GTD. Píndoles amb atenció de qualitat

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Deixar-ho de banda per centrar-te en una activitat de forma exclusiva. Iniciar-la i finalitzar-la sense deixar res a mitges, amb la seguretat que tot queda tancat, sense cap detall a concretar. Això és atenció de qualitat.

Dividir el teu focus, acceptar talls en el teu flux de treball, fins i tot donar cabuda a la multitasca … La teva atenció és superficial i el resultat del teu treball irregular. Un no se sent satisfet.

En totes les disciplines el que importa són les bases. L’atenció de qualitat és un dels pilars de la productivitat personal. Un cop entès només et preguntes “Com puc cultivar-la de forma eficaç?”

GTD.  Atenció en moments clau

En un món cada cop més dispers, amb més soroll, cada cop és més difícil  sembla impossible trobar espais per l’atenció de qualitat però la solució és més senzilla del que sembla.

Només cal introduir petites píndoles d’atenció que et permetin fer bé activitats clau.

I que te tot això que veure amb Getting Things Done (GTD)? Doncs tot. GTD és el vehicle per introduir aquestes píndoles a la teva organització personal.

El fet de prestar atenció a cadascuna d’aquestes activitats clau en el moment adequat genera un valor que sumat crea un efecte compost. El benefici total és més gran que la suma del valor individual de cada un dels passos:

  • Capturar. Interrompo de forma breu la meva activitat per anotar una idea. Es tracta d’un microtall. No penso en el tema en si només el registro.
  • Processar/Transformar. Inicio un procés exigent en quan a temps i energia per tal de buidar les meves safates d’entrada d’“anotacions”. Dedico atenció al “Que he de fer”. Transformo l’anotació en acció.
  • Decideixo quan ho he de fer. Enviar cada acció a la llista del sistema que correspongui. Ho faig després de transformar cada acció al processar les safates d’entrada o al puntejar les llistes durant la revisió setmanal. Es tracta d’una activitat amb entitat pròpia tot i integrar-se en altres amb més protagonisme.
  • Revisar / Reflexionar. Decidir quins seran els meus propers passos i corregir les meves llistes. Uns minuts al final de la jornada per comprovar que tens per demà o un parell d’hores per la teva revisió setmanal per prendre decisions sobre en què treballar durant els propers set dies.
  • Fer. Divideixes la teva llista de pròximes en segments més reduïts d’accions millorant transformant-los en quelcom que sembla més fàcilment assolible. Crea la sensació de “Se perfectament el que he de fer a continuació”, “Ho puc acabar” generant confiança i ajudant a centrar-te.

Atenció, matèria prima

Cada píndola a d’atenció, i de dedicació, que has aplicat en els quatre primers passos del sistema s’encadenen per facilitar el que succeeix en el cinquè: El moment de fer. Et condueixen a una elecció senzilla, sense dubitació ni demora, per passar a l’acció.

I així és com aquestes cinc píndoles d’atenció es combinen, s’encadenen, per generar valor. Un valor que es tradueix en resultats, en veure com la teva activitat progressa, en convertir les teves idees en alguna cosa tangible. Tot això amb menys estrès i frustració que quan treballaves al descobert, sense un sistema.

En un món en què l’atenció és una matèria prima cada vegada més valuosa, articular mecanismes per introduir-nos al treball deliberat o assegurar breus moments de qualitat marca una diferència amb la resta.

Em desespera en veure com la dispersió minva la qualitat del que fem i la satisfacció del com ho fem. Quan parlo d’això sempre em centro en el negatiu però avui acabo l’article amb un gust de boca diferent, dolç i optimista.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash