Aquesta entrada també està disponible en: Español
Per no oblidar res i no tornar-se boig en el intent no calen ni dispositius, ni alarmes, ni notificacions. El que cal és disposar d’un conjunt sòlid d’hàbits que et permeti administrar els compromisos sense caure en la reactivitat.
Deixar de reaccionar al que passa a la teva vida per anticipar-ho i preparar-ho amb temps. Guanyar perspectiva per ser sempre qui dona el primer pas.
Abandonar la reactivitat i allunyar-te de l’estrès d’una vida plena de compromisos mal gestionats a través dels recursos comentats a continuació:
No oblidar res consisteix en revisar
Es tracta de ser proactiu enlloc de ser reactiu. Quan salta una alarma o un recordatori al teu dispositiu, no estàs psicològicament preparat per fer-te’n càrrec.
Apareix un nou element del no res i has de recordar que era i que has de fer, per no parlar de la interrupció i el mal de cap que suposa.
“L’alarma et fa passar del mode tranquil·litat al mode alerta”
Hi ha millors maneres de treballar-ho. Parlo de anticipar i fer les coses amb previsió. Per fer-ho has d’incorporar l’hàbit de la revisió.
Tanca cada dia amb una revisió de la teva agenda i les llistes d’accions per saber que has de fer en els propers 2 o 3 dies. Si sorgeix quelcom rellevant programar la següent acció.
Fes el mateix per tancar la setmana. Revisa el teu calendari a un mes vista per anticipar projectes a posar en marxa i assumptes a resoldre. Només el fet de tenir-los presents evita disgustos (el factor sorpresa), per no parlar de l’anticipació per preparar-los.
Això no vol dir abandonar els avisos/alarmes. Has de seleccionar molt bé en quines ocasions les fas servir. Reserva-les per recordar-te una cita o un esdeveniment, una alarma per deixar de treballar, trencar una situació de ‘flow’ on és fàcil deixar-se arrossegar per la dinàmica i oblidar un compromís.
Processar amb regularitat les bústies/inbox
A més de la bústia del teu correu en tens moltes més, ho hagis decidit o no.
Què és una bústia d’entrada? Qualsevol lloc on es dipositin inputs que requereixin de la teva atenció. (Clic aquí per saber més).
Que s’ha de fer amb les bústies d’entrada? Doncs processar-les!
Obrir cada bústia i decidir per cada element que fer amb ell i si cal una acció per part teva. Cosa que ja fas habitualment de forma casual, sense dedicar-t’hi al 100%, ho faràs de forma especifica.
Processar és un concepte extret del sistema Getting Things Done (GTD) de David Allen. Processar amb GTD és una tasca exigent (Clic aquí per saber més). Que has de fer si no necessites quelcom tant exhaustiu?
Processar cada dia o un cop a la setmana
Pots processar un cop al dia les teves bústies més habituals: Correu, safata física sobre la taula del despatx, l’eina on realitzes anotacions… Pensar en que fer amb cada element, assignar-li una acció, obrir un projecte o arxivar-lo o eliminar-lo.
Un cop per setmana processa les bústies menys habituals. En el meu cas són tot allò que s’acumula en la meva aplicació de notes o en butxaques, cartera, bosses etc…
Treballar amb un calendari
Ja se que saps que és un calendari i com s’utilitza. Només et recordaré una cosa. Els calendaris són per ubicar-hi esdeveniments, ni accions ni recordatoris.
Incorpora’l a les teves revisions. Un calendari actualitzat és essencial per anticipar els teus compromisos i obligacions. Revisa’l cada dia per veure que has de fer demà i demà passat. A la teva revisió setmanal fes el mateix a un mes vista.
“Llegir un apunt al calendari et col·loca en una actitud adequada per anticipar i preparar accions i projectes”
L’arxiu de seguiment
Pensa en aquells assumptes en els que t’has de començar a preocupar en una data determinada. No són un esdeveniment, no succeeixen en un dia i/o hora concreta, només és un recordatori per “obrir la carpeta”.
Em diràs que es pot gestionar des del mateix calendari i es veritat, pots anotar el recordatori un dia determinat i quan te’l trobis començar-hi a treballar . Per exemple començar a preparar la teva declaració d’impostos a partir del dia que s’obre el termini.
Es tracta d’un altre concepte extret de GTD i el sistema ho tracta com si fos una llista independent de recordatoris la qual es repassa durant les revisions.
Ambdues implementacions em semblen correctes. El seu objectiu és no deixar aquest tipus de qüestions – no són ni un esdeveniment ni una acció – en la penombra.
–
Ja tens recursos per no saltar cada cop que escoltes una alarma o apareix una notificació.
Vol dir que ja no se’t passarà mai més res. Doncs no, oi que continues sent humà? Si la resposta és si, continuaràs cometen errors però seran molt menys freqüents.
Quan això passi siguis indulgent amb tu mateix i posa els mitjans per corregir l’error :-)
Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash
Photo by Waldemar Brandt on Unsplash