Evernote. Alternatives a la nota manuscrita

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Des de la irrupció de serveis i dispositius que ens ajuden a recopilar informació des de diverses fonts, sigui la xarxa, un altre software o generada per un mateix, un dels problemes a resoldre és l’eliminació de friccions en el procés de captura i els passos intermedis per tal que sigui utilitzada sense necessitat d’aplicar-hi cap mena de transformació.

Cerquem la digitalització com un camí d’eficiència i millora de la productivitat, però en el procés encara hi ha un punt dèbil, l’escriptura manuscrita. Intentem eliminar la interfície analògica per no reintroduir el que ja ha escrit en una versió digital. En el post comento el ventall de propostes ofert per l’univers Evernote, així com la meva forma de captura.

Cal trobar una forma funcional per introduir informació, el més proper a escriure-les a mà en la forma i el resultat obtingut. A causa de la dificultat a l’hora d’obtenir quelcom similar les alternatives afegeixen valor a través de processos de classificació, o ajudant-se de dispositius per aconseguir un major grau d’integració:

  • Teclat. Pot ser útil davant del ordinador, de fet en aquest cas és un entorn molt més natural i pràctic que anotar en un paper, però a través d’un dispositiu mòbil si hem de descriure un concepte una mica complex el fet d’utilitzar un miniteclat – encara que sigui amb un sistema com Swype – ens pot dur a la bogeria.
  • Notes de veu. Poden servir com a recordatori, o en entorns on no resulta pràctic escriure (conduint), però si les volem per integrar-les com a part del material d’un projecte, les haurem de transcriure. Els serveis de transcripció de veu a text encara no han arribat a un grau de precisió suficient.
  • Imatge. Capturar una imatge d’un text escrit té el mateix problema que el punt anterior, però en aquest cas ens pot servir per capturar un concepte visual sense tenir que descriure’l amb paraules.
  • Imatge i classificadors. Una forma d’enriquir el punt anterior és proporcionar una via per auto-classificar la informació. Evernote proporciona varies vies a través de recursos com el Moleskine notebook o els Evernote Post-It, redactem una nota a través de paper i la capturem amb una foto. El color del Post-It, o d’una enganxina distribuïda juntament amb el quadern, indiquen quin tag s’ha d’associar a la nota.
  • Escriptura digital. En les últimes ultimes actualitzacions de la seva App per dispositius mòbils Evernote ha inclòs la redacció de notes a través del traç. Permet escriure amb un punter o amb el dit, guanyant dinamisme respecte al teclat.
  • Imatge i OCR. Analitzar una imatge a la cerca de text convertint-lo en informació articulable sobre la qual es puguin realitzar cerques o sigui integrable en els teus projectes.
  • Reproduir l’escriptura física. Continuar amb l’escriptura amb paper i bolígraf de tota la vida afegint-hi un sistema per registrar el redactat a través de la captura del moviment, sistemes com Lifescribe. El sistema inclou bolígraf i un bloc de notes per millorar la precisió de captura, el fet de dependre d’un suport paper propi per treure tot el potencial del eina és una limitació important.
  • Bolígraf digital. Més que una via és un complement per l’edició de contingut és un complement. Escriure sobre la pantalla de la teva tablet amb un punter tou o amb quelcom més sofisticat com una ploma digital que permeti configurar propietats per l’escriptura com el traç o el color.

Tots ells aporten quelcom, substitueixen la naturalitat del paper i llapis a través de la imitació i afegint valor per vies alternatives.

A dia d’avui continua sense existir quelcom tant intuïtiu com un bloc de notes i un bolígraf, ho porto repetint fins l’extenuació, però serveis com Evernote s’entesten en demostrar que és possible la substitució. Sóc un romàntic i continuo pensant que el moviment del boli sobre el paper ajuda a alliberar la creativitat i canalitzar la inspiració, sent la forma més senzilla de recopilar per la seva naturalitat.

De totes maneres he començat a utilitzar de forma activa el nou sistema per crear notes manuscrites d’Evernote. Per introduir anotacions tipus recordatori o detall a tindre en compte és suficient. La superfície d’una pantalla d’smartphone no dona per molt però gracies a les pestanyes per afegir àrea d’escriptura val per sortir del pas. Pel que fa els usuaris de tablet i punter pot donar lloc a quelcom més interessant i profund: notes, esquemes, mapes mentals, gràfics o croquis una mica més complexos, combinat amb Skitch o Penultimate (per ipad) pot començar a relegar les eines analògiques.

En el meu cas una part del problema és que no sóc un nadiu digital, jo vaig aprendre cal·lígrafa, tota la meva formació es va realitzar sobre paper… de ben segur que per la legió que ve darrera ja no percebrà aquestes situacions com un problema, no és una qüestió de mitja tecnològic sinó de canvi del marc mental: la immersió tecnològica  ja no és tal, és part de la seva vida.

P.D.: M’agradaria conèixer les vostres experiències en la captura d’anotacions, en Evernote o a través d’altres mitjans. Deixeu-me el vostre comentari.

Imatge via Evernote sota llicència Creative Commons