Dos setmanes amb el meu SmartWatch

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Pebble Smartwatch

Tota la tecnologia tendeix a crear un nou entorn humà … els entorns tecnològics no són merament passius recipients de persones, són processos actius que reconfiguren a les persones i altres tecnologies similars”  – Herbert Marshall Mcluhan.

A finals d’agost d’aquest any, a través de la premsa em vaig assabentar de l’arribada al mercat dels SmartWatch, la notícia arribava amb un títol “encoratjador “… Ara podràs veure els teus missatges i correus pel teu rellotge!!!

Aquest anunci va fer que prengués la determinació d’enviar a demanar un d’aquests SmartWatch per analitzar-lo en profunditat , no tant des de l’àmbit tecnològic, sinó més aviat per la faceta dels comportaments i hàbits que s’incorporaran en nosaltres.

El SmartWatch triat va ser la marca Pebble (Link) tenia molt bones referències a la web i s’integra perfectament als iPhones . El rellotge té tot el que qualsevol geek pot voler i per descomptat és molt simple de configurar. El problema per a la productivitat sorgeix quan habilites les notificacions , en aquest mateix instant la teva vida corre perill.

Definitivament la frase de McLuhan és efectiva , aquesta nova tecnologia arriba amb la promesa de més connectivitat i en alguns vídeos de major productivitat per estar al corrent de les teves notificacions . Si amb el telèfon intel·ligent moltes persones estan boges amb l’efecte de vibració i els sons d’ avís d’un nou email, podeu imaginar el impacte que tindran quan cada notificació nova a més faci vibrar el teu canell?

Per descomptat crec que no hi ha consciència d’això , he passat dos setmanes interactuant amb el SmartWatch i és un dispositiu meravellós si sabem utilitzar-lo per casos puntuals , com alarmes , recordatoris o alguns avisos , però si vas a activar la notificació de l’email , estaràs en ¡ greu perill!

El que passa és el següent, cada vegada que rebis un email, vibrarà el teu rellotge, clarament et genera una interrupció, el problema és que el següent que llegeixes és l’email al teu rellotge però no reps el text complet , només pots veure una quantitat de caràcters, és a dir quedes tan ansiós per com acaba el missatge que acabes traient teu iPhone i revisant el correu electrònic i més aprofites per veure la resta.

El que significa és que aquesta sola vibració genera estralls en la teva atenció i focalització, acabes desconnectant-te del que estaves fent o de la persona amb la qual parlaves, en síntesi és un atemptat contra la productivitat .

El que es ve és la imminent arribada d’aquests dispositius , la gent se’ls comprarà més que per les seves ” beneficis” , per una moda . Segur que veurem a més persones en reunions distreure’s mirant el seu rellotge i després revisant el telèfon, per exemple.

L’única solució és que persones i perquè no empreses , sobretot els equips de TI o recursos humans, s’ocupin definir les formes d’ús i en alguns casos polítiques perquè l’ansietat pels emails no acabi per apoderar-se de les organitzacions . És simple n’hi ha prou que posis en off les notificacions i deshabilites la manera vibració .

Avui sabem que les persones passen entre 4 a 5 hores en el seu email , estic segur que no volem que aquest nombre augmenti i menys ho faci de forma silenciosa a través d’un nou dispositiu que pot transformar-se en una icona de l’estrès .

Aquest és un post convidat de Christian Reyes (@Chreme) il·lusionista d’idees a  + People, una empresa xilena dedicada a promoure cultures de productivitat i qualitat en les empreses contribuint a la millora de l’acompliment dels equips a través de canvis d’hàbits i la incorporació de la tecnologia d’avantguarda.

@maspeople… pilotant cap a l’empresa del segle XXI