Aquesta entrada també està disponible en: Español

Se’ns dona una educació per (sobre)viure al món on no hi ha lloc per determinats temes. Ni a l’ensenyament reglat ni a casa no se’ns parla dels diners o de la felicitat.

El tema diners i riquesa és un tema estigmatitzat. Vivim amb la idea que els diners són bruts i parlar-ne resulta inconvenient.

El tema de la felicitat ja no cal ni parlar-ne. T’imagines els teus pares o els teus professors parlant-te sobre ser feliç? Jo no ho veig.

En ambdós casos es tracta de temes tabú. No per prohibits sinó per eludits. No ens agrada parlar-ne, no sabem com fer-ho, entre d’altres coses perquè ningú no ha fet mai, no ens n’ha parlat mai ni a nosaltres ni als nostres educadors.

D’aquí ve el gran impacte de la lectura The Naval Ravikant Almanack. Et Donar les peces del puzle que et faltaven per tenir una imatge més ajustada a la realitat.

Els tweetsstroms de Naval són molt populars i celebrats. El llibre segueix alguns d’aquests fils i hi profunditza a través de les preguntes d’Eric Jorgenson.

La seva lectura m’ha impactat i he decidit compartir-lo amb vosaltres en dos entregues. Avui parlaré de la primera part del llibre dedicada a la creació de riquesa i l’èxit professional. En la segona entrega focalitzarem en l’èxit personal i entendre el concepte de la felicitat.

El post destaca els conceptes més suggerents del llibre. Intentaré fer una síntesis de cada concepte acompanyant-la d’una breu reflexió.

Riquesa, diners i jocs d’estatus

Fer diners no és una finalitat en si mateix, no és una cosa que has de fer. El propòsit és generar riquesa, els diners són el mitja d’intercanvi entre el teu temps i aquesta riquesa.

Fer diners és una habilitat que és pot aprendre.

La riquesa és la creació d’actius que generen diners sense haver de dedicar ni temps ni atenció

L’estatus és el lloc que ocupes en una jerarquia. Els jocs d’estatus es guanyen atacant a altres jugadors per pujar esglaons en la jerarquia.

Els jocs d’estatus són jocs de suma zero. Guanyar estatus en una jerarquia vol dir que algú altre en perd. Si agafes un tros més gran de pastis algú altre se’n queda un de més petit.

La creació de riquesa va de cuinar un pastis més gran per disposar d’un tros més gran. Més beneficis sense deixar als altre amb un tros més petit, potser fins i tot convidant més gent a participar a través de la nova via que has obert.

El valor de crear riquesa

Els diners i la riquesa estan estigmatitzats. Vivim amb la idea que els diners són bruts i parlar-ne resulta inconvenient. Sobre tot en els països llatins i mediterranis.

Cal entendre que és possible crear riquesa d’una forma ètica. Al menystenir la capacitat per fer diners aquesta s’apartarà de tu.

Es tracta de crear  aquesta riquesa per tu i pels demès. Descobreix el que vol el mercat, encara que no existeixi ni en sigui conscient, i escalar-ho.

A dia d’avui és més factible que mai engegar un negoci gracies a Internet. Ha ampliat de forma massiva els mercats potencials on vendre productes i serveis. 

Com crear aquesta riquesa

Un no es fa ric venent el seu temps. Per guanyar la teva llibertat financera has de ser propietari -o participar – d’un negoci.

Escull un sector on jugar a llarg termini acompanyat de gent de llarg recorregut. – @naval Click To Tweet

Va més d’entendre el com i amb qui, que de treballar dur, de que fer quan fer-ho i amb qui fer-ho

Treballa amb persones intel·ligents, amb energia i sobretot integritat. Les creences dels cínics i els pessimistes s’acaben autocomplint.

Tots els grans guanys a la vida – riquesa, relacions, coneixement – venen del interès compost. El 99% del esforç es perd, no t’ajuda a arribar a l’objectiu però aprens i construeixes el camí per obtindre resultats.

Coneixement específic

Has de crear un coneixement específic. Ningú te’l pot ensenyar, si ho fa vol dir que hi haurà algú que et pot substituir. El coneixement específic sorgeix de la curiositat i la passió aprofundint en allò que t’interessi ara mateix.

El coneixement específic és molt tècnic o creatiu i no pot ser externalitat ni automatitzat.

No hi ha una habilitat anomenada “negocis” o “emprenedoria” es pot construir aprenent sobre microeconomia, matemàtiques, ètica, persuasió, computació, teoria de jocs…

Aprèn a crear i a vendre. Si fas bé les dues coses seràs imparable – @naval Click To Tweet

Per aprendre guiat per la teva curiositat no pels “trending topics” del moment. Les modes passen el coneixement de veritat es queda.

Entendre el concepte apalancament

L’apalancament ve del capital, la gent i els productes sense cost de replicació (software o l’audiovisual). Com més gran és l’apalancament més gran és el marge de beneficis.

El treball i el capital són les vies clàssiques d’apalancament. En ambdues necessites el consentiment de tercers. Depens d’un tercer per obtenir-lo, per accedir a un crèdit o el consentiment de la persona per treballar en el teu equip.

En canvi pel software i el contingut audiovisual no necessita de consentiment de tercers. Crees, distribueixes i repliques sense cap cost addicional.

Una forma bàsica d’apalancament passa per establir i aplicar una tarifa horària personal. Si solucioneu un problema a un cost menor a la tarifa horària ho fas sinó ho subcontractes.

“Prendre riscos de forma personal, passa comptes i mostra una bona capacitat de decisió farà que la societat et recompensarà amb oportunitats, responsabilitat i apalancament”

Comprens millor ara el món en que vius?  Jo si, com a mínim una mica més.

Cal alguna cosa més que tenir una bona educació acadèmica, ser consistent en la teva vida professional i personal. Hi ha coses que se’ns escapen, que no ens permeten acabar d’arrodonir el cercle…

Naval Ravikant és un inversor de capital risc a Silicon Valley però pel gran públic és conegut per compartir la seva saviesa a través de les xarxes socials. Parla sobre riquesa, felicitat, coneixement…

Podeu trobar el llibre a Amazon o descarregar-lo de forma gratuïta d’aquesta web (clic aquí)