Productivitat personal. Aprèn alliberar-te del estrés amb GTD

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Al intentar resoldre qualsevol dubte sobre GTD® és inevitable arribar a optimainfinito.com, una de les pàgines més completes sobre el tema i plataforma professional del seu autor José Miguel Bolívar. Professional dels recursos humans, consultor artesà, divulgador i formador de GTD® al nostre país, ha anat una mica més enllà en aquesta direcció publicant el llibre Productividad personal Aprende a liberarte del estrés con GTD®

Què li aporta el teu llibre a algú que vulgui iniciar-se en la metodologia Getting Things Done?

La metodologia Getting Things Done proposa un sistema d’hàbits basats en principis productius universals. No obstant això, els llibres originals sovint no expliquen amb claredat per què han de ser aquests hàbits i no uns altres, ni tampoc com s’han d’aplicar aquests hàbits perquè funcionin. El meu llibre se centra a explicar per a què serveixen aquests hàbits, perquè són necessaris i com aplicar-los. En aquest sentit, el meu llibre pot ser una via d’accés més ràpida, clara i senzilla a la metodologia Getting Things Done que els llibres originals de David Allen, la lectura segueixo recomanant.

I als que ja han llegit ‘Organízate con eficacia’ i ‘Haz que funcione’ de David Allen?

 Els que ja han llegit ‘Organízate con eficacia’ i ‘Haz que funcione’ saben que són llibres «densos» i excessivament ambigus en ocasions, el que obliga a la seva interpretació, ja que sovint es limiten a dir què cal fer sense entrar prou al detall de com fer-ho. Això fa que aprendre el mètode es converteixi sovint en una llarga sèrie de «assajos i errors» fins a trobar la interpretació correcta d’entre totes les possibles. El meu llibre pretén salvar aquestes mancances dels llibres originals, explicant amb claredat les parts més confuses de la metodologia i proposant formes concretes, i amb resultats contrastats, d’aplicar els seus principis. En resum, el meu llibre fa fàcils d’entendre i aplicar els principis productius en els quals es basa GTD®.

Creus que GTD® és per a tothom?

Crec que GTD® no és per a tothom ja que exigeix un compromís sostingut de canvi i millora personals. Això ho fa desaconsellable per als que busquen solucions fàcils, immediates i de mínim esforç, solucions que d’altra banda no solen existir.

Què recomanaries a aquells que vulguin buscar alguna cosa ‘menys complicada’?

GTD® no és complicat en absolut. El que és complicada és la vida que ens ha tocat viure. Els que busquin una mica menys complicat haurien de pensar canviar la seva forma de vida per una altra menys complicada perquè, en cas contrari, qualsevol mètode «senzill» que utilitzin probablement també fracassarà.

N’hi ha prou només amb una metodologia per començar a racionalitzar la nostra forma de ‘fer les coses’?

Definitivament, no. El que cal per començar és una presa de consciència de quina és la situació actual i quina és la desitjada per, a partir d’aquí, decidir si comprometre o no amb el procés de canvi necessari. Les metodologies són eines que serveixen per traduir un compromís en resultats. Sense compromís, no hi ha resultats.

Segons la teva experiència, més enllà del mètode quins factors són importants per a la millora de la productivitat personal?

Crec que són molts però em centraria en dos: compromís i humilitat. Compromís per canviar, perquè hi haurà caigudes i recaigudes que solament poden superar-se amb compromís per seguir endavant. Humilitat perquè el canvi, quan és real, produeix resistència i aquesta resistència t’incita a «millorar» la metodologia. El que vols «millorar» és en realitat el que et costa i et costa perquè és el que estàs canviant. Si el «millores», desapareix el canvi i amb això la millora. Crec que el 90 per cent dels fracassos aplicant metodologies és perquè la gent es dedica a «millorar» en lloc de «aplicar».

Què hem de tenir en compte per aplicar GTD® d’una forma correcta?

Per a mi, la clau, a més del compromís i la humilitat, és tenir clar què estàs fent i per què ho estàs fent. Entendre els avantatges, el que guanyes, quan fas les coses d’aquesta nova manera.

Més enllà de les bases, quins són els factors que permeten dinamitzar l’activitat de l’usuari i no només treballar amb un mètode d’organització personal?

Getting Things Done no és només un mètode sinó també una filosofia de vida, en la mesura que proposa una nova forma de relacionar-nos amb el dia a dia. Un mètode ha de considerar sempre com una eina, no com l’eix central del procés de canvi. L’eix central és sempre la persona. Tenir clar què fas i per què ho fas és fonamental en qualsevol procés de canvi i millora personal. Sense aquesta claredat, és molt difícil passar del «fer per fer» al «fer amb sentit».

