Objectius, hàbits i rutines

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tres formes indispensables i complementaries per millorar la productivitat personal, cadascuna respon a necessitats concretes ajudant a configurar el mosaic de al nostra  activitat. Desprès de buidar-me a través de la consecució d’objectius com a via principal de millora personal vaig decidir distanciar-me i provar una cosa nova, navegar sense una fita, millorar a través de l’implantació d’hàbits, saber que podia oferir-me de diferent aquesta nova faceta.

Les següents línies són una breu explicació de com ens eixuga centrar-nos en objectius i que aporta moure el centre de gravetat de la nostra productivitat cap als hàbits i la implementació de rutines.

Objectius

Els objectius ens ajuden a apropar-nos a una visió de futur ,  a perseguir el nostre propòsit. Focalitzem energia i atenció en un objectiu ambiciós a mig termini. Hi dedicarem temps i energia, deixant de banda temes de menor importància, però un cop assolit que?

Segons GTD i el sistema de nivells de perspectiva toca iniciar el camí cap a la següent fita per continuar la construcció de la nostra visió de futur (plans a més de 5 anys vista). No tenim perquè aturar-nos però resulta inevitable caure en un buit, un desànim provocat per l’esvaïment de la satisfacció de l’ultima victòria aconseguida i per l’esforç d’haver de motivar-nos per a iniciar un nou repte de certa envergadura (un nou objectiu a 1-2 anys vista).

“La consecució d’un objectiu és una victòria efímera marcada per la dificultat de tornar a començar”obje

Per aquells sense un disseny previ d’un pla de futur  els objectius suposen un tornar a començar des de zero, convertint-ho en quelcom traumàtic on desprès de la satisfacció per tancar un capítol tornen a emergir els dubtes de cap a on anem, una cerca de propòsit a llarg termini. Un espai abonat per prendre decisions precipitades i errònies per tal d’omplir el buit.

Hàbits

Amb els objectius ens empenyem per arribar a una línea de meta i fins que no ho fem ens sentim pressionats. Corre cap a una fita vorejant un penya-segat. Què passa si abandones el teu propòsit? Si canvien les circumstancies i et veus obligat a canviar de plans? Una gran inversió de temps i esforç malbaratat, imagina’t la insatisfacció generada.

En el món de la inversió borsari existeix l’anomenat day trading, una forma d’inversió que et permet comprar i vendre valors en la mateixa jornada enduent-te beneficis/pèrdues  cada dia. S’assimila molt a com veig jo a millorar la productivitat a través dels hàbits i les rutines, un petit esforç diari del qual se’n pot recollir un fruit immediat.

S’ha d’invertir temps en consolidar una nova pauta de comportament, si el teu objectiu és implantar hàbits com la recopilació i processar el recollit al final del dia o realitzar una revisió diària al final de la jornada et caldrà invertir esforç i dedicació a fer-ho possible.  És tot un procés, com ja he comentat en anteriors post, però un cop dut a terme recolliràs una petita bestreta del benefici final que representa la implantació de l’hàbit.  Pot ser que avui només t’hagis dedicat a anotar tot el que t’ha passat pel cap durant el dia però al arribar a casa i processar-ho t’adones que sobre  el que has recollit has pres decisions i concretat accions. Ho  has fet avui, has obtingut resultats i pots veure que ha servit per alguna cosa.

Pots fer la reflexió que es tracta de quelcom que també succeïa al acabar un projecte que formava part del camí cap a un dels teus objectius però en calia completar tota l’activitat fins assolir-lo, de no ser així molta de la feina feta podia acabar en via morta.

“La implantació d’hàbits ens permet canviar el que som a través del que fem”

Rutines i sistemes

Si els hàbits creen una forma d’actuar assertiva, les rutines estableixen una forma sistematitzada de fer les coses. Són tasques que apareixen en la nostra agenda amb una freqüència regular, però també són aquelles tasques resolubles d’una forma sistematitzada.

Comencem per identificar les tasques iteratives en la nostra rutina, accions identificables que realitzem en un interval de temps ben definit o  aquelles que  ens imposem per a realitzar activitats de control:

Confeccionar la teva llista de control per definir les tasques de manteniment de la teva pàgina web és una forma de sistematitzar una feina per obtenir sempre els mateixos resultats, o un retorn amb unes mínimes variacions. Un altre exemple seria establir una revisió mensual de la execució dels meus projectes o una revisió setmanal per posar en ordre els meus assumptes.

Ambdues són activitats amb una periodicitat que poden ser executades amb una seqüència de passos idèntica cada cop. Què ens aporta?  Ens centrem en la seva resolució deixant de banda una fase prèvia de reflexió o de planificació cada cop que les duem a terme.

Les tres vies han de conviure, si volem aconseguir quelcom hem de construir un sistema d’objectius, si volem establir una base solida per millorar la productivitat ens em de capbussar en els hàbits i rutines. Implantar hàbits em permet gaudir del procés i focalitzar en els meus objectius vincular-me amb més força amb el meu propòsit, i vosaltres com ho veieu?

Imatge via 2013 Monument Avenue 10k sota llicència Creative Commons