Eines per escriure sense distraccions

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Fa setmanes vaig parlar de com preparar les nostres sessions de treball per  treure’n el major partit, i entre els punts mencionats hi havia el d’utilitzar software que ajudés a focalitzar la nostra atenció. L’editor de text Omm Writter era l’exemple d’aplicació minimalista mencionat. Basat en una interfície agradable i sense detalls innecessaris, permetia a l’usuari treballar de forma perllongada sense dispersar la seva atenció, mantenint un rendiment constant. Una aplicació fantàstica però amb un inconvenient, només esta disponible per MAC OSX. Tots els que som usuaris de Windows no hi teniam  accés,  per això en el següent post presento algunes alternatives dins de l’entorn de Microsoft per aquells que vulguin potenciar el seu rendiment durant el seu temps d’escriptura.

Primer una breu descripció d’aquesta tipologia d’aplicacions.  Totes elles proveeixen al usuari de les funcionalitats bàsiques per poder editar un text i formatar-lo, però no  incorporen funcionalitat més especialitzades que trobem en les suites d’ofimàtica més populars, i que s’utilitzen més esporàdicament, o que s’allunyen del que seria la creació d’un text literari: creació de taules, edició de formules matemàtiques, fins i tot la inserció d’imatges dins del document es considera complementari.

Una altra característica és la configuració d’un entorn agradable a l’usuari amb un fons relaxants, o una combinació de colors agradables a la vista, fan que l’usuari s’acomodi al entorn. Si ho combinem amb uns efectes sonors suggerents, com el so de màquina d’escriure quan teclegem o la possibilitat de reproduir una melodia cadent i sedant que afavoreixi el treball, tenim un entorn on la fricció dels aspectes negatius de treballar davant una pantalla d’ordinador es redueix.

La tercera gran característica que tenen en comú son els ‘impediments’ per que l’usuari salti de la finestra de l’aplicació a una altra. Estem davant del ordinador escrivint els nostres posts, o fent qualsevol feina, i ens resulta inevitable obrir el navegador per consultar el correu, llegir feeds, buscar quelcom prescindible etc…  Al obrir l’aplicació es maximitzarà la finestra mostrant una  area d’escriptura que ocuparà el 100% de la pantalla. Sense barra d’eines ni menú a la part superior, ja sigui perquè treballen amb un menú contextual  o perquè per accedir-hi hem de dur el punter del ratolí a la part superior de la pantalla… La qüestió és eliminar qualsevol distracció innecessària fins i tot menús i botons per minimitzar, restaurar i maximitzar la pantalla. Per passar d’una pantalla a una altra haurem de recorre a la combinació de tecles Ctrl+TAB.  Incomodes negligibles que dissuadeixen a l’usuari de abandonar la seva tasca a les primeres de canvi.

A destacar tres aplicacions sota entorn Windows que reuneixen les característiques mencionades Q10, WriteMonkey, FocusWriter. Les tres molt ben acabades, son fàcils d’instal·lar i gratuïtes. Connectar-se a la seva web (seguiu els vincles), descarregar el zip i descomprimir-lo, no cal llençar ni un instal·lador.  De les tres em quedo amb FocusWriter, ja que tot i tenir una interfície gràfica un pel menys treballada compta amb algunes característiques funcionals que que Q10 i WriteMonkey no tenen, com per exemple un major nombre de diccionaris  i l’ús de format de text enriquit – podem ficar negretes, cursives i tota la pesca- cosa que les altres dues aplicacions no ens permeten.  Per acabar, com apunt a tots aquells que us dediqueu a desenvolupar, la possibilitat de treballar amb un entorn similar per a programar, es tracta del plugin ZenCoding, acoblable a varis editors de codi com notepad++ seguiu el link per més informació…

Sou usuaris d’aquest tipus d’aplicacions, n’utilitzeu alguna que no he mencionat i que us sembla interessant o que pot aportar alguna cosa nova, si és així segur que ja saps que fer… deixar el vostre comentari amb l’enllaç a la web de l’aplicació. Per qualsevol qüestió em podeu trobar a twitter @davidtorne

PD: També existeix una versió gratuïta de OMM Writer Dana Prova’l i explica’m la teva experiencia.