Noves habilitats (II). Enfocar, com gestionar l’atenció

Aquesta entrada també està disponible en: Español

En el blog he parlat innumerables vegades de necessitat de focalitzar des de multitud de perspectives, el que va començar sent un comentari envers un aspecte important per potenciar la productivitat personal ha anat guanyant entitat a causa dels canvis tecnològics, cada cop més invasius, que minen un treball continuat i de qualitat.  Les següents línies parlen de l’habilitat de focalitzar ja no com una necessitat sinó com una capacitat.

Progressivament canvia la forma de fer la feina, enriquint-se amb recursos tecnològics que redueixen distancies i ens ajuden a processar informació en massa. Les jerarquies ben definides donen pas a noves formes d’organització més horitzontals donant resposta a la necessitat d’autogestió dels treballadors del coneixement .  En aquesta transició, camí d’un canvi de paradigma laboral, sorgeixen noves necessitats:

 • Ser capaç de descriure diferents horitzons de perspectiva en l’immediat: Que he de fer en aquest mateix moment? Que he d’acabar durant el dia d’avui? En quines qüestions, o projectes, he de treballar aquesta setmana?
 • Desenvolupar la capacitat per centrar-nos en el moment pressent. Vivim bombardejats per mil inputs, tenim infinitat de qüestions personals o professionals obertes que requereixen la nostra atenció, necessitem ordenar l’activitat que ens envolta a traves d’un conjunt de principis que generin confiança i ens serveixin de referència.
 • Saber quin és el nostre propòsit, objectius i valors que ens mouen i ens ajuden a prioritzar. Planificar a llarg termini en l’àmbit professional i personal per ajudar-nos a definir millor l’escala de prioritats en el dia a dia.
 • Hem de domar la nostra ment, revertint els mecanismes de desordre i soroll en que s’instal·la. Si treballem amb multitud de fronts oberts, sota la dictadura de les notificacions dels dispositius o apps, no l’ajudem a canalitzar idees el nostre motor creatiu es convertirà en un generador d’estrès allunyant-nos de la lucidesa.
 • Ser capaç de gestionar un entorn de treball en equip creant espais per l’atenció plena. Per paradoxal que sembli quan hom ha d’acabar una tasca o projecte important la oficina o qualsevol lloc comú de treball no resulta el millor emplaçament.

És una habilitat identificable però complexa d’integrar en la forma de fer, no compta només el fet de controlar la tendència a la dispersió focalitzant en un moment concret, ja no és només una qüestió d’autocontrol, cal un treball de fons íntimament relacionat en segmentar l’activitat per generar una dedicació absoluta durant un període finit de temps, combinat amb un treball administratiu per ordenar-la agafada de la ma d’una reflexió sobre el seu sentit.

Reflexionar, organitzar per focalitzar i executar

Quines mesures calen per apropar-nos a una situació que afavoreixi la concentració, ens allunyi de la dispersió com estil de vida i ens aporti un cert ordre. Aquest són uns facilitadors per ajudar-nos a convertir la distracció en atenció :

 1. Allunyem-nos de la multitasca. Una cosa cada vegada, no només en les accions a realitzar, no treballis escoltant música o amb el gestor de correu obert, centra’t únicament en la següent tasca.
 2. Organitza el que has de fer i el que no has de fer en aquest mateix moment. Utilitza GTD o un sistema de productivitat amb varies llistes per ubicar les teves responsabilitats imminents i aquelles sense prioritat, acostuma’t a treballar amb contextos i per nivells d’energia. Entendràs que vol dir un moment per cada cosa. El mètode et dona la pauta de com afrontar cadascuna de les situacions en la gestió del teu flux de treball.
 3. Recopila i processa cada dia. Descarrega la teva ment de la innecessària feina de recordar, anota-ho tot en una llibreta i com a mínim un cop al dia revisa-ho decidint que fas amb cada una de les anotacions.
 4. Mata la tecnologia innecessària. Crea’t un entorn de treball amb els dispositius i les aplicacions indispensables, tant a nivell mòbil com al teu ordinador. Coneix les teves eines a fons, per suposat proba coses noves però dedicant-hi un temps específic sense incorporar-les al nucli del teu entorn de treball, ja les deixaràs entrar quan t’aportin quelcom significatiu.
 5. Temps per crear – i recalibrar – una jerarquia d’objectius. Treballa els teus nivells de perspectiva, des dels valors, visió i objectius. Dedica temps a esbrinar que és el que realment vols i tradueix-ho en objectius concrets. Aquesta burocràcia necessària dona lloc a decisions més assertives en el moment d’escollir les tasques clau en el dia a dia o en acceptar noves propostes.
 6. Recorre a practiques com la meditació o el mindfundless. Deixant a banda perjudicis podem apropar-nos-hi des d’una vessant funcional aprenent a recuperar la calma, la lucidesa o diluir l’estrès. Ja no és un territori alternatiu, el món professional ho incorpora per ajudar a l’executiu a reduir el soroll, a eliminar el discurs interior negatiu i tornar a focalitzar.
 7. Treball en grup per afavorir la productivitat dels individus. Acordar amb el teu equip una hora al dia sense interrupcions o en silenci, un dia a la setmana sense reunions  o dedicar una tarda a la setmana a acabar projectes són iniciatives en aquesta línea, si vols saber-ne més et recomano aquest potent post d’Alberto Barbero sobre el tema.
 8. Mata la dispersió produïda per un bloqueig amb un canvi d’ubicació. Varia la ubicació segons les necessitats, que condicionin de forma positiva el treball. Si tens que acabar quelcom una sala de reunions on puguis treballar a soles i en silenci pot substituir la teva oficina si no et sens inspirat… Si vols focalitzar en una lectura un banc al parc t’ajudarà…
 9. Dedicació i recompensa. Focalitza en executar però donant-te el plaer de petites recompenses per ajudar a mantindre la disciplina i no cremar-te.

És un habilitat que requereix d’un treball intens per arribar a quelcom més que desconnectar durant una hora per acabar la tasca pendent de torn, es tracta de crear un nou estil de fer. L’objectiu d’aquestes línies era mostrar la complexitat que s’amaga darrere de quelcom tant simple com deixa d’escoltar aquella veueta tan punyetera que t’empeny a deixar el que estàs fent canviant-ho per allò amb que pots obtenir satisfacció immediata i de baixa qualitat.

Controla’t, focalitza i fes-ho sense compassió al que queda fora de la zona :-)

Imatge via Daveography.ca sota llicència Creative Commons