Rutines. Com encarrilar els moments clau del dia

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Tenim tendència a funcionar en pilot automàtic. Adquirim costums, formes prefixades d’actuar en situacions concretes i les repetim una i una altra vegada sense plantejar-nos si són adequades o si hauríem de canviar-les. Simplement fem el que fem sempre.

Si tenim un mal hàbit el consolidem gracies a la repetició, inconscientment l’arrelem a la nostra forma de fer. No parlo de grans qüestions sinó de petits vicis que contaminen la nostra acció.

Com puc trencar unes dinàmiques negatives tant consolidades?

Rutines. El valor de la repetició

Crear una rutina per una situació concreta ens ajuda a reconduir-la. Deixem de banda vells costums, activitats que ens influeixen negativament, ja sigui fent-nos perdre el temps de forma inútil o posar-nos de mal humor. Substituint-los per activitats que ens ajudin a canviar el resultat obtingut.

Es tracta de localitzar els punt negres de la nostra activitat, raonar quina rutina negativa hi ha darrere i substituir-la per una de positiva.

“Les rutines ens permeten actuar de forma conscient per condicionar de forma positiva moments clau de la jornada”

Comento les meves rutines matinals i de tancament de la jornada per mostrar com una simple sèrie d’accions m’ajuda a encarrilar la meva jornada.

Rutina per començar el dia

El meu despertador sona a les 7:30. El primer que faig és obrir la llum i llegir unes quantes línies del llibre que tingui a la tauleta de nit. Pot ser el que estigui llegint en aquell moment o algun que ja he llegit però que considero rellevant.

L’hàbit substitueix la mala costum d’iniciar el dia obrint qualsevol xarxa social amb l’smartphone per rebre un xut de dopamina.

M’aixeco vaig al bany i faig totes aquelles coses que es fan al bany a primera hora del mati.

Continuo amb un esmorzar a base de iogurt, civada i un cafè.

Intento deixar-ho tot net i em faig l’entrepà per mig mati i me’n vaig a treballar.

Durant els primers moments del dia intento omplir tots els buits amb activitats útils, d’intendència, per no donar espai ni a la televisió ni a l’smartphone.

Res de noticies, res de xarxes socials. Intento començar el dia amb la millor actitud possible fent-ne fora tot allò que m’erosiona.

Rutina per acabar la jornada

Tant important és acabar com començar la jornada. Donar els passos adequats al acabar el dia em permet posar un punt i apart, desconnectar per tornar a recuperar el camí l’endemà sense més problemes.

Es tracta de deixar preparats els assumptes professionals per reprendre’ls sense esforçar-nos en pensar sobre que hem de fer l’endemà.

Al finalitzar la jornada reviso i anoto per saber que he de fer i en quin punt exacte  m’he quedat.

La revisió diària. (Fer la revisió diària). Processo la meva safata d’entrada amb totes les anotacions. Puntejo la meva llista de pròximes accions i la meva agenda per recordar els compromisos del proper dia.

Anotar que he de fer demà a primera hora. Anoto la tasca que tinc entre mans i deixaré inacabada per reprendre-la l’endemà. Si hi ha un altre assumpte que requereix la meva atenció també l’anotaré.

La qüestió és disposar d’una llista d’assumptes per reenganxar sense entrar en un procés de raonament on un dubta que fer. Resulta especialment rellevant quan hi ha un cap de setmana o dies de festa pel mig.

Crea l’hàbit de recorre al format paper per no carregar la memòria de forma innecessària.

Per acabar el dia recorro a una activitat que em permet desendollar dels temes professionals i relaxar la ment. L’exercici físic i la meditació actuen com a separador entre els problemes de la feina i la resta de la meva vida. Són una ajuda extra per facilitar el descans.

Activitats de separació i substitució

Les meves rutines són exemples particulars. La rutina de mati és una rutina de substitució on canvio una sèrie d’activitats brossa per unes altres que em permeten començar el dia sense perdre energia de forma gratuïta.

La rutina del final de la jornada és una rutina de sortida o de separació. Em permet posar un punt i final a la meva jornada, ajudant-me a deixar de pensar en el que he de fer per tal de centrar-me en la meva vida personal.

Hi ha una sèrie de assumptes clau que poden millorar la teva qualitat de vida de forma substancial. Es tracta de trobar les teves pròpies activitats de substitució i separació.

Troba una activitat separador que et permeti relaxar-te i desconnectar de veritat. Pot ser exercici físic, ioga, meditació, qualsevol activitat en grup, hobbies…

Estableix una rutina de menjars. En el seu dia vaig recorre a una nutricionista perquè m’aconselles sobre la meva dieta i em crees un planning de menjars. Se que menjo bé i disposo d’una rutina que m’evita la improvisació,  menjar de forma casual i caure en el menjar preparat.

Busca activitats que t’allunyin de la llum blava de les pantalles i dels entreteniments brossa. Activitats per realitzar al aire lliure o simplement desconnectat.

Crea la teva pròpia rutina per acabar bé el dia i preparar-te per anar a dormir. Llegir abans d’anar al llit,  prendre una infusió etc…

Aprendre més com acabar amb un mal hàbit

Es tracta de mecanitzar una activitat a través d’una seqüència de passos per actuar el més assertivament possible. Al final els acabaràs assimilant i convertint la nova rutina, en un costum.

Substituir quelcom que no funciona per un programari més adequat o simplement afegir una forma de fer que t’aporta quelcom positiu. En resum per això serveix una rutina.