de Autofocus,  una metodologia enfocada a FER i COMPLETAR les nostres tasques. Molt més simple, sense tanta infraestructura i centrat en l’horitzó immediat.

El post descriu el mètode i el tanco explicant com l’utilitzo per focalitzar en les tasques a realitzar, en la força que m’aporta per centrar-me en la meva feina i com complementa el meu sistema  GTD en la fase d’execució.

Treballarem en un sistema per lots. Creem dues llistes, una en la que treballem la qual resta tancada a nous inputs, i una d’oberta on anirem afegim tot el que se’ns vagi acudint mentre treballem. Un cop confeccionada el lot de tasques a realitzar apliquem un procés de selecció i l’execució de la tasca. Aquí tens el procés al detall:

  1. Començarem a crear la nostra llista abocant sobre la llibreta totes les accions que ens vinguin al cap, sense utilitzar el pensament crític, només recopilem.  Un cop composada la ‘tanquem’ i no afegirem cap més tasca. A partir d’aquest moment tot el que se’ns passi pel cap ho anotarem en una segona llista editable (oberta).
  2. Fem una lectura de la llista creada. Una primera lectura ràpida per generar una visió global de la feina pendent. En una segona lectura, repesàrem cadascuna de les anotacions fins a sentir-nos atrets per una. Aquesta atracció pot venir generada per la seva prioritat o el seu atractiu.
  3. Treballem en la tasca tot el temps que desitgem i si no la finalitzem la taxem i l’anotem al final de la llista tancada. Li dediquem un esforç necessari i continuat.
  4. Repetim el passos de lectura i selecció dins de la llista tancada fins que finalitzem les tasques de la llista, o arribem al punt en que realitzem una lectura sense treballar-ne en cap.
  5. En el cas de finalitzar totes les tasques, tanquem la segona llista deixant d’afegir-hi tasques, iniciant una nova llista oberta i tornant a realitzar el procés de lectura, selecció i execució del que tenim pendent.
  6. En cas de restar tasques pendents en la llista tancada, podem creuar la línea entre ambdues llistes i fer una passada a la llista oberta aplicant el procés de lectura, selecció i execució.

Si no hem acabat les tasques de la llista tancada, quan acabem de realitzar la passada sobre la llista oberta haurem de prendre decisions sobre el que tenim pendent: Ho desestimem, ho tornem a plantejar revisant la redacció o la deixem tal i com està? En aquest dos últims casos afegirem les tasques al final de la llista oberta i la tancarem per treballar amb un nou lot (punt 5).

Podeu trobar altres post que us ajudaran a complementar la informació d’aquest article escrits per Jeronimo Sanchez i Omar Carreño. A la vostra disposició resta la pàgina de Mark Foster i la versió en castellà de la documentació del sistema.

Acoblant Autofocus al meu GTD

Veig Autofocus com una eina per potenciar el pas final del meu GTD, el dedicar a fer la meva feina. La divisió de les tasques en accions i el fet de comptar amb un sistema de filtratge permet augmentar la capacitat de focalització de forma notable.  Lamentablement la feina no sol ser tant senzilla, les interrupcions primer i les tasques derivades de les mateixes activitat que realitzem emboiren el nostre horitzó més immediat.

El sistema de llista oberta i tancada em permet concentrar-me en una llista reduïda d’activitat extreta d eles meves següents accions. Utilitzo el sistema en moments difícils, quan vull centrar-me en projectes específics o en accions procrastinades pel seu poc atractiu. Crear una llista sobre paper m’ajuda a deixar de banda la resta, com a mínim per unes hores, i facilita la digestió de les obligacions com quelcom menys desagradable.

El procés de lectura – selecció -execució  de les tasques m’ajuda a crear un circuit tancat del qual no surto fins que he acabat amb aquell pòsit de la llista de següents accions. El precepte de treballar el temps suficient en cada tasca permet no avorrir-se d’una obligació i desestimar-la per la incapacitat. Si no l’acabo,  l’anoto al final de la llista tancada variant la redacció i deixant clar el que queda per fer, evidenciant el que s’ha fet.  És el mateix però menys feixuc

En certa forma canvia la teva visió sobre els assumptes que no has aconseguit tirar endavant.  Al revisar el que s’ha procrastinat durant la revisió setmanal aplico el filtre autofocus. Ho elimino,  ho replantejo  o em dono una altra oportunitat per acabar-ho tal qual. Quan es necessari dedico una tarda exclusiva a tasques ‘difícils’ per acabar amb elles.

Si no necessites tota la infraestructura que t’ofereixen sistemes com GTD, o el teu problema és a la fase d’execució, Autofocus pot ser el gir que et cal per rebaixar la tensió produïda pel que has de fer i el que realment fas.

Imatge via claspingwalnut sota llicència Creative Commons