Aquesta entrada també està disponible en: Español
No t’organitzis fes la teva feina. No va de personalitzar el teu GTD sinó de fer. De que ens serveis el nostre interès per la productivitat personal si això no reverteix amb un menor estrès i millors resultats?
Volia complementar el post que vaig escriure sobre Merlin Mann amb un toc més pràctic, amb un “que he de fer” per organitzar-me sense caure en la vella trampa de “crear el meu sistema propi des de zero”.
Tot i que aprendre un sistema d’organització personal és una inversió hi ha formes d’obtenir un millor balanç cost benefici. Aquí t’explico com.
No inventis, treballa sobre el que ja funciona
El primer punt per construir una base solida pel teu sistema de productivitat personal es disposar d’un sistema de llistes i arxiu que no hagis de mantenir. El meu consell si vols treballar amb GTD és que busquis una aplicació especifica per GTD.
“L’objectiu és no crear el teu sistema de llistes des de zero”
Si intentes muntar un sistema de llistes amb Evernote o qualsevol altra app de notes o de tasques generalista, acabaràs per caure en la trampa de re-dissenyar periòdicament llistes i context.
Faciltehigns o Nozbe són applis fantàstiques per GTD. Ja ho tenen tot muntat i tu no t’has de preocupar de res més que de gestionar la teva activitat i FER.
Disclaimer. En aquest blog participem en el programa d’afiliats de Facilethings. Si el vols provar amb un petit avantatge clic aquí.
Compra o copia el Framework d’una altra persona
Una esmena a l’anterior punt és la possibilitat de crear el teu sistema a partir de la implementació d’una altra persona. Copiar-lo al 100% i comprometre’t a no canviar-lo.
Per fer-ho pots copiar les implementacions de GTD amb Evernote que trobaràs en aquest blog o la d’en Jordi Fortuny amb ToDoList.
Una altra possibilitat és recorre a les guies d’implementació del sistema Getting Things Done que per 10 euros et proporciona en David Allen (creador de GTD). Un Pdf on t’explica pas a pas com implementar-lo en diverses plataformes.
En el seu dia jo vaig fer el mateix amb el meu arxiu a Evernote copiant la implementació d’en Michael Hyatt.
Personalitzar el teu GTD amb baixa tecnologia
Si no ets amic de la tecnologia o vols posar en practica el sistema sense aprendre com va una app, existeix l’alternativa de la baixa tecnologia.
En el meu anterior post vaig mencionar la HipsterPDA. Un conjunt de fitxes per prendre notes unides per un clip, on les llistes es creaven separant les fitxes en grups amb separadors/marcadors de colors.
Pots fer el mateix amb un bloc de notes que trobaràs en qualsevol papereria i post-it del tipus separador de pagina.
Fàcil, intuïtiu, amb una corba d’aprenentatge nula, et permetrà treballar des del minut zero.
L’única pega del sistema es que si perds la llibreta perds les teves llistes. A diferencia de les apps no tens una copia al núvol.
L’altre 50% de la base del teu sistema
Si l’eina de llistes i l’arxiu és el 50% l’altre 50% és l’eina de captura.
Com més senzill millor. Paper i bolígraf. El de tota la vida, no et compliquis amb dispositius. Una llibreta o una simple fulla i un bolígraf amb el que sigui agradable escriure, recorda la sensació és cabdal.
Si tens dificultats, experimentes friccions, al capturar tot el sistema se’n doldrà.
–
Una nota final, tant se val si la teva implementació arriba lluny o es queda amb la captura i la llista d’accions i projectes. Per tothom és imprescindible fer la revisió setmanal. Crea una llista de control a la que recorre cada setmana per ficar en ordre els teus temes, facilita molt el procediment i ajuda a assentar l’hàbit.
–
La tecnologia no et solucionarà cap problema per si sola. NO ÉS UN TEMA D’EINES SINO D’HÀBITS. Fer les coses correctes en el moment adequat, sobreescriure la teva rutina amb els nous hàbits que requereix GTD.
Si aconsegueixes convertir les activitats (capturar, processar, organitzar, revisar i fer) que tens integrades a la teva rutina, en hàbits donaràs un gir a com vius la teva activitat.
No necessites treballar en un sistema, ja el tens és GTD amb les seves regles, el seu sistema de llistes, el seu flux de treball. Ja està no has d’inventar res.
Dedica’t a fer, no organitzar-te