Aquesta entrada també està disponible en: Español
Imatge via bionicteaching sota llicència Creative Commons
Crear un blog és senzill, el realment difícil és mantenir-lo. Si t’ho prens seriosament hauràs de dedicar temps i recursos per crear contingut. Pensar sobre el que escriuràs, preparar el post, buscar els recursos per fer-lo més atractiu fotos, vídeo, etc… Tot això requereix temps i dedicació que s’ha de treure d’altres assumptes. Per molta il·lusió que hi posem al començament, aquesta decaurà. Perquè us explico tot això? Doncs perquè una de les coses que m’ha ajudat a mantenir un ritme de dedicació regular, ha sigut l’assimilació d’una sèrie hàbits i costums relacionats amb la productivitat. El post d’avui és un repàs a com el blogging m’ha ajudat a aplicar una metodologia de treball, i en quins aspectes m’ha fet millorar.
Crear contingut d’una certa qualitat, no em refereixo només a text, sinó a tot el media que podem incorporar per il·lustrar-lo i complementar-lo, requereix de concentració. Sóc una persona dispersa, i un dels reptes a superar a l’hora d’escriure els posts va ser deixa de banda totes les distraccions i centrar-me escriure, o si ho preferiu en produir. Una qüestió de voluntat, de treballar únicament amb el necessari per no caure en distraccions absurdes. En altres paraules: FOCALITZAR.
L’altre gran obstacle va ser entendre que per preparar una publicació cal seguir un procés. No n’hi ha prou en asseure’s davant l’ordinador i teclejar hores abans de publicar. S’ha de ser una mica metòdic, fer una pluja d’idees per decidir sobre que s’escriurà, prendre notes, desenvolupar-les i donar forma al text. Tot això amb prou marge per fer les correccions oportunes, formatar i il·lustrar el text. Res de l’altre món, cada blogger te la seva METODOLOGIA. A mesura que he anat repetint reiteradament aquest procés, setmana rere setmana, he acabat creant un hàbit. M’he acostumat a la carrega de treball que comporta, assimilant-la com quelcom més de la meva rutina. Una simple qüestió de CONSTÀNCIA.
El gran pas qualitatiu a l’hora de treballar en la pàgina, mentre gaudia fent-ho, va ser quan vaig començar a aplicar GTD. Per fi havia trobat un mètode per executar varis projectes en paral·lel. Podia treballar en els meus escrits, sense descuidar temes de disseny i en altres projectes professionals sense que s’estanquessin, el gran problema que tenia fins llavors. Hi ha una sèrie d’aspectes dins del blogging que m’han ajudat a assimilar millor GTD:
- Comprendre el concepte acció i projecte. El fet de deixar de classificar Escriure un post com a tasca, per passar a anomenar-lo projecte, o organitzar-lo amb una llista de control.
- Treballar en varis projectes a la vegada. Desenvolupar el contingut, el disseny i la promoció del blog paral·lelament sense que cap aspecte tregui temps a un altre.
- La possibilitat de definir d’una forma molt nítida els objectius. Publicar un post determinat, modificacions concretes en el disseny, trobar un millor sistema de hosting, marcar una fita de lectors etc… objectius realistes i mesurables.
- Definir objectius a diferents altures. Em refereixo a la forma d’assolir fites, descomponent-les en un conjunt de projectes amb accions tangibles que al completar-los ens permetran assolir el nostre objectiu.
Tenir un blog vol dir aprendre, i per aprendre calen punts de referència. He trobat un gran nombre d’especialistes en productivitat, tots amb la seva pàgina, i tots amb contingut de qualitat, per no enumerar-los us remeto al blogroll que trobareu a la barra lateral, o a la meva llista de Twitter dedicada al tema i anomenada Lectura productiva. Només una nota, quan llegeixo els seus posts no tant sols aprenc una cosa nova, si no que moltes vegades aquet quelcom nou s’incorpora a les meves rutines. L’altra cara es la quantitat de lectures a realitzar i el cost dels processos per publicar, però be, el tema de l’automatització de processos i la gestió de informació és per un altre post : )
Aplicar els principis productius al blogging, produint d’aquest blog, m’ha permès implantar GTD a la meva rutina, i percebre el canvi a millor. És aquest fet el que m’ha donat l’entusiasme necessari per prendre’m l’ús del sistema seriosament aplicant-lo a tots els meus assumptes professionals y personals. El que va començar sent un test, amb el blog com a proba pilot, s’ha convertit en un mètode d’us generalitzat. I tu, hi ha alguna area de la vostra vida que s’hagi potenciat des de que apliqueu una rutina productiva? Quina? Tens a la teva disposició els comentaris per compartir, o si ho prefereixes pots enviar-me un missatge a través del meu compte de Twitter.