Aquesta entrada també està disponible en: Español

Després de dos anys de teletreball ‘obligat’, la majoria de les empreses estan reincorporant els seus empleats a les oficines. És clar que és un model que ha arribat per quedar-se i que moltes empreses, per estructura de costos, per comoditat dels empleats, mantindran.

Encara que ens va costar adaptar-nos a treballar a casa, sense reunions, sense companys i sense cap al costat, el procés és ara l’invers i l’estat emocional dels treballadors s’està veient afectat per les noves velles rutines –incloent embussos, cafès al costat de la màquina, preses  per complir els horaris, conciliació…- Des de CVApp.es hem recopilat alguns consells tant per als que ‘van’ com per als que es ‘queden’:

  • Pau mental: Abans de començar a treballar a les oficines, és important començar amb ment positiva, res de pensaments negatius. No val la pena dedicar-hi temps pensant en com serà la reincorporació a l’empresa, no tot és dolent. Podràs tornar a veure els teus companys i reprendre projectes que havien quedat estancats a causa de la pandèmia. De fet, són moltes les empreses que estan implementant encertades polítiques de protecció de la salut mental dels empleats, especialment en aquests moments de canvi.
  • Descansa: Està comprovat que la productivitat augmenta si ens prenem algun respir per organitzar els nostres pensaments i idees. Encara que a l’oficina la rutina sol ser més intensa quant a reunions i vigilància dels caps, no dubtis a fer pauses similars a les que feies a casa per treure el gos o parlar amb la teva família.
  • Organització: Els horaris de treball es van haver de modificar durant molts mesos, i semblava que tot valia –reunions fora d’horari, acabar aquest projecte amb urgència, cobrir un company…-. Ara, tant si tornes a l’oficina com si no, és hora d’organitzar-te i planificar-te de manera progressiva i anticipadament, tant pel treball com per l’organització a casa (fills, feines domèstiques, etc.).
  • Menys reunions: Encara que siguin ‘a casa’ (i molt més si t’has de desplaçar a veure un client o un partner), les reunions físiques solen allargar-se molt més que les virtuals. Intentem optimitzar el nostre temps i el de tots reduint tant el nombre com la durada per ser més eficients. I no dubtis a mantenir les trucades de vídeo encara des de l’oficina, l’estalvi de temps és enorme!
  • Horaris fixos i rutina: Planifica les tasques tot el que puguis. Fes-ho també amb els descansos, i no te’n saltis cap. L’aire fresc, literalment i metafòricament parlant, són sempre positius per a la concentració, així que posa’ls a la teva agenda com una reunió més.
  • Educa els caps o companys ‘aspiradora’: No contestis a trucades del treball ni a emails fora del teu horari laboral. Sempre hi haurà caps o companys que, per alguna raó, treballen més temps i intentaran absorbir la resta per justificar la seva excessiva dedicació o, simplement, per sentir-se menys sols.

La majoria coincideix en que l’ideal és un model mixt, en què empresa i treballador negocien uns dies des de casa i d’altres des de l’oficina, combinant així el treball presencial i el teletreball, per disminuir l’ansietat d’alguns empleats. Segons un informe de Chartered Institute of Personnel Development  (i molts altres experiments socials realitzats al llarg dels darrers anys), el treball flexible augmenta la fidelització i la motivació dels empleats. L’horari fix de nou a sis està passat de moda. Per contra, donar als treballadors la possibilitat d’escollir és invertir en la seva fidelització i assegurar-nos que la feina es farà.

El post d’avui l’ha escrit un autor convidat Rolf Bax, content manager de CVApp.es

Photo by Arlington Research on Unsplash