Canvi. Fer avançar el meu procés de millora

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Si estàs llegint aquest blog t’interessa millorar la teva eficàcia personal, oi? Aquest post va dirigit aquelles persones que volen millorar la seva forma de fer les coses però s’adonen que no avancen amb la velocitat esperada.

Et parlaré de com ens condicionem a l’hora de fer front a un procés de canvi, dels errors que cometem i del que he anat aprenent aquest anys en el meu procés de creixement personal centrat en l’eficàcia i la productivitat.

El que et vull explicar és aplicable a la implantació d’hàbits, a la consecució d’un objectiu o la posada en marxa del teu sistema d’efectivitat personal.

Com ens condicionem

Sabem que hi ha quelcom que no va bé o que volem que vagi millor. Identifiquem el canvi que volem realitzar, per exemple realitzar una revisió setmanal per posar en ordre els nostres assumptes o millorar la nostra forma física.

Generem unes expectatives. Confeccionem una historia mental dels beneficis que ens reportarà aquest canvi. De com canviarà la nostra vida. Reforcem el nostre desig de canvi.

Construïm un relat de com anirà tot el procés. No acostuma a ser gaire elaborat. Si abans de començar a treballar en els passos que hem de donar esboçem una planificació, per breu que sigui, ajuda a elaborar el relat incorporant cadascuna de les etapes.

La dura realitat

Arriba l’hora de la veritat. Passem a l’acció. Estem plens de convicció i entusiasme. No hi ha res que ens pugui aturar, com a mínim durant els primers moments d’aquesta aventura. Al cap d’uns dies t’adones que seguir aquell pla és cada cop més difícil:

Les expectatives. La historia mental que ha anat construint la teva ment no tenia en compte les dificultats. Era un relat sense el dolor que produeix quan quelcom no surt quan tu esperes.

“Aferrar-te al relat creat, pensant que és així com ha d’anar tot, és un focus de frustració”

Incomoditat. Estem dissenyats per evitar el dolor i el desconfort. Dedicar 2 hores a la setmana a realitzar una revisió dels projectes oberts, o sortir a córrer desprès d’un dia esgotador a la feina no representi un risc vital però és suficient per activar la teva veu interior.

Leo Babauta l’anomena la veu infantil. Es queixa de forma subtil però persistent fins que no retornem a una posició de confort.

El dia a dia. L’enemic més terrible. Tot procés de canvi s’ha de compaginar amb la rutina, les responsabilitats diàries, les urgències, les demandes de la teva família, amics, companys de feina el cap… És una gota malaia que t’empeny a deixar en segon pla el que vols assolir.

Dinamitzar el canvi

  1. Ser conscient d’allò que et boicoteja. A través d’un escrit com aquest on has descobert el perill d’aferrar-se a una historia mental com si d’un pla real es tractes, o del problema que pot generar la ment infantil. A través de la teva experiència desenvolupa un mètode per batre’ls:

Porta anotat que et motiva a continuar amb el teu nou hàbit. Quan apareixien atura’t i pren-te uns minuts  per rellegir-ho i pensar-hi.

  1. Visualitzar. Fem que el poder de la ment jugui al nostre favor. Existeixen tècniques de visualització (basades en la PNL) per ajudar-nos assolir les fites que ens proposem. Vaig escriure sobre això fa temps al meu blog de Men’s health.
  2. Dir no. Eliminar/Incubar l’activitat que no has de fer necessariament en aquell moment. Assolir quelcom nou vol dir renunciar a coses que ja fas o que se’t presenten. Alerta! Sovint donar entrada a un nou hàbit o a una activitat que demorà el que has de fer és una forma subconscient de renunciar a la teva fita.
  3. Treballar el més petit possible. Ets capaç de posar en marxa un peça d’activitat i dedicar tota la teva atenció en completar-la? Arribant al extrem de completar l’objectiu final que persegueix?

No fa falta arribar al final

Saps on comences però no on arribaràs. Pots crear un pla i seguir-lo, però en un moment concret pot ser més eficaç demorar-te per aprofundir o desviar-te per un trencant del camí per assolir beneficis inesperats.  Et parlo d’adaptar-te a la realitat i gaudir del procés.

Molts cops  ens castiguem per no haver assolit la fita però qualsevol canvi en positiu ha de ser benvingut.