Evernote. Com enllaçar notes

Aquesta entrada també està disponible en: Español

Aquesta setmana fem un parèntesis a la sèrie de post sobre Evernote per parlar d’algunes de les millores que s’han inclòs a la versió 4.4 de l’aplicació i la seva utilitat en quan a organització de la nostra informació i gestió de tasques. Podem considerar el post com un annex al publicat la setmana passada en Com organitzar la teva informació a Evernote.

Vincles entre notes

La novetat més important és la possibilitat de crear enllaços a altres notes. Mitjançant el botó dret podem seleccionar una nota, a la vegada que despleguem el menú contextual. Dins d’aquest cliquem a ‘Copiar enlace de nota’.  L’opció copia al portapapers un vincle de la nota que podrem pegar a qualsevol altra, de tal manera que al clicar-lo ens dirigirà a la nota de destí. Un hipervincle per navegar dins del contingut d’Evernote.

Per enganxar-lo a la nota fem un Ctrl+V, o premem l’opció pegar al menú contextual o al menú Editar. Dins d’aquests dos menús trobem l’opció ‘Pegar como texto’ ens enganxarà el text de l’enllaç.

Podeu seleccionar-lo i intentar editar el link (Ctrl+Shift+K), però el que trobareu us resultarà totalment inintel·ligible, una cosa com:

evernote:///view/2217592/s19/ea0d7824-ada5-4c14-8734-80368663318f/ea0d7824-ada5-4c14-8734-80368663318f/

A primer cop d’ull, de que ens podria servir aquesta novetat:

  • Crear índex pel contingut del nostre arxiu. Molts cops pot ser confús intentar trobar una cosa entre tanta nota. Disposem dels tags i del sistema de cerca, però amb un índex de links podem navegar cap a les notes amb un simple clic. Per racionalització podem crear un arbre de índexs. Una nota que actuí com a índex principal i que ens enllaci a altres notes-subindex que ens duran al contingut. Que guanyem amb això? Accedir a la informació amb un o dos clics.  Si creem i mantenim un conjunt d’índex d’aquesta naturalesa, dinamitzarem –encara més – l’ús de la nostra informació.

El secret és poder accedir aquest índex de forma ràpida, guardant-los en una carpeta apart, o ordenat per títol les notes, fent que quedin dalt de tot titulant-les amb un nom que comenci per un nombre Ex: 000. Índex materials

Pot ser especialment útil quan compartim contingut amb usuaris –no cal que tinguin un compte de l’aplicació – via  web. L’índex ens ajudarà a orientar-los ja que la interfície web no ha arribat a les cotes d’usabilitat de l’escriptori.

  • Enllaçar contingut en xarxa. Guardem notes amb texts escrits, o posts del nostre blog, podem afegir-hi meta-informació (informació sobre el contingut) Linkant altres notes a les que es faci referència, o amb hipervincles convencionals (Ctrl+K) cap a la web.
  • Millorar la gestió del nostre flux de treball. Si som dels que utilitzem Evernote per gestionar les nostres tasques podem dinamitzar el sistema de següents accions –sobre tot en els projectes – inserint un vincle a la posterior, ajudant-nos a resoldre els dubtes si es tracta d’una acció individual o part d’un projecte, i evitant l’oblit de passar-la a la llista de pròximes accions a realitzar.
  • Vincle al material associat. Ja sigui una nota definida com a recordatori d’una tasca a realitzar o un contingut que depèn d’un enunciat. El vincle ens permet unir la nota principal que defineix que hem de fer i la nota amb el material adjunt. Dona una major claredat a la nostra activitat, deixem de barrejar material de consulta i material usat per treballar amb ell.

Els principals defectes que he vist fins al moment als vincles és que al prémer un vincle et porta et carrega totes les notes a la llista i selecciona la que pertoca, no et situa en el notebook on esta emmagatzemada. L’altre punt boirós és el format intel·ligible del vincle que crea, si no el podem interpretar perquè ens el deixen veure?

Altres novetats

A part del tema dels vincles destaca la possibilitat de copiar notes. Crear duplicats. El que ens pot servir per crear Templates/Plantilles d’una forma més senzilla que  les que hem explicat en anteriors posts.

Per windows s’afegeix la possibilitat d’exportar notes com a pàgina web o com un arxiu web (.mht). Per acabar, podem configurar que no es mostri la vista previa dels arxius PDF adjunts, i que apareguin com els altres arxius, amb la icona.

Són millores molt recents que espero que afectin positivament la nostra forma de treballar. Vosaltres, que afegiríeu a Evernote? O  dit d’una altra manera, tot i ser un gran programa quines mancances creieu que te? Espero els vostres comentaris.

Podem continuar compartint opinió a través de twitter @davidtorne, o fent-me arribar els vostres dubtes sobre Evernote a través del apartat Qüestiona’m.