Aquesta entrada també està disponible en: Español

La llista “Aquesta setmana no” és una proposta de José Miguel Bolívar per “millorar” el sistema Getting Things Done (GTD).  El seu objectiu és fer més manejable la llista “Algun dia/Potser” dividint-la en dos.

Soc reticent a acceptar millores al sistema, prefereixo mantenir-lo com David Allen el descriu al seu llibre “Organízate con eficacia” però en el seu dia vaig adoptar aquesta millora. Us explico com funciona i perquè la trobo acceptable.

Com funciona

La primera de les dues llistes continuarà sent un magatzem d’idees i desitjos a realitzar – potser – a llarg termini. La llista és continuarà dient Algun dia/potser.

La segona és la llista “Aquesta setmana no” encarregada de guardar totes aquelles accions ja definides que no realitzarem durant la pròxima setmana però que poden ser realitzades en el curt termini.

El propòsit és no haver de revisar tota la llista Algun dia/Potser cada cop que es realitzi la revisió setmanal. No és necessari revisar cada setmana tot el magatzem d’idees, només aquelles accions potencialment executables la propera setmana.

Com implementar-la

Pels qui teniu un sistema implementat sobre paper o amb una eina no especifica per GTD podeu incloure una nova llista amb el nom “Aquesta setmana no” i enviar-hi les accions.

Pels que utilitzem una aplicació pensada per GTD com pot ser Facilethings, Nozbe, Omnifocus podem solucionar el tema creant una etiqueta/label per identificar les accions que anirien a aquesta llista com per exemple #setmanaNo i durant la revisió setmanal utilitzar-la per filtrar.

Que enviar-hi

Podem escollir enviar-hi una acció definida correctament o una simple anotació que ens serveixi de recordatori del que hem de fer. Jo soc partidari de la primera.

Si són accions a realitzar a curt termini millor definir-les al processar. Un cop surtin de la safata d’entrada transforma el recordatori en una acció realitzable de tal manera que al rellegir-la al fer la revisió setmanal -setmanes desprès- no haguem de pensar de que es tracta i que em de fer.

Perquè em sembla un canvi acceptable

La llista no esta entre les cinc llistes originals del sistema. Aplicar el canvi significa donar un pas al costat i separar-se del disseny original i tot i així ho trobo acceptable. Perquè?

Crec que la millora no afecta l’esperit de GTD, no modifica el sistema de llistes originals – suprimint o canviant una llista- ni tampoc el flux de treball el qual permet la gestió de les accions i projectes, com moure les accions entre llistes etc…

Només és un separador dins de la llista algun dia per evitar barrejar el material més creatiu amb les accions a realitzar a curt. L’eficàcia del sistema no es veurà afectada, al contrari, la revisió setmanal serà més àgil.

Pots viure sense aquest canvi però és tremendament útil. T’estalviarà temps i la farragosa tasca de revisar el teu magatzem d’idees. Tot sense alterar el teu sistema ni el teu flux de treball basat en el sistema GTD original.

Jo valoraria aplicar-ho.

Photo by Mika Baumeister on Unsplash