Aquesta entrada també està disponible en: Español

Et proposo una idea molt boja. Que et sembla si et dediques a treballar la productivitat amb els teus fills?

(Deixo uns quants segons per que riguis o et prenguis els teus antidepressius).

Continuem: Sempre t’estàs queixant de no passar prou temps amb els teus fills, de no estar prou involucrat en les seves activitats i ocupar-te de la seva educació.  La veritat és que no saps com fer-ho.

Ajudar als “meninos” a gestionar la seva activitat és una forma de crear un espai de trobada, d’assabentar-te de com els hi van les coses i per ajudar-los a conduir la seva pròpia vida.

Primer capturar, després processar junts

Una via per canalitzar tota la seva activitat de l’escola, també relacionada amb el seu oci i activitats extraescolars.

 “Capturar garanteix utilitzar la ment per crear no per recordar”

Acorarem un conjunt de safates d’entrada, en un nombre el més reduït possible, a ser possible una física i una altra virtual, on s’enviarà tots els nous inputs: deures, idees, desitjos…

Una agenda, una llibreta per anotar tot el que se li passi pel cap i un programari tipus Evernote que pugui tenir instal·lat al mòbil.

Capturar con Evernote

Cada dia processarem junts el contingut de les safates per decidir en que s’implicarà de forma immediata, que es demora per les posteriors setmanes, que guardem al seu magatzem d’idees i que descartem.  

Decidir amb ells, no per ells

Segons la seva edat – i capacitat – el procés per decidir sobre cada element pot ser conjunt o un simple acompanyament.

És una qüestió complexa. Un adult decidiria en base a les seves prioritats i en funció de l’activitat que ja tingui en marxa.  Quines són les prioritats dels “meninos”? La primera és l’escola i els estudis – obligació, responsabilitat i inversió de futur – i a partir d’aquí que?

Activitat extraescolars, esports, activitats d’oci… Què és el més adequat per cadascú? Segons l’edat i el “individu” variarà. No vull entrar-hi, s’escapa sobre el que puc i vull parlar. Només dir que el fet de decidir-ho conjuntament us pot ajudar a consensuar, a dialogar, a trobar-vos.

“Decidir amb els fills, no per ells. Si no decideix per si mateix no sap que és prioritzar ni  renunciar”

Decidir també deixar de banda i ser conscient que no és pot tenir – ni fer – tot. Aprendre a demorar el més plaent en funció del més rellevant.

Organitzar

Organitzarem l’activitat en llistes. Basat en GETTING THINGS DONE però amb alguna variació:

Safata d’entradaAcordar una safata d’entrada física i una altra virtual on enviar tots els inputs per ser processats al final del dia.  
Pròximes accionsAmb les següents accions a realitzar i en les quals ens hem de centrar.
Projectes actiusProjectes amb els que treballem aquesta setmana (Activitats amb varies accions).
Aquesta setmana noProjectes i accions en espera en els que de moment hem decidit no treballar-hi.
Magatzem d’ideesCoses en les que ens agradaria fer algun dia però per les que avui ni tenim espai en la nostra rutina.

Afegeixo dues consideracions.

  • Cal afegir al conjunt de llistes la gestió de l’agenda.
  • Deixo a la vostra consideració si cal afegir la llista En espera per les accions delegades.

Cal distingir que és un projecte i una acció. Si cal més d’una acció per completar-lo l’afegirem a la llista projecte actius, anotant el resultat que volem obtenir i enviant la següent acció a realitzar – el primer pas – a la llista de pròximes accions.

Treballar amb accions i no amb tasques permet aprendre a treballar amb petits passos, a concretar i precisar l’activitat. A “separar el pensar que he de fer” del fer.

Revisions conjuntes

Les revisions són una oportunitat per fer un seguiment de la seva activitat. No tant sols els estudis, si el seu sistema inclou les seves activitats extraescolars i d’oci podràs fer-te una idea més aproximada de com és la seva vida.

La idea es mantenir al dia les seves llistes i – sobretot – tenir presents les seves dates d’entrega.

Que ha d’incloure una revisió setmanal complerta

Fem una revisió diària i una altra setmanal. Abans de cada sessió de treball, fer deures i estudiar, processem les safates d’entrada i posem al dia les llistes i la seva agenda.

Durant el cap de setmana fem el mateix i posem al dia la seva llista, la seva agenda i escollim en que s’implicarà la propera setmana:

  • Anticipar entregues a setmanes vista i crear els projectes dins del sistema GTD.
  • Escollir en que treballarà durant la setmana. Quins projectes estan actius i quins queden a l’espera, si rescatem activitat de la llista aquesta setmana no…
  • Consensuar les activitat d’oci en les que vulgui participar.

Sessions de treball

L’objectiu de GTD és realitzar un tipus de feina anomenat “preparar el que has de fer” perquè quan decideixis treballar en els teus assumptes puguis dedicar tota la teva atenció a solucionar.

“Quan treballin s’han de centrar en resoldre, no en pensar que han de resoldre”

A partir d’aquí podem escollir la següent acció  a través de criteris com el contexts o l’àrea de responsabilitat. Contexts possibles:  Dividir per assignatures, treballar amb o sense ordinador, amb o sense connexió a la xarxa…

Donarà una major granularitat a l’activitat i permetrà menors distraccions quan es centri en fer la feina.

Fixeu uns criteris de decisió segons la proximitat de les dates d’entrega o venciment i deixant com a criteris secundaris com contextos i el nivell d’energia del que disposen en cada moment.

GTD no ha de ser un vehicle per a controlar els teus fills. La idea del post és convertir-lo  en un pretext per a compartir el vostre temps i parlar dels seus temes d’interès i intercanviar idees i experiències.

Això no ho farà el sistema de llistes, però conduir l’activitat us dona les oportunitats i l’excusa per parlar-ne i prendre decidir.

Ajudar als “meninos” a prendre bones decisions, ensenyar-los a administrar la seva activitat, les seves responsabilitats. A saber que a vegades s’ha de dir que no, a renunciar a d’immediatesa a canvi d’un interès major.

L’eficàcia personal com un recurs per compartir, ensenyar i aprendre amb els teus fills, i dels teus fills.

Tot això només és una idea, una suggerència d’algú que no te fills :-)

Photo by ketan rajput on Unsplash