Mantenir el compromís amb el teu procés de canvi

Aquesta entrada també està disponible en: Español

El compromís no sorgeix només de l'obligació o la motivació. Es pot crear i mantenir Click To Tweet

Compromís és una d’aquelles paraules grandiloqüents que al pronunciar-la se’t omple la boca. Causa impacte tant en un mateix com en els demes, però massa vegades en fem ús sense ser consegüents.

Un compromís és la promesa de satisfer una obligació o la paraula donada.  Una imposició per part de terceres o en el cas de la millora personal, per un  mateix.

No és gens sexy. És un concepte a relacionar amb el treball dur i la persistència per tal d’assolir una fita. No és quelcom que vingui de gust si un no esta especialment motivat amb el fi en qüestió i tot i així si el que ens ocupa es perllonga en excés, la motivació se’n ressentirà.

El procés de canvi

Faig referencia al canvi com un procés llarg en el qual partim d’un punt A cap a un punt B, on a és l’estat actual i B és l’estat que volem assolir. Quan parlo de canvi pensant en eficàcia personal em refereixo tant a un canvi de comportament (hàbits) o en la consecució d’un gran projecte o objectiu.

En tots els casos es tracta d’un camí que més o menys podem definir anticipant les accions que durem a terme, com a mínim les més immediates.

En el cas dels hàbits els entrebancs en forma de incomoditat pel canvi de pautes crea fricció i desgast, en els grans projectes i objectius hi hem de sumar la seva duració com un factor que ens erosiona i si es tracta de donar un gir important en la nostra vida el desplaçament fora de la zona de confort crea un còctel perfecte per plantejar-se l’abandó.

Potser no és una rendició oficial, pot venir en forma de “prendre’s un descans” per tornar-hi més endavant o per reflexionar en tot el que estàs vivint. Interposar inacció i desconnexió de l’activitat  rebaixa el rang d’importància de l’assumpte. De prioritat a tema pendent. Oi que no és el mateix?

Motivació i superació

El compromís s’adquireix a mesura que és fa camí cap a cadascuna de les fites. Desenvolupar  el procés de canvi, avançar en l’execució de l’objectiu, augmenta el compromís en si mateix. Però sense compromís costa seguir endavant en els moments difícils. És un peix que es menja la cua.

Superar els problemes rutinaris i els imprevistos també ajuda a afiançar-lo. És una retroalimentació constant en que el compromís ens ajuda a afrontar els problemes plantejats i creix al superar-los.

Alimentar el teu compromís

Podríem pensar que el compromís és quelcom creat a través de la motivació i la pròpia inèrcia dels esdeveniments. És una visió incompleta i perillosa. Què passa si decau la motivació o disminueix el sentiment d’obligació que ens empeny? Deixem de perseguir la fita sense més?

L’individu pot intervenir en el procés millorant la qualitat del vincle entre ell i el projecte que l’ocupa.  Alguns dels punts clau són un canvis d’actitud per millorar la qualitat de la teva activitat:

Crear un vincle amb el que un vol

Un vincle entre la fita que perseguim i nosaltres, explorant el propòsit real que ens empeny. Fugint de perques superficials i cercant la motivació real. Creant una visió d’èxit a través de tècniques de visualització com les que ens ofereix la PNL.

Allunyar-se del pensament màgic

Entendre que voler no és poder o que la força de voluntat per si sola no resol les accions de la teva llista de pròximes accions.  Cal treball dur i sovint afrontar decisions difícils com per exemple triar que deixar de banda  o assumir canvis en l’estil de vida…

Un gran objectiu, amb petites fites

Assumir un gran objectiu ens motiva en el seu inici. Si l’encarem con una marató on la meta esta a 42 kilòmetres és probable que no la creuem mai.

Definir diversos trams més assumibles, on el venciment sigui visible des de la mateixa línea de sortida assegurarà un gran nombre de moments de satisfacció, més petits però igual de necessaris per mantenir “el vincle” creat amb la gran meta.

Establir processos de revisió

Establir un procés de revisió continuat on realitzem una revisió setmanal per triar en quines activitats relacionades amb la fita treballem durant els pròxims 7 dies. Realitzar una revisió mensual per fer un seguiment del procés i pensar en les noves fites parcials del proper més o en les correccions a realitzar

Canviar el rumb

La revisió mensual és clau per avaluar el procés de canvi i realitzar correccions si és necessari. Renegociar  l’activitat i reajustar les fites parcials i si canvien les circumstancies fins i tot la meta final.

Per això cal saber interpretar el teu entorn i les teves necessitats, comprenent que un objectiu pot ser dinàmic. Partim de A per assolir B però hem acabat a C.

A vegades el punt d’arribada no és el que pensàvem.  Hem d’aprendre a  mantenir el sentit crític en tot moment al mateix temps que ens sentim a gust  amb l’assolit.

Ser un subjecte del canvi implica agafar el timó a través d’una actitud proactiva, marcant de prop la realitat i intervenint quan faci falta per millorar-la. Confrontar els problemes i trobar solucions o si no és possible solucions amb les que ens sentim a gust.

Els passos exposats en l’última part del article volen ajudar-te a convertir-te en protagonista de la teva activitat i mostrar-te com pots mantenir el compromís amb el que és important per a tu, ja sigui en forma de projecte, objectiu o hàbit.