Tornar a la rutina sense viure un drama

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Ja hi tornem a ser. Primer cap de setmana de setembre, s’han acabat les vacances per la gran majoria. S’ha acabat el temps on vivim sense preocupacions, dedicats a l’oci i amb la gent amb qui ens agrada estar. Torna la traumàtica reaclimatació.

Amb menor o major intensitat tots hi passem. Tornar a la rutina genera fricció, i segons en quines persones irritació, mal humor i altre efectes secundaris. No hi ha ni xarop ni pomada per alleujar aquesta febrada però si em dediques uns minuts potser pugis fer-ho amb una altra actitud i treure’n algun profit.

Tornar a la rutina suposa friccions, de tu depèn no convertir-ho en un drama Share on X

Revisa i anticipa

Abans de la reentrada posa en ordre els assumptes més immediats per tornar amb garanties i sense sorpreses. Per molt segur que et trobis, per molt que confií en la teva memòria, sempre hi ha algun detall que s’escapa, quelcom que queda a l’ombra. Comença amb una revisió setmanal, revisa tots els teus assumptes i actualitza la teva perspectiva.

Com dur a terme una revisió setmanal

Estàs treballant en projectes professionals i/o personals. En quin punt et vas quedar, que queda per fer, val la pena continuar… Quan torno reviso la meva llista d’objectius per recordar les activitats en que m’he implicat, definir els següents passos i si és el cas eliminar aquells que ja no m’interessen o no veig viables.

La meva llista d’objectius

Revisar el calendari/agenda a tres mesos vista. És un bon moment per anticipar els teus compromisos a tres mesos vista, de la primera setmana de setembre a la última setmana del any. Hi ha quelcom rellevant? Quines coses hauria de començar a preparar?

“Revisar permet anticipar, preparar-se i no limitar-se a reaccionar quan les coses passen”

Buscar la distensió i l’esplai

La rutina mana però no t’ho agafis com si no necessitessis reaclimatació. Pren-t’ho amb calma. Espaia els teus compromisos. Si no ets treballador autònom/freelance i no disposes de llibertat per organitzar-te la feina al 100% busca distensió al final de la jornada. Una trobada amb amics, una parada per fer un cafè…

Reserva’t temps per estar amb els teus, per estirar algun costum adquirit aquestes setmanes com les caminades o la lectura.

Incorpora una nova activitat

Perquè et penses que al setembre comencen a aparèixer aquests anuncis a la TV amb col·leccionables cursos… Són un ham. Ens ofereixen una vàlvula d’escapament, una excusa per fer quelcom nou que ens motivi però que no ens exigeixi gaire.

La gran majoria de gent compra els primers fascicles però mai arriba al final de la col·lecció, perquè? Per que la veritat és que no els importa. Omplen el buit, distreuen el malestar de les primeres setmanes de setembre i un cop recuperada la rutina ja no calen “ajudes addicionals”, tornem a funcionar per inèrcia i la vida continua sent igual de grisa que sempre.

Però i si hagués quelcom rellevant que pugessis dur a terme? Una nova peça per encaixar en el teu puzle. Que fos rellevant, que et servis per alguna cosa.

Enrolar-te en una nova activitat en el moment de la tornada ajuda a generar il·lusió, a oxigenar-te, a recuperar el gust pel que fas, no tant sols en aquesta nova activitat, també en la resta d’aspectes de la teva vida.

Una nova activitat és un nou compromís que requereix temps i atenció. Si hi ha massa coses a la teva vida comença deixant o apartant quelcom que ja no sigui tant rellevant.

Una nova activitat comporta emoció i motivació. A mesura que passin les setmanes aquesta emoció s’anirà apagant convertint-se en una activitat més. Si et decantes per fer un curs que només dura unes setmanes fantàstic, si és una activitat repetitiva com ficar-te en forma o canviar hàbits, el compromís i la motivació s’haurà d’anar renovant.

Mantenir el compromís con tu processo de canvi

Tornar a fer el mateix que fas cada dia no sembla gens atractiu després d’unes setmanes amb disposició total del teu temps i sense l’ombra projectada per les responsabilitats, però és inevitable.

De la mateixa manera que aquells que van vestits de blaugrana o de blanc necessiten recuperar el to per tornar a jugar com ho fan, tu també necessites reaclimatació. Pren-te un temps per tornar agafar el ritme i retrobar el flow.

Photo by Dylan Gillis on Unsplash