7 passos per convertir-te en un mestre en RESOLDRE

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aconseguir que les coses es facin, la punta de llança de la productivitat personal. Les següents línies són un conjunt de consideracions a tenir en compte per entrar en un cicle de resolució continuat dels teus assumptes.

Ens pedem planificant i preparant l’activitat però no donem el pes que li correspon a la resolució. La poca cura i atenció ens acostuma a deixar amb assumptes inacabats (o mal acabats).

Treballar amb activitat accionable

Fes fora la paraula tasca del teu vocabulari i de les teves llistes de temes pendents. Una tasca és heterogènia i poc definida. La inconcreció dificulta definir els límits de l’activitat i l’estimació de temps i energia necessària per dur-la a terme.

Desglossa la teva activitat en accions físiques indivisibles i si una tasca es divideix en varies accions orientades a un resultat comú agrupa-les en projectes.

És un esforç addicional a realitzar per preparar la teva activitat i facilitar-ne la resolució. És una inversió en facilitar la resolució dels teus assumptes.

Saber com triar la propera acció

Tenir uns criteris clars per triar la teva següent acció et permetrà no perdre temps cada cop que finalitzis una de les teves responsabilitats avaluant que has de fer.  No et trobaràs amb un dilema cada vegada que acabis allò que tens clar que has de fer i passis a una franja de selecció d’activitat més grisa on les prioritats no estan en negreta.

Treballar amb un sistema d’eficàcia personal com Getting Things Done (GTD) et dona les pautes per evitar les situacions descrites. Selecciona per context, temps i energia la teva propera acció evitant les transicions eternes.

Triar la primera acció del dia

Quines són les accions més importants del dia? No cal que contestis, no m’interessa i la veritat a tu tampoc. El concepte TMI (Tasca més important) engloba un conjunt de despropòsits que pot arribar a ser mortal per la teva eficàcia.

Tria la teva primera acció a través de les dates d’entrega o venciment objectives (establertes per terceres parts), activitat relacionada amb els teus objectius o activitat que requereix un gran nivell d’energia per ser solucionada.

Un TMI no marca criteris objectius del que es important i encara que tu ho tinguis clar en un moment de debilitat pot facilitar que et desviïs i seleccionis quelcom més senzill o divertit.

Contexts

Treballar en grups d’accions segons el recurs necessari, la ubicació o la persona per realitzar la teva activitat em continua semblant la millor opció per reduir la meva llista de pròximes accions i la carrega psicològica que comporta la seva gran extensió.

Treballar per contextos

Centro la meva atenció en una llista reduïda fins a deixar-la a zero. Esgoto un segment de la meva activitat pre-programada, dedicant energia a FER, no a prendre decisions sobre que he de fer o divagar puntejant les llistes.

Buidar la llista de pròximes accions

Cada setmana realitzes una revisió per preparar els assumptes a treballar durant els propers 7 dies i omples la teva llista de pròximes accions.

Durant la setmana hi anirà entrant altres assumptes, només els que són imprescindibles per no alterar la imatge que tu has creat durant la teva revisió. Això et permet orientar la teva activitat en blocs de set dies i no desviar-te del que vols assolir.

Treballa en aquesta llista de pròximes accions fins buidar-la. Probablement tens massa coses a fer però l’objectiu ha de ser aquest. Resisteix a la pulsió de donar entrada a activitat que no has decidit realitzar durant la revisió, que no et ve imposada per un cap o un client i que pots realitzar la setmana vinent.

Finalitzar assumptes

L’activitat s’ha de preparar, iniciar i tancar. Tenim tendència a esmerar-nos en els primers passos i no rematar amb la mateixa empenta el que em començat.

Una acció pot allargar-se durant més d’una hora, redactar aquest article per exemple, i quedar incompleta a causa d’un imprevist. Que fas? procurà reprendre-la en  primer lloc quan hagis atès l’assumpte al vol o replantejar l’acció a la teva llista canviant-ne el redactat.

De Redactar el post sobre com dinamitzar la teva activitat  a Finalitzar la redacció del post sobre com dinamitzar la meva activitat. Canvia el temps i el nivell necessari d’energia, si utilitzes aquests recursos.

És un detall que sona a trampa però canvia la teva predisposició davant la feina.

Limitar els fronts oberts

Un esglaó per damunt de les accions hi ha els projectes o els resultats que volem assolir. Cada setmana limitarem els projectes en els que treballem.

Ho fem per millorar el focus i no perdre ample de banda d’una forma frívola però també per augmentar el nombre d’assumptes tancats cada setmana, evitant alimentar un sentiment de frustració en el cas de no poder resoldre temes – per falta de capacitat – setmana rere setmana.