Crear una efectivitat consistent

Aquesta entrada també està disponible en: Español

El post d’avui és el gra – la substància – del que he recollit de tot això de la productivitat personal.

Un intenta aprendre el que pot, ho posa en pràctica, es va donant de cap a la paret i polint el més rústic d’ell mateix per a que tot vagi encaixant.

Cada vegada tinc més clar que quan sobre autogestió en sé ben poc i d’aquest poc el que ve a continuació són algunes de les coses més importants :-)

Entendre el teu progrés

La millora personal no serà una progressió en línia recta. En tot procés aquesta línia descriu valls i pics. L’important és que la tendència que dibuixa sigui ascendent. Es poden donar passos enrere després d’avançar. Entendre-ho t’evita caure en la frustració i el derrotisme.

Entén el teu progrés no serà igual de visible treballant el dia a dia que el llarg termini. Implantar el teu sistema de llistes (GTD i els 5 passos) no serà el mateix que aprendre a planificar o millorar en com aconseguir els teus objectius.

L’interval de desenvolupament i els resultats es mouen en una escala temporal de magnitud diferent (dies/setmanes vs mesos/anys).Tingues en compte que la inversió en recursos o el cost emocional tampoc és el mateix.

En els objectius entren en joc altres aspectes com mantenir la motivació i adaptar-se als imprevistos que sorgiran durant aquest gran període de temps.

“Tenir èxit en obtenir el control de la teva activitat no implica la mateixa capacitat per dominar el llarg termini”

El valor dels petits passos

Des d’implantar el meu sistema a implantar un hàbit. Sovint allò que vull fer és fàcil d’entendre i sembla igual de senzill de dur a la pràctica però no és així.

Canviar el comportament és difícil. Quan intentes arrencar el teu sistema GTD has d’introduir una gran quantitat d’hàbits. Parar de treballar, per captura, processar safates d’entrada, revisar cada dia i setmana…  Sobrecàrrega i abandono.

“Per materialitzar grans empreses s’ha d’actuar en petit”

Donar petits passos, mínims, ridículs ajuda a batre la resistència i fer germinar el canvi i fer-lo créixer fins convertir-lo en significatiu.

* Significatiu: Pot ser quelcom tan gris com reservar-te temps per llegir cada día o completar la seqüència de passos per implantar GTD.

 La capacitat per aplicar microcanvis  a la teva vida és una habilitat clau a dominar.

Tornar a començar

En tots aquest anys he desenvolupat una capacitat – sense jo buscar-la – fonamental per obtenir la capacitat de progressar. És la capacitat per tornar a començar de zero.

Ja sigui pels grans assumptes o pels del dia a dia un ha de tenir la capacitat de resetejar i tornar a començar sense la carrega negativa acumulada, ja sigui pels mals moments del dia anterior o per la temptativa fallida d’assolir un objectiu.

Si un dia em va malament l’endemà torno a començar de zero. Sense frustració ni queixes. Torno a fer front a l’acció o accions per acabar com si les tornes a començar, tenint en compte el que ja he fet i el que ja se que no funciona.

Si no me’n surto al seguir un hàbit, el dilluns següent torno a començar donant el mateix pas – petit canvi – que he vaig intentar donar la setmana passada, o si ho veig convenient intento avançar en un altra direcció.

Tinc dret a equivocar-me. Si no surt bé no és el fi del món. M’ha costat molt entendre hi ha un marge d’error que puc utilitzar. Puc caure, refer-me, pensar en perquè no ha sortit bé i tornar-ho a intentar.

Això no és caure en la indulgencià, forma part de ser humà. L’imperdonable seria caure del vago i deixar-ho estar.

Tenir un sistema

La peça central de la meva productivitat és el meu sistema. Un sistema em permet actuar d’una manera predeterminada davant els problemes i els imprevistos que es presenten cada dia. D’aquesta manera no m’he d’aturar a pensar que he de fer ni em veig desbordat quan s’acumulen els assumptes.

Getting things done (GTD) per obtenir el control del dia a dia.

Em vaig adonar que també necessitava un sistema pel llarg termini. Els nivells de perspectiva de GTD et poden ajudar a decidir que vols i prendre una direcció però com he dit moure’s per objectius, per una visió, implica el pas del temps.

“Durant aquest interval de temps poden canviar les circumstancies, el que implica donar un gir i deixar de banda objectius i grans projectes. I llavors que?”

Un sistema pel llarg termini vol dir fer, o millor dit viure, d’una forma que permeti collir sempre alguna cosa del que es sembra. Encara que no assolim l’objectiu sempre podem incorporar nous coneixements, nous contactes i recursos a incorporar al teu perfil.

Cadascun dels punts són necessitats que tenim tots i els hi hem de donar sortida. Al fer-ho creem una base consistent per funcionar millor.

Photo by Chris Karidis on Unsplash