Aquesta entrada també està disponible en: Español

Personalment m’agrada el sistema de nivells de perspectiva de GTD per “controlar” el meu llarg termini. David Allen desenvolupa una metàfora de nivells d’altura amb aquesta finalitat (Més avall el defineixo).

Hi ha persones que el troben massa simplista i jerarquitzat. A mi em sembla una forma de fer les coses, de qüestionar-te a tu mateix per plantejar-te quins són els teus objectius i quin futur vols, que és important de veritat per tu.

T’adverteixo que pot resultar desmoralitzant. Una de les vies per aprendre a utilitzar el sistema de nivells de perspectiva és l’assaig/error, el mateix que amb la gestió del sistema de llistes i les teves accions i projectes però amb una diferencia:

El cicle de correcció i aprenentatge no és tant immediat, no és el mateix corregir la forma que has plantejat un objectiu que com has plantejat els teus projectes de la setmana.

Establir i gestionar els nivells més alts de perspectiva requereix una actitud flexible  i oberta al canvi. Definiràs el teu propòsit, valors i visió de futur asseient-te davant d’una fulla en blanc i esboçar-los com un croquis d’un arquitecte, però els aniràs polint – o canviant – a mesura que el temps avanci, els vagis ponderant i madurant.

Els teu propòsit i els teus valors canvien de la mateixa forma que ho fas tu.

  • Accions. (0 metres). Accions físiques indivisibles. El que fem.
  • Projectes (3000 metres). Resultats a assolir. Conjunt d’accions per assolir un resultat.
  • Àrees de responsabilitat (6000 metres). Cadascuna de les àrees que requereixen de la teva atenció. Feina, finances personals, família, amics…
  • Objectius (9000 metres). Projectes o conjunt de projectes amb una extensió temporal més enllà d’un any.
  • Visió de futur (12000 metres). Una visió a cinc anys vista o més. Llarg termini, que esperes de cadascuna de les àrees de la teva vida.
  • Propòsit i valors (15000 metres).  Que dona sentit a la meva vida? Que et mou més enllà d’objectius concrets i una visió. Et veus capaç de respondre aquesta pregunta?

Àrees de responsabilitat i objectius

N’hem parlat extensament al bloc.  Et deixo una breu descripció més un link per si vols ampliar el teu coneixement sobre cadascun dels conceptes.

Les àrees de responsabilitat no tenen cap historia, són les diferents  àrees en que es divideix la teva activitat. Poden variar periòdicament si les teves responsabilitats o les teves prioritats canvien.

Un objectiu és un projecte a lo “grande”. Busques assolir un resultat a través de completar accions i projectes. El difícil és plantejar-lo i no abandonar-lo.

A través d’una planificació natural podem desbroçar  la complexitat del projecte en si, des de el seu propòsit real fins a plantejar l’activitat a realitzar passant per definir quines fites obtenir perquè sigui un èxit.

Per persistir i controlar el desenvolupament establir revisions mensuals on revisarem com s’està executant la seva activitat.

Visió a llarg termini

M’estendré més en la visió i el propòsit de vida ja que són els punts més generalistes i costos de definir, a més d’explicar-te com els he desenvolupat.

En el seu dia vaig definir que volia assolir en cada area de la meva vida a cinc anys vista, afegint aquells problemes a solucionar per viure millor

Igual que el meu propòsit la meva visió és va anar construint poc a poc i d’una forma possibilista. M’explico, al llarg dels anys he anat ajustant el que espero del futur a mig termini, a vegades perquè hi ha coses que han deixat d’interessar-me, perquè no les he vist factible o perquè ja les he assolit (encara que no sigui completament).

Inicialment vaig definir un conjunt de punts agafant les meves ares de responsabilitat del moment (Programar, Salut, Família, Amics, Finances, Blogging, Intendencia…) i vaig descriure que volia per cadascuna d’elles a cinc anys vista.

