Desconnectar

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Imatge via www.d2k6.es sota llicència Creative Commons

El que em porta a  escriure el post és la meva feina en una oficina vuit hores davant l’ordinador, a més de les que passo endollat a casa dedicat a la formació o per les meves aficions computacionals. La persistència davant la pantalla crema, encara que no ens en adonem. Per això avui m’agradaria parlar de la desconnexió, del teu ordinador i de la teva rutina.  En el post presento alguns consells sobre com fer un stop

En primer lloc, destacar la importància de construir una vida offline. Trobar un conjunt d’activitats en que puguem gaudir realitzant-les. Si tenim una feina on la reflexió i el treball individual son una part important ens hauríem de buscar activitats amb un marcat caràcter social, amb grup, amb altra gent amb qui interactuar. Sortir del nostre àmbit domèstic i laboral per obtenir noves sensacions en nous entorns.

Durant les hores de feina també necessitem petits moments de trencament. Abans de començar la nostra jornada laboral, desprès de identificar les tasques clau del dia i de fer una primera planificació , podem decidir quan farem les parades. Si no podem abandonar el lloc de treball podem parar en el mateix lloc, distraient-nos per un moment de les nostres obligacions ja sigui per fer un cafè, per esmorzar o per  parlar una mica amb els companys. Sortir de la oficina – només 10 minuts – serà un break més intens de cara a recarregar piles,  aclarir-nos el cap i renovar les forces.

Una tercera via són les desconnexions a casa. No tots els dies ens podem permetre sortir o programar una activitat amb amics o coneguts. Si volem distreure’ns, evadir-nos, sense sortir de casa és reservar-nos entre mitja i una hora per activitats amb les que ens bolquem. Moments en que centrem totes les nostra atenció en una tasca que ens fa oblidar els problemes del dia . Una hora escoltant música, una passeig en un parc a prop de casa, llegir, dedicar temps als nostres fills  (si en tenim) etc… En definitiva, despendre’ns de les nostres preocupacions, tot i que només sigui per uns moments, reservant-nos temps per nosaltres mateixos.

Combinant les tres vies d’escapada mencionades aconseguirem millorar el nostre rendiment a la feina, allunyant-nos de la desmotivació i d’aquella fatiga-aborriment crònic que apareix quan fa temps que treballem en un mateix lloc. Podem definir-ho com activitats de manteniment. La nostra ment continuarà preparada per afrontar els problemes que se’ns plantegin de forma creativa, fent-nos gaudir de la nostra feina.

El nostre treball pot ser interessant i estimulant . Potser tenim un grau de llibertat a la feina que ens permet organitzar les teves tasques i el dia a dia, o potser estàs en l’altra punta del carrer, desmotivat i encasellat en una feina mecànica i sense perspectives. Sigui quin sigui el teu cas necessites tancar la sessió i desconnectar.