Codi de dos en dos

Fa dies va caure a les meves mans un artícle d’un seminari generalista on es parlava de la tècnica de programació en parella. Mentre un programa, l’altre corregeix, puleig el codi i guia al seu company. Tot i que sembli un malbaratament de recursos comporta un seguit d’avantatges que permeten amortitzar l’ inversió.

L’esforç col•laboratiu permet detectar errors i escriure codi més eficient quan dos persones el creen simultàniament el que estalvia temps i diners a la companyia reduint la carrega de treball en la fase de manteniment del programari.
Seguint el desenvolupament d’un codi des del principi es pot entendre la lògica utilitzada per la persona que codifica, el que facilita trobar qualsevol error des del principi. Fent un símil molt més planer, es com buscar a Wally en un dibuix mentre s’està dibuixant l’escena, quelcom més fàcil que fer-ho quan un l’ha acabat.

La programació sempre es fa en parelles, no així la recollida de requisits o altres activitats del procés de creació de software. Aquest fet permet que els programadors coneguin i assimilin les diferents habilitats dels seus companys, ja que regularment es canvia de parella.
Seguint aquesta línea, el mètode serveix per formar els programadors novells. Emparellar-lo amb un senior li permetrà polir la seva tècnica de programació, així com conèixer els recursos dels que disposa en l’empresa , posant-los en practica sota la supervisió d’una persona experimentada.

Pot utilitzar-se com a via per avaluar nous candidats per l’equip. Veure quin nivell tenen, emparellant-los amb varis programadors. Dona la oportunitat de veure com s’adapten al conjunt i permet conèixer el seu nivell d’una manera fiable.

El sistema te també una faceta de control del personal. Programant amb parella s’evita que els membres de l’equip es distraiguin accedint a la xarxa per temes no professional o que dediquin el seu temps a tasques no relacionades amb l’empresa.
La feina es una activitat social. Si un programador esta descentrat per preocupacions o problemes personals el seu company el pot ajudar a centrar. Proporciona un major grau d’implicació social.

Tot no són avnatatges, hi ha una altra cara. Un treball estret amb parella o amb més gent pot ser una font de conflictes. S’han de acordar unes normes de convivència que evitin conflictes.

És interessant conèixer noves formes de treball. Els programadors som gent bastant convencional a la que no li agraden els canvis radicals ni que ningú entri en l’autogestió de la seva feina.

Vincle al article original