3 habilitats clau per sumar en el teu equip

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Em vaig convertir en un problema per la meva empresa, pel meu equip (pels meus amics) i no me’n vaig adonar.  Sovint el protagonista no s’adona com afecta el seu estat i les seves reaccions als demès.

No se’m donava bé viure certes situacions que implicaven tensió. Passava el temps i no m’adonava del problema. L’estrès s’anava acumulant i convertint-se en angoixa.

Converteix-te en un factor de canvi dins del teu equip. Algú que suma i cohesiona Click To Tweet

La meva reactivitat i incapacitat per agafar perspectiva em van convertir en algú capficat , tensionat i desagradable de forma permanent.

Contaminava un bon ambient de treball i les persones que tenia al meu voltant procuraven no tractar en amb mi en els moments crítics per tal de no fer-me saltar.

Era un node desconnectat de la xarxa que en conjunt restava en més ocasions de les que sumava.

He donat un gir a la meva autogestió ( diria que fins i tot a la meva forma de ser) i m’han vingut ganes d’escriure sobre com un individu pot influir de forma positiva al seu grup, al seu equip.

Les 3 habilitats clau

Són tres les habilitats, els aspectes, en què he millorat. En la seva comprensió, domini i practica per aportar al grup. Tres vies per sumar.

Gestionar l’estrès amb eficàcia.

L’eix central per influir en positiu sobre el teu entorn és obtenir un estat de serenitat que et permeti actuar assertivament.

“El primer pas és no convertir-te en un problema pel teu entorn”

Estar en un estat d’estrès constant acaba repercutint en les relacions amb els demès. La tensió contínua contamina la comunicació i degrada la capacitat de col·laboració entre els membres del grup.

L’estrès i l’angoixa a la feina et fan perdre les ganes de cooperar (compartir) amb els teus companys. Al mateix temps que els allunya de tu. Et ve de gust tractar amb el capullo de la oficina?

Una part del problema es resol aprenent a mantenir els teus assumptes sota control. Sistemes d’eficàcia personal, hàbits…

… I es complementa amb una millor intel·ligència emocional. Aprendre a relaxar-se per un mateix i comprendre que i perquè estàs sentint el que sents.

De la primera part n’he parlat molt al blog però la segona us pot semblar estranya als lectors habituals. Us recomano llegir aquest dos post (meditar,atenció productivitat i meditar una cuestión de higiene mental). Prometo escriure un post més analític per als escèptics :-)

Donar/Rebre feedback de qualitat

La crítica no és quelcom dolent, al contrari, pretén ajudar-nos a fer les coses millor però sovint és rebuda com una agressió.

Si reps el feedback mostrat obert. Transmet el teu interès demanant exemples concrets del que se’t comenta i descriu una situació al teu interlocutor on utilitzaràs el comentat. Dóna les gracies i reconeix l’actitud positiva.

Si dones el feedback sigues humil, mostra empatia. Explica els motius en primera persona reconeixent la part valida de les accions realitzades i suggerint millors concretes. Busca el moment adequat per fer-ho.

“Dominar aquest art et convertirà en un MVP del teu equip. Un altre cop és qüestió de pràctica i de desterrar comportaments agressius

Si hi ha quelcom que et fa saltar d’un company espera, no reaccionis. Escriu que/com li diràs i escull el moment adequat.

Ser capaç/saber demanar ajuda

Tornant a la meva historia, una de les coses que més m’aterrava era que el meu entorn cregués que no valia. Cada cop que sorgia un problema m’aïllava del grup intentant solucionar-lo pel meu compte.

Em passava hores donant cops de cap contra la paret, provant i provant. Només demanava ajuda quan la incidència ja s’havia convertit en problema.

Em va costa entendre vol dir formar part d’un equip o d’una xarxa. Tot i tenir responsabilitats assignades tots anem en el mateix vaixell i en un moment donat potser et cal l’ajuda d’un company, per compartir coneixement, habilitats o només per donar-te suport moral…

A la vegada tu també has de respondre a la crida. Respondre a les peticions  compartint la teva atenció i energia.

Que aconseguim amb això?

Gestionant correctament la tensió generada pel dia a dia aconsegueixes no ser un problema pels demes. No generes mal ambient.

Mantenint sota control la teva activitat et fas càrrec de la teva petita porció de responsabilitat evitant que acabi distribuint-se en la resta del equip.

No ho entenguis malament. Sempre hi haurà lloc per mals moments o marge per reconduir els assumptes pendents però la mentalitat ha de ser aquesta: Jo soc el responsable dels meus assumptes.

Controlant l’estrès i entenent les teves emocions crees una tranquil·litat que et permet afrontar la rutina de forma diferent. Amb empatia cap als companys i clients, obert als seus comentaris i suggerències.

En definitiva ajudes a crear un bon ambient de treball i et converteixes en part activa del teu equip.

Entens l’equip com una oportunitat per fer més i millor. Per recolzar-te en les situacions en que et veus sobrepassat i per fer-lo avançar quan disposes d’allò que es necessita.