Tard o d’hora tots tenim moments de debilitat, deixem de banda la forma d’actuar marcada per GTD® Quines són les causes més habituals per abandonar el mètode? El que es coneix com caure del vagó. T’ha passat alguna vegada?

Sí, he caigut del vagó moltes vegades durant els meus primers dos anys utilitzant la metodologia. Com deia abans, GTD® proposa, sobretot, un procés de canvi i millora personals. Es tracta de canviar la teva forma d’interactuar amb la teva realitat del dia a dia, és a dir, de canviar els teus comportaments. El canvi de comportaments exigeix, alhora que comporta un canvi de creences. «Fem el que fem perquè creiem el que creiem». Intentar canviar el comportament sense canviar la creença en què es recolza poques vegades funciona. Per això caiem del vagó, perquè la creença original encara no ha desaparegut i això fa que, especialment sota pressió, tendim a fer les coses «com sempre les hem fet», encara que sapiguem que hi ha una forma millor de fer-les.

La nostra activitat necessita objectius i un propòsit per marcar la diferència. Creus que tothom és capaç de definir el seu propòsit en la vida per assentar la seva visió i les decisions importants?

És clar que sí. Tothom té un propòsit, tot i que encara no li hagi donat forma a paraules. El teu propòsit té a veure amb el que et fa feliç. Guarda relació amb el sentit amb el que fas les coses que et produeixen una sensació de profund benestar: aprendre, ajudar a altres, superar reptes, crear coses noves, resoldre problemes, explorar … Cada persona té la seva manera única de ser feliç, és a dir, cada persona és única pel que fa al seu propòsit.

Sempre he pensat que si no dediquem prou a reflexionar sobre els nostres objectius i interessos reals podem decantar-nos per quelcom superficial. El rol del coach pot ajudar-nos a desenvolupar el nostre propòsit i descobrir els nostres valors?

A mi per descomptat em va resultar d’extraordinària ajuda. Identificar el meu propòsit i posar-ho en paraules m’ha donat uns nivells de claredat i confiança a l’hora de prendre decisions que abans no tenia. Vaig al meu propòsit sovint, perquè és una eina molt útil per a mi. Com deia abans, la productivitat personal no consisteix a fer moltes coses sinó en fer les coses que cal fer, és a dir, de fer coses amb sentit.

Et defineixes com a consultor artesà Pots comentar breument en què consisteix i en què es diferencia d’un consultor convencional?

La consultoria artesana és una forma diferent d’entendre la consultoria. Les diferències enfront de la consultoria industrial són moltes, des de la nostra manera de treballar, típicament en xarxa i compartint coneixement de forma oberta, a la nostra manera d’interactuar amb els clients, amb un enfocament directe, honest i humil, evitant acostaments invasius com els del màrqueting tradicional. Recomano fer una ullada a la pàgina de la Declaració de Consultoria Artesana (http://consultoriaartesana.net/) per saber-ne més.

Quins serveis aportes en l’àmbit de la productivitat per a professionals i empreses?

Els meus serveis i els de la meva xarxa OPTIMA LAB estan enfocats cap a la millora de la productivitat personal i organitzativa en el camp del treball del coneixement. Moltes persones i moltes empreses se segueixen gestionant d’una manera que va tenir la seva raó de ser en la Revolució Industrial però que s’ha demostrat tremendament ineficaç en l’Era de la Informació. A OPTIMA LAB tenim un compromís personal amb la millora de la competitivitat de les organitzacions i això passa, necessàriament, per evolucionar la seva forma de treballar fins alinear-la amb les necessitats actuals. Per a això, oferim serveis innovadors de consultoria i formació, encaminats a millorar l’efectivitat personal i organitzativa, sempre centrats en les persones i compromesos amb l’aprenentatge basat en l’experiència. Els nostres resultats i la satisfacció dels nostres clients fins ara estan sent excel·lents.

En l’àmbit de les organitzacions la productivitat personal pot representar un primer pas per corregir defectes i millorar la forma de fer dels individus. Creus que GTD® pot millorar la productivitat del col·lectiu?

Per aconseguir resultats en qualsevol organització, la millora de la productivitat s’ha de plantejar sempre en dos fronts: l’individual i el col·lectiu. Les metodologies de productivitat personal, com ara GTD®, contribueixen sens dubte de forma significativa a aquesta millora.

Productividad Personal – Aprende a liberarte del estrés con GTD®(CONECTA)

Compra’l a Amazon o a la Casa del Libro