Què és el propòsit de vida

Aquesta entrada també està disponible en: Español

propvida

Comença 2017 i ho faig de la millor manera, cedint el primer post de l’any al meu col·lega i amic Daniel Aguayo perquè ens parli del propòsit de vida. Que i perquè és tan important.

Al blog ja he insistit en aquest punt clau de la nostra eficàcia i desenvolupament personal, crec que l’aportació d’un Trainer PNL com Daniel donarà enriqueix i complementa el ja publicat.

T’has aixecat aquest matí tenit clares les teves properes accions, l’inventari de projectes actualitzat i els objectius d’aquest any definits, però perceps que falta alguna cosa que està donant voltes pel cap i que acabi de donar sentit al conjunt? Potser busques el propòsit de vida.

El propòsit de vida és una declaració personal que quan es compleix ens porta a un estat de benestar màxim. Aquest estat de benestar màxim té un nom diferent per cadascú. Hi ha qui li diu felicitat, benestar, compleció, satisfacció, i tu segur que tens el teu propi nom per ell.

El propòsit és quelcom que ha de passar perquè entrem en aquest estat positiu. Imagina, recorda una situació en la que sentissis aquest estat de benestar, i recorda què vas fer perquè succeís. Quan la tinguis, cerca una segona, i una tercera situació. Si prestes atenció, veuràs que hi ha un patró. Pot ser qualsevol cosa, com estar, fer, sentir, crear, aprendre, i aquests verbs poden aplicar-se a tu, la teva família, qualsevol persona, l’escalfament global… Cadascú té el seu.

En el meu cas vaig trobar (amb l’ajuda d’una amiga, tot sigui dit ;-)) que el meu patró té a veure amb aprendre coses noves, i després fer servir el que he après per ajudar els demés. Encara que no és un requisit, el propòsit gairebé sempre té un significat transpersonal: fer coses per algú o alguna cosa més enllà de nosaltres mateixos.

Descobrir el propòsit de vida és trobar aquest patró i verbalitzar-lo en una frase o paràgraf. No és que la frase tingui més valor que el patró en sí, sinò que posar un concepte per escrit ens obliga a concretar

Per a què serveix

Quan una situació compleix el propòsit, estat de benestar inclòs, diem que està alineada amb el nostre propòsit de vida. Per mí estar ara escrivint això perquè tu ho puguis llegir al blog d’en David està alineat amb el meu propòsit.

Ara que saps l’avantatge de que les nostres accions i objectius estiguin alineats amb el porpòsit de vida, per què voldries fer alguna cosa que no ho està? Per què dedicar energia, temps i enfocament a coses que no et faran sentir tant bé com el teu estat de benestar màxim? Des d’aquest moment es convertirà en un filtre polaritzat a través del qual veurem els nostres compromisos.

proposito-cat

El propòsit de vida t’ajuda a escollir millor quan has de prendre una decisió: cerco una nova oferta de feina o la meva feina actual ja m’omple? Necessito un canvi professional? Accepto colaborar en un projecte que m’han proposat? Amb la d’oportunitats que tenim (i podem crear) durant la nostra vida ja tenim un criteri per fer un bon triatge.

Una altra aplicació del propòsit és a l’hora de definir els nostres propis objectius. Quan ho fem, ja sigui fent servir el mètode ‘SMART’, el de ‘decàleg de l’objectiu’, etc. podem trobar que l’objectiu, tal i com l’hem plantejat, no és assolible (perquè no sigui ecològic per a nosaltres o perquè no està en la nostra mà que es compleixi). Si és així, podem fer servir el propòsit per cercar el meta objectiu (preguntar-nos ‘per a què volem aquest objectiu’), i d’aquí cercar un altre objectiu que compleixi el nostre deisig.

Què no és el propòsit

El propòsit de vida pot semblar màgic, però no ens eximeix de les nostres responsabilitats. T’ajudarà a descobrir molt sobre tu, les teves motivacions implícites, però no dónis per segur que serà la llum que resoldrà tots els dubtes i problemes de la teva vida.

Hi ha decisions que prendre en les que no decantà la balança: pot ser que totes les opcions entre les que puguis escollir estiguin alineades amb el propòsit; en aquest cas haurem de fer servir altres criteris i agafar el toro per les banyes.

En qualsevol cas, verbalitzar el nostre propòsit de vida i aplicar-lo sistemàticament a tot el que fem i decidim fa que tinguem un nivell de satisfacció molt alt. I, no és precisament la felicitat la raó per la qual fem el que fem?

Daniel Aguayo (@daguayo) és expert en eficàcia personal, Trainer en PNL i autor del 
bloc DUTUDU.