Gestiona les teves lectures de forma eficient

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via miuina sota llicència Creative Commons

Fa temps que volia escriure un post sobre com gestionar les nostres lectures. La lectura és una de les principals vies per guanyar coneixement, augmentar els nostres horitzons i alimentar la nostra creativitat. El problema ve de les alternatives d’oci,  dels mals hàbits que desenvolupem a l’hora de gestionar el nostre temps, i l’elecció dels textos a llegir. Les properes línies pretenen ser un review de costums saludables que normalment m’ajuden a mantenir sota control la meva llista de lectures pendents, i de mecanismes per processar amb un cert èxit el material de lectura, vistos en clau productiva. Dic normalment perquè tots tenim els nostres fracassos, si arribeu al final del post sabreu de que parlo…

Comprar i emmagatzemar llibres

Comprar compulsivament llibres i apilar-los per llegir ‘després’ ajuda a crear una sensació de pressió, reforça la sensació de tenir coses pendents. Si no triem bé el que comprem, o no ens contenim, quan tinguem tres o quatre llibres en espera  començarem a descartar llibres que potser si que ens interessen pel fet de tenir-ne massa material en espera. Si m’interessa un llibre l’apunto a la meva llista de referències de lectures interessants. Quan acabo una lectura la reviso per triar-ne el següent, al mateix temps borro aquelles referències que en fred ja no em criden l’atenció,  o que han perdut el meu interès. Un bon mecanisme per evitar decidir en calent.

Abans de comprar un llibre pregunta’t: ¿De veritat me’l llegiré? Esta dins dels temes o generes que m’interessen? I en cas de no estar-ho M’aporta quelcom interessant? Realment val la pena dedicar-hi temps? Si la resposta és SI però tens llibres pendents remata-ho amb: L’he de comprar ara o puc esperar a fer-ho d’aquí un temps?

Si sou grans lectors compreu-vos un e-book i aprofiteu la minsa diferencia de preu dels llibres+els llibres gratuïts que trobareu a la xarxa. Amb una petita inversió inicial traureu un major rendiment dels vostres diners, i de passada solucionareu el problema de l’espai que ocupen tots aquells volums ja llegits que s’apilen als prestatges acumulant pols.

Lectures professionals i d’interès

A un altre nivell es situa la lectura ‘professional’ necessària per seguir novetats,  corrents d’opinió, i formar-nos per després utilitzar-ho professionalment. Extensible a temes d’interès d’aplicació practica, en el  meu cas la productivitat personal. Per fer-la realment efectiva i evitar perdre temps llegint cosses que no valen la pena jo utilitzo aquesta sèrie de 4 passos:

  • Dedico temps a buscar fonts d’informació a la xarxa, assegurant-me que l’autor o la font sigui solvent. Normalment reviso el nombre de seguidors del feed o busco referències a la xarxa. Si som programadors no ens hem d’oblidar d’incorporar fonts oficials  de les nostres eines.
  • Concentrar la nostra lectura en un lector de feeds. No hem de perdre temps navegant entre webs, augmentant la possibilitat de distraure’ns amb qualsevol cosa.
  • Dedicar un cop al dia a revisar els nous articles. Donar un cop d’ull per damunt. Marquem els que vulguem llegir amb més calma. No dedicar-hi més de 10 minuts a processar-los.
  • Dedicar un màxim de mitja hora cada dia, o cada dos dies a llegir els articles seleccionats. Al cap del temps marcat els donem tots com a llegits. A base de repetir aquest procés aprendrem a focalitzar i llegir amb una major rapidesa fixant-nos en l’important.

Lectura com a entreteniment

La lectura d’entreteniment és l’últim estrat del post. Pot donar la sensació que totes aquelles activitats a realitzar dins el temps d’oci no influeixen en la nostra productivitat, però és tot al contrari. L’oci pot ser una eina per desconnectar i ajudar-nos a buidar la nostra ment de preocupacions. En el meu cas utilitzo la lectura de ficció com a sedant per dormir i per evadir distraccions més càustiques o excitants, com la televisió. Un plus de la literatura és com aquesta catalitza la nostra imaginació, el que ens ajuda a desenvolupar la nostra creativitat.

Resumin i per acabar

Vist des d’una perspectiva productiva, guiant-nos pels  seus principis podem dir que:

  • Recorrem a l’autocontrol per evitar crear una pila de lectures que no podem assumir.
  • Recopilem totes les referències de llibres  i feeds (via reader) que desitgem llegir per no oblidar-les, i utilitzar-les quan en tinguem ocasió.
  • Processem els nostres feeds per seleccionar els posts que ens seran útils i deixar de banda la resta.
  • Convertim la lectura en una eina per desconnectar i obtenir claredat de ment.
  • Amb la justa dosi de ficció, assaig i opinió crearem una via per millorar la nostra creativitat.

La idea del post va sorgir aquest cap de setmana al visitar la llibreria d’un centre comercial. Vaig trobar un llibre coescrit per Darren Rowse (problogger.net). Estar en la situació de comprar o no comprar desprès de rebre el lot de llibres de Sant Jordi em va ficar en posició d’aplicar els meus principis productius per prendré la decisió. Vaig acabar comprant. Em vaig contradir a mi mateix, me’n vaig adonar i ho vaig analitzar per treure’n conclusions. Això ens passa a tots, no riguis que a tu també et va la marxa. Perquè no m’expliques quina va ser la última vagada que vas caure i no vas aplicar els teus principis productius?, o simplement que estàs llegint ara o que llegeixes habitualment. Deixa el teu comentari o fes-me’l arribar al meu compte de twitter @davidtorne

SI tens algun dubte me’l pots fer arribar al apartat Qüestiona’m, i recorda llegir no mata.