Aquesta entrada també està disponible en: Español

Què necessites per millorar la teva productivitat? No és tant com creus. Tant sols quatre pinzellades: control, propòsit, saber planificar i crear hàbits.

He dividit el tema en dos post. En el primer parlo sobre la necessitat de controlar la teva activitat, tant la del dia a dia com la del llarg termini, a aprendre a planificar per evitar la procrastinització.  El proper article serà sobre el món dels hàbits.

Cada capítol del post explica el què de cadascun dels conceptes. Per anar més enllà de la teoria us adjunto un link per accedir a contingut pràctic dins del mateix blog.

Controlar la teva activitat

El primer és controlar el teu dia a dia. Què vol dir això? No oblidar res del que has de fer, enfocar-te en el que de veritat has de fer i disposar d’una certa pau mental.

Tot això s’aconsegueix tenint un sistema de treball, ja sigui GTD, Autofocus o Kanban. Un sistema integra un conjunt d’hàbits que et permetran actuar sempre de la mateixa manera davant de les mateixes situacions.

Vull saber més sobre GTD

El teu sistema t’ha de donar aquesta pau mental. T’ajudarà a canviar el mode reactiu en el que vivim avui en dia, reaccionant a tot el que ens passa i anant a remolc, a un mode proactiu on nosaltres som qui anticipa i decideix que fem i que no.

El teu sistema t’ha de permetre:

  • Capturar tot allò que requereix la teva atenció
  • Transformar cada assumpte en activitat a realitzar
  • Organitzar aquesta activitat per tal d’enfocar la teva atenció amb facilitat al que de veritat has de fer.
  • Anticipar-te allò que requereix la teva atenció, evitant que els assumptes es converteixin en problemes.
  • Escollir el següent que has de fer d’una forma senzilla i intuïtiva.
  • Estar còmode amb l’activitat que no has de fer ara.

Actuar amb propòsit

És tracta d’anar més enllà del control de la teva activitat diària. De mirar al futur i tenir objectius a llarg termini per millorar la teva vida, però és clar, cal saber com fixar-se aquests objectius, com estructurar aquest llarg termini i per damunt d’això, conèixer el perquè.

perquè = propòsit

Aquest perquè és el teu propòsit, el que et condueix. Pots pensar que es tracta de quelcom accessori o banal però és “la clau” per ordenar el teu llarg termini. Quin és  el teu propòsit a la vida i quins són els teus valors? Què et mou, què estàs disposat a fer i que no?

Què és el propòsit de vida?

Definint els dos aspectes tens uns fonaments ferms per dibuixar una visió de futur – un dibuix al teu llarg termini – i capacitat per fixar-te uns objectius coherents amb allò que vols.

Dibuixar una visió va d’anar més enllà dels objectius, a un horitzó de cinc anys vista com a mínim. Per materialitzar-ho t’has de fixar objectius. Una visió és un esbós, un objectiu és  el plànol d’obra sobre el que construïm.

“Una visió consistent és un dibuix del
teu futur”

Si no disposes d’uns valors i un propòsit amb els que et sentis fortament vinculat el que tindràs seran objectius inconnexos i menys motivadors.

Saber planificar

Planificar és convertir la idea en acció. L’objectiu en acció, el projecte en acció, però també descobrir l’autèntic propòsit.

Sempre el propòsit. La brúixola per canviar la direcció de l’activitat. Comença per pensar en el que vols aconseguir de veritat i no en enllaçar tasques una desprès del altra. Abans de definir cal pensar en la motivació que mou la màquina.

Aprendre més sobre la planificació natural

La bona planificació és aquella que et permet passar a  l’acció de forma immediata. Planifica – preparar – l’imprescindible i actua. Si penses massa, sobreplanifiques, si planifiques massa procrastines.

“Saber planificar  t’allunya de la
procrastinació”

Decideix quin àmbit te el projecte. Que faràs i que deixaràs fora. Recursos com la pluja d’idees o el mapa mental et permeten posar sobre la taula tot el que has de tenir en compte, agrupar-ho en sub-projectes i decidir que fas i que no. Decidir – dir no – és part essencial de la teva productivitat.

Cada peça del objectiu és un projecte, un resultat. Escull aquelles peces amb les que començaràs i defineix una única acció, el següent pas i comença a caminar.

Què necessites per millorar la teva productivitat?

Millorar la teva productivitat personal és més senzill del que sembla. Comença per controlar la teva activitat diària, descarregar la teva ment de preocupacions  i reduir els nivells d’estrès.  La resta ja arribarà, són peces que van encaixant per si soles al fer créixer el teus sistema.

“Comença per controlar la teva activitat”

Potser no tenim l’esma per pensar en el nostre propòsit ni planificar com cal un projecte però si controlem la nostra activitat crearem l’espai per pensar en millorar els altres factors de la nostra efectivitat personal.

Després del més immediat preocupem-nos del llarg termini per construïm quelcom que valgui la pena.

Això és el que se’m dona bé. Els sistema i la planificació, controlar l’activitat diària. En el següent post parlaré de quelcom que no he aconseguit dominar: La implantació d’hàbits, de tot allò que s’ha de fer però sobretot dels problemes que hom – i don – troba i el fan descarrilar :-)

Foto de Hoang Le en Unsplash