La meva visió ve marcada per una vida que m’agrada força. No espero fer grans canvis en un futur a llarg termini. Diguem poc ambiciós però la meva aspiració és fer créixer el que ja tinc.

A més vaig Intentar detectar habilitats que vull assolir i problemes a solucionar. Per exemple a la meva feina donar suport a clients mai ha sigut un dels meus punts forts i en el seu moment vaig definir normalitzar aquest tipus de situacions com un punt a assolir en la meva visió.

“Una visió pot ser un dibuix de la teva vida a llarg termini però també un esboç de com millorar el que ja tens”

Propòsit i valors

Construir una vida amb sentit. No patir i no fer patir.

No és pot tenir un propòsit més generalista, però és que els propòsits han de ser així. Com més amunt pugem en el nivell de perspectiva de GTD menys detall i més amplia és la visió.

He anat variant el meu propòsit – la seva redacció – varies vegades però la idea sempre ha sigut la mateixa, crear una vida amb sentit. Una idea reforçada a través d’experiències i canvis de perspectiva realitzats durant els últims anys.

Quan parlo d’una vida amb sentit em refereixo amb una vida amb els obstacles correctes, amb experiències que condueixin a un aprenentatge i creixement constant, amb relacions de qualitat. 

És difícil d’explicar però al principi ho centrava en la meva part professional i en els projectes personals que tenien a veure amb la formació o sideprojects. Deixava de banda allò personal.

Un oci equilibrat – aire lliure – o el fet de crear vincles t’omple i donen sentit al que fas.

La segona part te que veure amb el significat que dona el zen a patir. Ni generar-lo a altres persones sent desconsiderat o feridor, ni generar-me’l pensant o preocupant-me en excés sobre allò que em passa.

El meu propòsit va començar sent un paràgraf de bones intencions i amb el temps l’he anat curant, treballant, traient allò que sobrava per acabar amb una frase que no necessita més del que descriu.

Quan defineixes el teu propòsit no s’han de dir grans coses, només les correctes.

Ets capaç de seguir el mateix procés, de descriure allò que dona sentit a la teva vida, allò pel que vius? O et sents més còmode parlant d’allò que et mou, dels teus valors? Ambdues formules poden omplir de contingut el teu propòsit.

I tot això per a que serveix?

El propòsit i els valors serveixen com una direcció, un sentit rector de la teva activitat.

Et permetrà justificar la teva negativa al rebutjar propostes o oportunitats no vinculades amb la teva visió o els teus valors/propòsit.

El mateix passa amb la teva visió amb una major concreció. A la ment tens unes fites, un dibuix de la realitat que has de fer tangible a través de les teves accions, projectes i objectius. El nostre temps és finit i definir els nivells de perspectiva més alts dona un criteri per escollir que fem i que no fem.

És un criteri de selecció però també una empenta per prendre decisions, per ser proactius a l’hora d’escollir. De la mateixa manera que diem no també diem si a noves aventures, les més convenients per tu  – per mi – segons el que marca la nostra visió.

Sobretot quan volem assolir una visió nova o solucionar algun problema de llarg abast. Ens serveix per donar un si a qüestions incomodes que hem d’abordar si volem ser una versió millor de nosaltres mateixos.

Assolir una nova visió que ens queda lluny en quan a capacitats i recursos comporta donar un pas al buit per enfrontar-nos a la incertesa i la por que comporten tots els desafiaments. Comptar amb una visió definida és haver pres ja la decisió de voler quelcom millor, de plantejar-se donar el pas, no partim  de zero i és quelcom a tenir en compte.

Per no parlar d’omplir d’activitat les nostres llistes. Activitat concreta. A una visió s’hi arriba a través de completar objectius i obtenir resultats a través dels projectes. Tots ells composats d’accions físiques úniques.

És la màgia de GTD. La de convertir un desig, una visió, un somni en realitat a través d’accions tangibles.

Un propòsit ajuda a escollir, una visió a omplir la teva vida de les accions correctes per arribar al lloc adequat.

Photo by Claudio Schwarz on Unsplash