Hàbits essencials treballant des de casa

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Treballar des de casa té moltes coses bones: tens molta llibertat a l’hora de triar què fer, quan fer-ho i com fer-ho. Poder organitzar-se segons les teves pròpies necessitats, i no tant les necessitats d’altres persones, et pot ajudar a ser molt més productiu i a poder gaudir molt més tant de la teva feina com de la teva vida.Tot i així, treballar des de casa requereix uns hàbits essencials per a poder ser productius, ja que sinó podem acabar fent coses que no hauríem d’estar fent en aquell moment. En aquest sentit, són de vital importància els tres hàbits següents.

L’hàbit de fixar-se uns objectius

Segons la meva experiència, treballar des de casa em permet fer moltes, moltes coses. El problema d’això, a vegades, és que significa fer coses que no estan alineades directament amb els meus objectius.

Treballant des de casa, com també des d’una oficina, és imprescindible fixar-se uns objectius concrets. Uns objectius que et permetin, en el dia a dia, tenir clar per quin motiu fas les coses i què és el que vols aconseguir. En aquest sentit, fixar-te objectius et permet mantenir la motivació a un bon nivell, ja que no treballes per treballar, sinó per aconseguir alguna cosa que has decidit que volies aconseguir.

Per tant, l’hàbit de fixar-se  objectius és fonamental, i per tant, si utilitzes GTD, és important incorporar-lo a les teves revisions periòdiques. De forma mensual, per exemple, és important comprovar que seguim alineats amb els nostres objectius. De forma setmanal, que realment ens estem acostant als nostres objectius, encara que sigui mica en mica, pas a pas. De forma diària, sota el meu punt de vista, és important comprovar que tot el que estem fent està alineat amb aquests objectius per, si ens desviem del camí, poder-ho resoldre com abans millor.

L’hàbit de fixar-se un horari

Si tenim clars els nostres objectius i estem seguint el camí en la direcció adequada, el segon hàbit més important per mi si treballem des de casa és tenir un horari més o menys estricte, una rutina diària que ens permeti ser regulars en la nostra feina.

En aquest sentit, quan portes un temps treballant des de casa vas veient què és el que et funciona millor. En el meu cas, per exemple, el que millor em va és començar al dia amb totes aquelles tasques que puc fer sense l’ordinador. D’aquesta manera, aprofito per començar fent pluges d’idees o definició de projectes, i deixo per més endavant tot el que és feina davant de l’ordinador.

El millor de tot això és que, des de casa, aquest horari, aquesta rutina, només depén de nosaltres. Així doncs, podem permetre’ns trencar aquesta rutina sempre que vulguem: un dia perquè estem cansats potser acabarem de treballar abans, un altre dia voldrem assistir a una conferència i per tant aquell matí no treballarem a casa, o senzillament per algun motiu haurem de fer alguna feina de casa o algun encàrrec i el durem a terme quan a nosaltres ens vingui millor.

L’hàbit de sortir de casa i el de fer esport

Si treballes des de casa, t’agrada estar a casa i no acostumes a fer moltes coses fora, pot ser que passin els dies i acabis sense sortir-ne. Per tant, el tercer hàbit, potser tant o més important que els altres, és el de sortir, prendre una mica el sol i que et toqui l’aire, perquè quedar-se tancat a casa no és bo per ningú.

Com tothom sap, és bo fer ni que sigui una mica d’esport cada dia, així que és important com a mínim sortir a passejar, a fer algun encàrrec o a córrer una estona. A més a més, sortir de casa ens permet canviar de context, cosa que ens pot ajudar a desenvolupar idees, a reflexionar sobre alguns temes o, senzillament, a deixar la ment en blanc després de tot un dia de feina.

Això sí, he de confessar una cosa: aquest hàbit és el que més em costa. M’encanta estar a casa i m’encanta treballar, així que ben sovint acabo deixant aquest hàbit fora de la meva rutina. És una cosa que constantment estic intentant redirigir per aconseguir fer-ho, però de tant en tant ho deixo de fer.

Tenir una rutina per començar i una altra per acabar el dia

En Jeroen Sangers, de El Canasto, sempre recomana tenir dues rutines imprescindibles: una per començar el dia, i una altra per acabar-lo. La rutina per començar el dia ens ha de permetre començar a treballar de forma productiva, concentrats en el que volem assolir. En canvi, la rutina per acabar el dia ens ha de permetre deixar la feina de banda de manera que puguem descansar sense estar pensant en coses que ens puguin inquietar o estressar.

En general, establir unes bones rutines, cadascú les que necessiti, és imprescindible per poder treballar de forma productiva, i això té un especial interés si ho fem des de casa, on la quantitat de distraccions ens pot provocar que acabem fent coses que no hauríem d’estar fent.

Publicat per Jordi Sanchez

Apasionado productivo, me encanta el mundo de los negocios e Internet. Si quieres mejorar tu productividad y no sabes por dónde empezar, déjame ayudarte: OrganizacionPersonal.com