Devices, apps i altres vicis perniciosos

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fa temps vaig escriure dos post sobre la utilitat dels smartphones i els problemes per la teva productivitat que pot portar contractar una connexió de dades. No se si ho feia per convèncer-me de no contractar-ne una, però la veritat és que he acabat caient i sent un usuari connectat al 100%. Ha sigut tota una experiència, m’ha ajudat a refermar certes conviccions i ha pensar en profunditat sobre el tema. Arriba Nadal i molts de nosaltres caurem en la trampa d’incorporar nous dispositius per – a priori – utilitzar-los de forma habitual, integrant-los al nostre flux de treball.

Aquí tens un review de les pitjors trampes -en forma de mal hàbit – en les que he caigut durant aquest temps, acompanyades de sugerències per fer-hi front.

Imatge via waferbaby sota llicència Creative Commons

Checking i altres vicis

Si el cheking continuat del teu e-mail és una carrega de profunditat per la teva productivitat, imagina el que ha de ser disposar d’un smart o un tablet on pots accedir amb dos clics al teu mail, twitter, facebook… pots passar hores i hores sense arribar a fer res, amb el pervers afegit de que el fàcil accés ho converteixi en un hàbit cada cop més difícil d’erradicar.

He arribat a la conclusió que la forma més senzilla de corregir el problema és eliminar les apps que suposen un focus de distracció injustificada:

Per eliminar les molestes notificacions de facebook del teu device o evitar l’accés continuat, no hi ha res com eliminar l’app. És la única forma per tallar l’hemorràgia d’atenció perduda

És radical però efectiu, si et limites a canviar la configuració ja no et molestaran les seves notificacions, però quan paris a fer un cafè, facis un descans de 5 minuts o vagis a dinar, no podràs evitar tornar a caure a la temptació.

Vaig eliminar la versió mòbil de facebook  de la meva vida però no twitter. La diferencia es que la considero una aplicació realment útil, em serveix per rebre el feedback  i comentaris dels meus seguidors, i en conseqüència poder preparar amb temps les meves respostes. Alerta, no vol dir que estigui contínuament responent sinó que regularment verifico el compte i registro les respostes a contestar quan toqui. Ens podem instal·lar les apps que vulguem però un cop avaluades hauríem de desfer-nos d’aquelles que no ens aportin res en positiu.

Evitar la zombificació

El device és converteix en un centre d’entreteniment constant, en un focus d’atenció que permet estar en contacte amb la nostra xarxa per polir detalls, respondre qüestions i mantenir en moviment temes d’interès però com l’hàbit  no fa al monjo, l’eina no millora la productivitat, la potencia sempre que existeixi el mètode i els hàbits adequats. Si pots utilitzar el teu smartphone per treballar, també el pots utilitzar per perdre el temps.

Soc dels que dina fora de casa i em fa fredor veure a tota aquesta gent que dina sola, o acompanyada, que no aixeca el cap d’una pantalla de 4 o 5 polzades. He de confessar que jo també ho he fet i m’ha fet adonar de és la forma més fiable de dinamitar les teves relacions interpersonals – amb els companys de feina – i una forma de minar la teva credibilitat. Pensa en el cost d’oportunitat perduda, tot i que estiguis sol perds la oportunitat d’integrar-te amb l’entorn. Ja ho saps, si no fas soroll no importes.

Si comparteixes el teu espai amb companys, de feina o no, dedica’ls hi temps. Explica els teus projectes personals, les teves inquietuds, interessa’t pels seus assumptes. Personalment em resulta costos, em fa mandra, però he descobert que és necessari. Primer per una qüestió de salut mental, ajuda a desconnectar i amplia les teves mires. En segon lloc suposa una necessitat funcional, cultiva les teves amistats – i contactes- abans de necessitar-los. Una postura interessada però sincera, evitarà que et vegin com un freak que prefereix desplegar el seu perfil digital abans que estar amb ells, el networking comença amb el cara a cara.

La tecnologia canvia els hàbits, el nostre comportament i la nostra forma de relacionar-nos, és cosa nostra avaluar que ens aporta i ser capaços de descobrir en que ens falla i corregir-ho.

Per evitar, o ajudar a corregir, els mals hàbits generat per l’ús del teus dispositius et proposo el següent:

  • Evita consultar al mòbil només llevar-te o arribar al lloc de treball
  • Si pots apagar-lo mentre treballes o passes temps amb algú que és important per tu fes-ho.
  • Limita el checking al final de la teva jornada laboral, o  fixat un moment determinat durant el seu transcurs per fer-ho, per exemple l’hora de dinar.
  • Elimina les aplicacions que no utilitzis. Si no hi accedeixes només son un llast.
  • Porta sempre un bloc de notes i un boli a sobre. Anota-hi aquelles coses que et vinguin el cap. Podràs passar-les al teu inbox electrònic al moment que t’haigis fixat per treballar amb el dispositiu. Sembla idiota, però anotar-ho en paper és més àgil i evita accedir al dispositiu cada moment, i reduir les temptacions que genera.
  • Verifica les aplicacions que has d’accedir. Crea una llista de control al bloc de notes, tatxar items amb el teu bolígraf és quelcom poderós per mantenir-te encarrilat i evitar distreure’t.
  • Pregunta’t com gaudir del teu entorn, i de les teves pauses, sense usar els devices. Aprendre a utilitzar el silenci, la lectura o no fer res pot ser una resposta.

M’adono que la meu esperit geek molts cops m’empeny a l’abisme, el fet de provar una eina o una aplicació pot més que el risc a convertir-ho en un malt hàbit. Ha sigut una experiència fascinant, inicialment perquè sabia perfectament que acabaria caient i cometen els errors que havia anticipat, però no es pot solucionar un problema evitant-lo. Les persones tenim un major o menor grau d’autocontrol, i en el meu cas només soc capaç d’encarrilar-me anant al cantó fosc, mirant en perspectiva, admeten l’error i corregint-lo…

I per vosaltres, quin és el pitjor hàbit generat a través dels vostres dispositius? Com l’heu aconseguit corregir? Podeu afegir un altre punt a la llista per ajudar a millorar el seu ús? Deixeu-lo en forma de comentari, o feu-me’l arribar a través de @davidtorne.