Aquesta entrada també està disponible en: Español

La substitució d’hàbits és el procés canvi d’un hàbit per un altre i el que implica. pren importància al considerar que un hàbit no és pot eliminar només sobreescriure amb un altre.

“Quan els bons hàbits surten per la finestra, els dolents entren per la porta”

2021 ha sigut un mal any a nivell d’hàbits. L’ hàbit pare del meu estil de vida era fer esport de forma regular i poc a poc l’he anat perdent. Voldria reflexionar breument sobre com ha passat i com funciona la substitució d’un hàbit.

Com es va espatllar tot

Hi va haver un moment on tot es va espatllar, el moment d’abandonar el teletreball i tornar definitivament a la oficina. Alternava 2 setmanes de feina a l’oficina amb dues setmanes a casa. Per això, i pels riscos que comportava, vaig deixar d’anar al gimnàs substituint l’exercici per una kettlebell i una rutina d’exercicis domestica.

Desprès de més d’un any l’empresa va considerar que podíem tornar a treballar presencialment i vaig decidir tornar a canviar la meva rutina d’exercici. Llavors no me’n havia adonat però havia perdut el costum d’anar al gimnàs.

Poc a poc es va fer pales que em costava anar-hi, seguir la rutina – massa exigent – i poc a poc va baixar el meu nivell d’exigència en quan a intensitat i l’assiduïtat.

A partir d’aquí he substituït un bon hàbit per d’altres menys constructius com anar-me’n una o dues vegades a berenar fora. Soc més indulgent amb el que menjo i més comprensiu al pujar a la balança.

Com funciona un hàbit

Els hàbits són un mecanisme per millorar l’eficiència de la ment. Permeten no haver de raonar en el moment de realitzar activitats ordinàries.

Els hàbits funcionen en una seqüència concreta: Una senyar que dispara l’hàbit, una rutina que s’executa desprès de la senyal i una recompensa que reforça el comportament.

No podem eliminar un hàbit però podem substituir-lo per un altre. Mantindrem la senyar i la recompensa però variant la rutina.

“Els hàbits no desapareixen, són substituïts per altres “

Perdre la rutina

Per una banda s’ha trencat la repetició del hàbit. Vaig deixar el gimnàs fa un any i la rutina d’anar-hi dues o tres vegades per setmana va desaparèixer.

No es tracta només de fer esport sinó també de COM fas l’acció, el ritual, l’entorn. No tant sols l’assistència, també la cadena d’exercicis a realitzar, l’ordre en que els fas.

Intentar recuperar tot això de cop és un repte massa gran. Són un munt de microhàbits enllaçats. Hauré de tornar a començar de zero.

La substitució d’hàbits

La cara B de l’enfonsament esta representada per tots els mals hàbits que anat sumant en l’espai deixat en el temps que hauria d’estar al gimnàs.

No fer res també és una opció. Sedentarisme. Estar a casa assegut al sofà mirant la tele o llegint. En quan a activitat física això també resta.

Per no parlar de omplir el temps amb altres hàbits com menjar una pasta els dimecres o fer una cerveseta els dijous per celebrar que s’acosta el cap de setmana.

Hi continua havent una senyal, una rutina i una recompensa. La senyal és la mateixa, l’hora de sortida de l’oficina serveix de disparador per una activitat.

La rutina ha canviat. Abans era anar al gimnàs, ara és anar a menjar una pasta o fer una cervesa.

La recompensa es la sensació de satisfacció quan finalitzo l’activitat. Hi ha una satisfacció immediata per haver “pecat”, la diferencia és que abans, a més, hi havia un seguit de recompenses demorades en el temps que ara no hi són: Veure com millorava el meu estat de forma o cada cop que em pesava…

Un hàbit clau

Perquè és tant important per mi l’hàbit de fer esport? Doncs perquè es tracta d’un hàbit clau.

L’aplicació dels hàbits clau permeten desplegar molts més hàbits positius per l’individu.

Els hàbits implantats amb èxit és converteixen en petites victòries, ens motiven i ens convencen que poder fer coses més grans, canvis a una escala major.

Són un encadenat de canvis on cada balda de la cadena és un petit hàbit: Primer va ser tenir una rutina per fer esport regularment, seguit per anar al gimnàs i fer entrenament de força, desprès interessar-me per la nutrició i millorar la meva dieta.

Un anar de menys a més per acabar configurant una millor versió de mi mateix.

Ara falta un altre post, d’aquí unes setmanes o mesos explicant com ha anat el meu projecte de recuperar l’hàbit de fer exercici.  Espero que el que vaig aprendre al llegir “Hàbits Atòmics” m’ajudi a fer-ho.

Photo by Hello I’m Nik on Unsplash