Aquesta entrada també està disponible en: Español
La millora de l’eficàcia personal es basa en una multitud de petits passos cap a una gran fita. Millorar el detall, eliminar friccions, polir les arestes en la forma d’actuar són petits passos. Fer-ho de forma continuada és crear un procés de creixement.
Porto anys repetint-me la idea del primer paràgraf com si fos un mantra.
Una millora del 1% és una bonica forma d’etiquetar aquesta formula però en realitat el canvi sempre serà d’una magnitud menor. Els petits passos t’aporten sensació de control i confiança per assolir els grans canvis.
Comentem perquè dur a la practica aquesta tècnica però sobretot com.
Què em pot aportar un sistema de micromillora?
- Passes a l’acció. Esculls quelcom que no va bé, quelcom petit i intentes solucionar-ho. Prens una decisió i actues sense necessitat de grans planificacions ni raonaments.
- Estàs a gust amb el que fas i amb el que no fas. Al focalitzar en una fita, encara que sigui petita, crees la sensació que estàs fent quelcom per canviar i que la resta de coses que no van bé a la teva vida no estan desateses sinó en estat de a l’espera.
- Reforç emocional positiu. Amb el temps, desprès d’assolir un nombre d’èxits i de derrotes guanyaràs confiança i seguretat en les teves capacitats. Desapareixerà la desagradable sensació de falta de control sobre la teva vida.
- Ajuda a persistir. Els microcanvis requereixen poc compromís inicial. Són fàcils d’assumir i assolir. Ens introdueix en una dinàmica guanyadora on cada cop que assoleixes una fita en vols una mica més.
- Sense por a la derrota. L’amargor de la derrota és proporcional a la magnitud del que es vol assolir. En cas de no assolir el que persegueixes pots desfer-te de la sensació de fracàs focalitzant en un nou detall a modificar.
- No hi ha un gran dispendi de recursos invertits en cada intent. Si no surt bé no hauràs perdut grans quantitats de temps i energia.
- Facilita l’assaig i error. Si ho has intentat i no ha funcionat pots provar coses noves. Reculls l’aprenentatge i ho planteges d’una altra manera: Des l’acció a realitzar fins a enfocar-te en una nova qüestió en el proper intent.
- Facilita l’heurística. No saps on et portarà el teu viatge. Si durant el procés sorgeix una sorpresa inesperada que et fa canviar de direcció o altera els teus interessos la podràs aprofitar sense deixar enrere un camí prefixat.
- Facilita la millora incremental. Pots augmentar el grau del teu canvi. Profunditzar en la millora. De capturar tots els teus assumptes una setmana, a processar-los 2 vegades al dia la següent.
- Millora continua. Facilita encadenar les petites victòries aconseguides per convertir-lo en un procés continuat i més ambiciós.
Anem pas a pas. Què he de fer?
PRIMER PAS. Pensa que vols canviar. Comença amb quelcom comú i ordinari, una part de la teva rutina. No ho vulguis canviar tot de cop, enfoca en un aspecte del problema que estigui ben delimitat.
SEGON PAS. Tradueix el canvi en una/es acció/ns a realitzar. Quelcom minúscul, el més petit possible per evitar la resistència. Quan ho assoleixis ja pensaràs en augmentar l’aposta.
TERCER PAS. Plantejar l’sprint. Defineix un cicle, un interval de temps breu per aplicar el nou hàbit tu rutina amb certes GARANTIES. Per exemple d’una setmana.
QUART PAS. Reflexiona. Quan arribi l’últim dia del cicle revisa com anat la teva aventura de butxaca. Has pogut dur-lo a la pràctica amb regularitat? Quin nivell de resistència has trobat? Alt, normal, baix… Has errat alguna vegada?
Si la resistència és baixa i s’ha aplicat de forma regular pots plantejar el següent canvi o un augment en la intensitat del canvi per al proper cicle.
Si va bé torna al primer pas, si falles replanteja el cicle finalitzat i repeteix-lo
Com dur-ho a la pràctica
Què no va bé? Què vull millorar?
Sempre hi ha quelcom a millorar. Sintetitza-ho en una frase. Concreta:
“Procrastino. Evito el que he de fer per qualsevol tasca de menor importància”
“Vull dedicar temps a la lectura”
Quina és la fricció que m’impedeix assolir-lo?
Si no has aconseguit fins ara o no ho has provat o hi ha alguna cosa que t’ho impedeix. Pots identificar aquest problema?
“Sempre hi ha una tasca més senzilla o més agradable a realitzar que la que he de fer”
“No trobo el moment en el qual dedicar-me a la lectura”
Quin és el canvi més petit que puc fer per canviar aquesta situació?
Has de donar un primer pas. Fer-ho de forma ferma i fàcil. Fes el canvi més petit possible.
“Començaré el dia amb identificant la tasca més exigent que hi hagi a la meva llista d’assumptes pendents i em redactaré un petit text definint que he de fer concretament. Ho dividiré en passos o accions més senzilles”
“Dedicaré els 5 minuts desprès de dinar a llegir”
Com ho porto a la pràctica?
Durant la setmana següent fes només l’acció que t’has proposat.
Definir les accions que composen aquella tasca tan tediosa només vol dir això, fer aquest exercici cada matí i veure que passa. Potser et convida a començar-la, et facilita la seva resolució o simplement t’aportarà més informació de perquè demores la teva feina.
Els 5 minuts de lectura són 5 minuts al dia, cada dia. Els pots allargar però no serveix per compensar una sessió de lectura perduda.
Què faig si fallo un dia?
Simplement torna a començar. L’endemà tornes a restablir el teu nou hàbit sense cap mena de remordiment.
Si pel que sigui no pots realitzar l’acció per aplicar el canvi reprent-la l’endemà. Mantens el compromís
Si un dia no llegeixes no pensis que dema ho recuperaràs. Demà és un nou començament amb 5 minuts nous de lectura.
És important persistir, mantenir el compromís.
Què faig si no surt bé?
El més important és no aturar-se i insistir en cercar la millora. Pots optar per replantejar el canvi o deixar-lo de banda per reprendre’l més endavant i escollir quelcom diferent a canviar.
En el cas de replantejar-lo canvia de perspectiva:
“Enlloc d’identificar i especificar la tasca que et preocupa tria un moment del dia per realitzar-la i llença-t’hi”
” Troba un altre moment on aplicar aquests 5 minuts de lectura. Després de posar a dormir els nens o abans d’anar a dormir”
Què faig si surt bé? Quin és el següent pas?
Torna al principi. Escull una nova acció, el més petita possible per continuar desenvolupant aquest canvi que has escollit. Per exemple:
“Comprometre’t a realitzar una de les accions que has definit en l’especificació de la tasca complexa que corre perill de ser demorada”
“Augmentar de 5 minuts de lectura a 10”
Quan comencis a aplicar aquest sistema el més important és la continuïtat, acostumar-te a viure amb el canvi i amb la voluntat de millora.
Confia en la intuïció per escollir que et ve de gust canviar i troba la primera passa a realitzar. Pot semblar un joc i de fet ho és :-)
Gracies a en James Clear i a en Leo Babauta per la inspiració
Photo by Hans-Peter Gauster on Unsplash