Novetats d’Evernote 5 i els seus usos pràctics

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Evernote 5

Ja fa setmanes que els usuaris de Windows disposem de la versió 5 d’Evernote. Un cop passat l’onada inicial de la novetat he preparat unes línies per repassar algunes dels canvis més interessants i donar alguns exemples de com aplicar-les a la nostra activitat.

El post ve a complementar l’escrit on comentava com organitzar la nostra informació amb l’aplicació, integrant els nous recursos per generar un plus de valor afegit.

Dreceres

Una secció a la barra lateral ens permet fixar un accés directe d’una pila de llibretes, una llibreta sola, una nota o una etiqueta per tal d’accedir directament al seu contingut. Podem mantenir una estructura de llibretes apilades, mantenint la informació d’accés comú a la zona de dreceres per tal de visualitzar-la de forma ràpida i intuïtiva.

Em sembla ideal pels projectes amb els que treballaràs durant la setmana, i la llibreta Inbox i l’etiqueta Llista_de_control per tenir-les sempre a ma.

Cercar

Per realitzar una cerca global, ja no depenem de la ubicació seleccionada a la barra lateral. Amb un clic a la icona de la lupa podem seleccionar l’àmbit de la cerca (global o en el context actual).

L’altre canvi destacat és la desaparició de l’apartat de cerques guardades de la barra lateral i s’integra en la casella de text de les comandes per filtra la cerca. Al enfocar-la apareix un panell amb les cerques recents i les ja guardades. Per crear-ne una de nova només cal clicar al botó ‘Guardar búsqueda’ on podem entrar nom i les comandes per parametritzar-la.

Ergonomia i accés

S’ha suavitzat la interficie i la operativa de treball. La informació es mostra de forma més funcional i integrada. El panell o la finestra auxiliar que mostra una informació es substitueix per un panell en forma de bombolla com el que ens mostra els atributs d’una nota. Per ocultar-lo no cal fer clic en un botó acceptar, només desplaçar el focus a un altre element.

Vista del panell amb totes les etiquetes de la teva base de coneixament

Per accedir al contingut de les notes a través de llibretes o etiquetes se’ns presenta una  nova opció en forma de panell d’administració, on podem visualitzar tot el contingut estructurat segons l’element (llibretes i piles en el cas de la imatge). Per accedir-hi cal seleccionar la icona de la categoria a la barra lateral. Un cop carregada la vista podem accedir al contingut, crear nous elements o eliminar-los.

Visualitzar el nombre de notes assignades a l’element ens permetrà veure quines etiquetes no utilitzem, fer una selecció múltiple (ctrl+clic) i eliminar-les a través del menú contextual (botó dret).

Atlas

S’afegeix una opció de l’aplicació mòbil passa al escriptori per treure suc  d’un dels atributs imputables a la nota, la geolocalització.  La presentació configura una visualització de les notes creades sobre varis fragments de mapa. Clicant sobre cadascun el maximitzem i accedim a les diferents anotacions marcades amb una banderola sobre la ubicació on varen ser registrades. Un clic sobre la banderola ens presenta la llista de les notes.

Per recordar una adreça o ubicació, només hauràs de fer una foto de la destinació.

Si treballes en diferents ubicacions, com per exemple en obres, o instal·lacions, aquesta opció et permet accedir a les notes de cadascun dels teus projectes sense una classificació addicional, o una cerca més específica.

Integració

S’afegeixen apartats originaris del web a l’aplicació per tal de poder accedir a informació del entorn de la mateixa. Seccions com ‘Anuncios’ o el ‘Market’ poc tenen a veure amb la teva informació i feina, però en el cas del servei premium et permet accedir al servei de suport amb un clic des de l’accés, evitant el tedi d’accedir-hi des de la web cercant el formulari i validant-te per enviar la pregunta.

Per evitar distraccions pots eliminar-les amb el menú del botó dret. Per recuperar-les (Ver > Panel izquierdo).

A un altre nivell, l’aplicació intenta anar un pas més enllà i mostrar informació vinculada a una nota ja redactada a través de les notes vinculades, quelcom que ja apareixia en la captura d’Evernote Cleary. El sistema permet donar un cop d’ull ràpid a elements existents dins la teva base de coneixement que tenen quelcom a veure amb la nota activa.

Per tancar l’article, comentar que s’ha convertit en una aplicació més agradable en l’ús -cosa que agraïm els hardcore users- i que treu partit de recursos que fins al moment no s’explotaven el suficient. Si ets dels usuaris que ja treballa amb la versió 5 deixa’m el teu comentari amb un nou ús, o la millora que ha canviat a millor la teva forma de treballar…  ja saps que m’encanta aprendre del lector :-)