Lectura: Organízate con eficacia

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via Pepe Ortuño sota llicència Creative Commons

M’he acabat llegint el llibre de David Allen sobre el sistema GTD. Com a nou entusiasta de la productivitat creia que era imprescindible anar a l’origen del fenomen per comprendre’l millor, i la veritat és que no m’ha decebut gens ni mica. Gracies a la lectura he pogut comprendre algunes de les bases del sistema, el que hem permetrà una major eficiència en la posada en practica del mètode.  Per il·lustrar algun dels canvis als que faig referència podeu llegir els post de la sèrie GTD (Conceptes bàsics, Recopilar, El sistema de llistes).

Tot i semblar un llibre espès resulta ser força entenedor. Es divideix en tres parts,

  1. L’art d’organitzar-se amb eficàcia. On es presenta la base  i motivació  del sistema, contestant les preguntes:
    1. Perquè és necessari avui en dia comptar amb una metodologia d’organització de tasques?
    2. Quins són els passos o fases en que es basa el mètode?
    3. Que és la planificació natural? I quins són els avantatges d’aplicar-la a  la planificació de projectes
  2. Practicar la productivitat sense estrès. En la part central ens explica com posar en marxa el sistema i es repassa més detingudament cadascun dels cinc passos que composen el mètode. Finalment entra en el món dels projectes, com mantenir el control sobre els projectes que tenim entre mans, centrant-se en la planificació, les eines per dur-la a terme, i com aplicar els passos del sistema.
  3. El poder dels principis fonamentals. La part final del llibre recalca la importància de principis com recopilar, decidir l’acció següent i el fet de centrar-nos amb els resultats. Destaca els canvis que podem experimentar gracies a cadascun d’ells, te un marcat to motivacional, i si hem seguit la lectura amb una mica d’entusiasme a l’autor li serveix per rematar la feina. Acaba convencent-nos de que GTD pot millorar la nostra forma de treballar, i ens pot ajudar a millorar la nostra qualitat de vida.

Personalment recomano llegir el llibre desprès d’haver realitzat una aprenentatge previ en el món de la productivitat i del mètode. Una de les coses que m’ha fet adonar és de la gran tasca que realitzen blogs com ThinkWasabi o El canasto, Sense els seus posts i els seus sceencast la lectura del llibre hauria sigut més espessa i menys entusiasta.

Finalment destacar la recomanació realitzada per l’autor: Tornar a llegir el llibre al cap de sis mesos. Una nova lectura ens proporcionarà una nova perspectiva sobre el tema. Ens descobrirà nous detalls, i ens farà veure coses que abans de entrar de ple en el mètode era impossible que tinguéssim en compte. Jo ja en tinc ganes.